Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Zelenina plodová Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_8 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
P LODOVÁ ZELENINA Jedná se o zeleninu, která má jedlé plody. Plody se konzumují ve zralém i nezralém stavu. Dělí se na dvě skupiny: Lilkovité - rajče, paprika, lilek Tkvovité - tykve, okurky, meloun
LILKOVITÁ ZELENINA Rajčata Rajčata - různé barvy i tvary. Paprika Paprika - používá se jako zelenina i jako koření. Lilek (baklažán) Lilek (baklažán) - má hladký, lesklý povrch, obvykle fialový až fialově červený, tvar je vejčitý, kulovitý nebo hruškovitý.
RAJČATA RAJČATA KEŘÍKOVÁ RAJČATA RAJČATA KEŘÍKOVÁ CHERY RAJČATA MASITÁ RAJČATA CHERY RAJČATA MASITÁ RAJČATA
PAPRIKA ŽLUTÁ PAPRIKA ZELENÁ PAPRIKA ČERVENÁ PAPRIKA BÍLÁ
LILEK PAPRIKA – FEFERONY LILEK PAPRIKA – FEFERONY
T YKVOVITÁ ZELENINA T y k e v dýně - dosahují hmotnost několika kilogramů patizony cukety - vhodné pro léčbu otylosti, odvodňují O k u r k y okurky nakládačky - 30 až 120 mm dlouhé, používají se k nakládání okurky salátové - mají větší plody,polní,skleníkové M e l o u n y meloun cukrový (ananasový) meloun vodní (u nás nejčastěji)
OKURKA SKLENÍKOVÁ OKURKA POLNÍ OKURKA NAKLÁDAČKA OKURKA NAKLÁDAČKA
CUKETA DÝNĚ CUKETA DÝNĚ PATIZON MELOUN PATIZON MELOUN
S TONKOVÁ ( LAHŮDKOVÁ ) ZELENINA nazývaná též lahůdkovou zeleninou pro svoji delikátní chuť a vůni, které jsou více než, jejich biologická hodnota. Chřest Chřest - je velmi jemná jarní zelenina, mladé výhonky. Artyčoky Artyčoky - rostlina podobná bodláku, konzumují se květní úbory nerozvitého květenství. Bambusové výhonky Bambusové výhonky - bílá dřeň mladých bambusů, mají nakyslou chuť. Kukuřice cukrová Kukuřice cukrová – oblíbená zejména na Americkém kontinentě, používá se nejčastěji vařená. Reveň Reveň (rebarbora) – obsahuje kyselinu šťavelovou, proto se konzumuje v malém množství, kompoty, moučníky. Fenykl Fenykl – má silnou anýzovou chuť a vůni, používá se do studených salátů, ale i tepelně upravený.
CHŘEST ARTYČOK CHŘEST ARTYČOK SLADKÝ FENYKL SLADKÝ FENYKL REVEŇ REVEŇREBARBORA
K OŘENINOVÁ ZELENINA Čerstvé natě, které obsahují vonné a chuťově výrazné látky (silice ). Pro tyto rostliny je charakteristické, že jejich natě v čerstvém stavu se používají jako zelenina, známé bylinky a pokud jsou ve stavu sušeném používáme je jako koření. b a z a l k a k o p r l i b e č e k p e t r ž e l o v á n a ť e s t r a g o n k o r i a n d r d o b r o m y s l m a j o r á n k a s a t u r e j k a t y m i á n n a ť o v ý c e l e r
PETRŽELOVÁ NAŤ HLADKÁ LIBEČEK PETRŽELOVÁ NAŤ KUDRNKA BAZALKA
PAŽITKA KOPR
Z DROJE KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur ISBN MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio ISBN