1.3.2006Senát AMG, Praha1 Obhajoba činnosti CITeM Současný stav komunikace CITeM s muzejní obcí Demus 1995 - 2005 Demus - perspektivy dalšího vývoje Možnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Advertisements

Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Vlastní hodnocení školy
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Hospodaření II katedra FISCUS. MAJETEK Soubor věcí a práv, která jsou v právoplatném držení jedné nebo více osob Úprava majetku vyplývá ze Stanov Junáka.
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Krajský rok informatiky České Budějovice 26. –
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Nové formy vzdělávání zaměstnanců ve veřejné správě
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
INSPIRE Stav a výhled.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Projekt „Vzdělaný zastupitel“ Podpora volených představitelů měst a obcí Jaromír Jech výkonný místopředseda Svazu XIII. celostátní finanční konference.
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
EHealth v Plzeňském kraji , Žďár nad Sázavou Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor informatiky.
David Cigánek, Metodické centrum pro informační technologie v muzejnictví (CITeM) Moravské zemské muzeum, Brno Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě.
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Demus dokumentace a evidence muzejních sbírek Představení modulu Demus01 Archeologie Užší autorský tým Pavlína Kalábková, Pavla Jankovičová, Zdeněk Lenhart.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Demus dokumentace a evidence muzejních sbírek Představení modulu Demus01 Archeologie Užší autorský tým Pavlína Kalábková, Pavla Jankovičová, Zdeněk Lenhart.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Obnova infrastruktury SIS II - 2. etapa (záložní centrum) projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
1 Odpovědi na otázky Dočasné komise PSP ČR pro řešení majetkových otázek mezi státem a církvemi V Praze
Demus dokumentace a evidence muzejních sbírek Představení modulu Demus01 Archeologie Užší autorský tým Pavlína Kalábková, Pavla Jankovičová, Zdeněk Lenhart.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Fond rozvoje sdružení CESNET
Demus01 Historie Kombinovaná muzejní a archivní dokumentace sbírek v muzeích Mgr. Zdeněk Lenhart, CITeM.
Diskové pole SIS II - záložní centrum projekt spolufinancovaný z ročního programu 2012 Fond pro vnější hranice (FVH)
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
Obnova infrastruktury SIS II před spuštěním do rutinního provozu - 1. etapa projekt spolufinancovaný z ročního programu 2011 Fond pro vnější.
Rozpočetnictví a kalkulace
I. Dvořák Zahajovací setkání
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Činnost společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje s.r.o. Konference IDS Žďár nad Sázavou,
XIV. KONFERENCE SAMOSPRÁV
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
IS FAČR II Osvěta.
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
Transkript prezentace:

Senát AMG, Praha1 Obhajoba činnosti CITeM Současný stav komunikace CITeM s muzejní obcí Demus Demus - perspektivy dalšího vývoje Možnosti spoluúčasti CITeM na projektu ESMUS Projekt Sdílené národní autority

Senát AMG, Praha2 Komunikace, Věstník AMG nám vyčítá absenci komunikace s oborem muzejnictví. Souhlasíme s tím, že komunikace mezi CITeM a představiteli AMG je velmi slabá a že je to i naší vinou, zejména pokud jde o příspěvky do Věstníku. Ale: Jako metodické centrum pro IT komunikujeme s muzei prostřednictvím našich www stránek ( dokonce tam poskytujeme prostor dvěma odborným komisím AMG, plníme roli horké linky (několik telefonátů a ů denně), novinky prezentujeme i v internetové konferenci (

Senát AMG, Praha3 Komise AMG pro IT Je zřejmé, že muzea v této oblasti potřebují koordinaci a pomoc. Tuto roli může hrát přímo CITeM, pak není žádná komise potřeba. Nebo naopak by komise měla zastupovat muzea ve vztahu k CITeM, formulovat pro CITeM zadání apod. Tj. CITeM by v té komisi mělo mít zástupce, ale vznik a vedení komise by mělo být věcí AMG, resp. zájemců z muzeí. Je to téma pro diskusi. Spolupráci se určitě nebráníme.

Senát AMG, Praha4 Historie Demus Demus navazuje na předchozí systém AISM ( ) DEMUS ( ) Access 2.0, Windows Výtvarné umění, Botanika, Zoologie, Entomologie, Katalog Demus99 ( )Access 97, Window 95 + Evidence, Katalog, Výtvarné umění, Fotoarchiv a Botanika Demus01 ( ) Access 97, Window 95 + Zákon č. 122/2000 Sb. Evidence, Katalog, Výtvarné umění, Fotoarchiv, Historie, Archeologie, Botanika, Zoologie, Entomologie a Geologie Vývoj ve dvou osobách, teprve od roku 2002 ve třech.

Senát AMG, Praha5 Moduly Demus01 KatalogFotoarchiv Výtvarné uměníBotanika ZoologieGeologie EntomologieArcheologie Historie Evidence K-R dokumentace ?

Senát AMG, Praha6 Uživatelé Demus Demus99 a Demus01 je licencován ve 161 muzeích v ČR 117 Katalog 63 Výtvarné umění 37 Fotoarchiv 26 Botanika 15 Zoologie 10 Geologie 7 Entomologie 5 Historie Stav k

Senát AMG, Praha7 „Pomalý“ vývoj Demus Doposud jsme vyvíjeli Demus vlastními silami. Omezené síly jsou však jen jednou z příčin pomalého postupu. Hlavní příčinou je složitost a různorodost muzejní problematiky, prakticky bez opory v podrobnějších zákonných předpisech. Dalším faktorem je pomalé a nedokonalé testování s pomocí dobrovolníků z muzeí. Pracovníci Národního muzea o tom jistě už také vědí své. V přípravě budoucího systému by se CITeM už mělo omezit jen na metodickou (muzeologickou) stránku problému, tj. zadání systému. Technická realizace a provoz by měla být záležitostí komerční firmy. Což ovšem předpokládá značné finanční prostředky. Naší snahou je, aby hledáním těchto prostředků nebyla zatěžována jednotlivá muzea, ale aby systém byl financován jako celek.

Senát AMG, Praha8 Financování Demus (posledních 5 let) Příspěvky AMG 15 tis. Kč ročně Prodej licencí cca 100 tis. Kč ročně (celkem 160 muzeí x 2 moduly x 2 tis. Kč = 640 tis. Kč od roku 2000) Převody datcca 20 tis. Kč ročně (cca 120 tis. Kč celkem od roku 2000, 90 zakázek z 38 muzeí, 1,2 mil. záznamů) Mzdy (vč. pojištění)cca 700 tis. Kč ročně z rozpočtu MZM (2-3 pracovníci) Vybavení, režiecca 120 tis. Kč ročně z rozpočtu MZM

Senát AMG, Praha9 Příspěvky od AMG Finanční příspěvky AMG v minulých letech určené na vývoj systému Demus, byly vždy použity jen na odměny externistům z jiných muzeí za "muzeologické" konzultace, a za testování systému v praxi Kč rozděleno pro 11 osob Kč rozděleno pro 15 osob Kč rozděleno pro 5 osob Výsledky jsou veřejně přístupné v podobě přesného popisu Demus (nápověda je volně na a v podobě číselníků, slovníků a tezaurů v Demusu samotném za „režijní ceny“. ( Kč příprava projektu metod.centra - CITeM)

Senát AMG, Praha10 Příspěvek 50 tisíc Kč pro CITeM z rozpočtu AMG 2006 Žádáme o příspěvek na projekt Národní autority NK ČR a jejich aplikace v prostředí muzeí a galerií Původně byl projekt podán (a z formálních důvodů nepřijat) na odboru knihoven MK ČR, šlo o několikamilionovou částku. Hodláme pokus opakovat, nicméně jde o akutní problém muzejnictví a je třeba jej řešit bez ohledu na potíže s financováním. Srozumitelné vysvětlení podstaty projektu je obsahem samostatného vystoupení. V žádném případě však nejde o projekt, který by byl funkčně vázán nebo omezen na Demus či jakýkoli jiný sbírkový evidenční systém! Uvedených 50 tisíc Kč není určeno pro CITeM, ale výlučně na odměny externích odborníků z muzeí.

Senát AMG, Praha11 David Cigánek

Senát AMG, Praha12

Senát AMG, Praha13

Senát AMG, Praha14

Senát AMG, Praha15

Senát AMG, Praha16

Senát AMG, Praha17

Senát AMG, Praha18

Senát AMG, Praha19

Senát AMG, Praha20 Demus - ESMUS ? AMG nás v prosinci pověřila spoluprací s NM na projektu ESMUS s tím, že to bude řešení pro všechna muzea. Projekt ESMUS je dosud interní záležitostí NM a nebyl nikde veřejně prezentován. Na základě poskytnutých podkladů se domníváme, že ani AMG o něm nemá zcela přesnou představu. Cítíme odpovědnost za ostatní muzea, zejména za uživatele Demusu (licence ve 161 muzeích a galeriích) a tím i povinnost další postup s AMG konzultovat. To je možné jen na základě alespoň hrubého popisu projektu ESMUS a jeho porovnání s našimi původními představami o projektu Demus007.

Senát AMG, Praha21 ESMUS Evidenční systém muzejních sbírek projekt programu „Informační společnost“ tématický program Národního programu výzkumu AV ČR Řešitel projektu: Zdeněk Dražil, firma ASTEC s.r.o. spoluřešitel: PhDr. Michal Stehlík, Národní muzeum Cíl: Vyvinout teoretický aparát pro evidenci rozsáhlých muzejních sbírek v podmínkách ČR na prostředcích IT se zaměřením na databáze typu SQL. Ověřit validitu takového aparátu jeho aplikací v reálných podmínkách pro evidenci sbírek Národního muzea. Doba řešení:

Senát AMG, Praha22 ESMUS Technická platforma a architektura - zhruba se shoduje s našimi představami o Demus007. Obsahová a funkční podoba - odpovídá přibližně úrovni Demus01, není zapracováno několik dosti zásadních znaků, které bychom rádi viděli v moderním dokumentačním systému. Přístup dalších muzeí - není možný před ukončením projektu v roce 2008, dosud není žádná představa o finančních a technických podmínkách takového přistoupení (společná databáze!). Projekt je formulován jako vytvoření teoretického modelu a jeho otestování funkční aplikací pro NM. To je reálné.

Senát AMG, Praha23 Role CITeM Řešitelem je ASTEC + NM. CITeM může figurovat nanejvýše jako smluvní partner NM (oponentské posudky). Ke zdokonalení teoretického modelu můžeme výrazně přispět. Úpravy tohoto druhu nepředstavují rizika pro úspěšné dokončení projektu. Významnější modifikace praktické části by znamenaly mnohonásobný růst objemu prací. Je řešitelská firma schopna toto akceptovat a v termínu splnit?

Senát AMG, Praha24 Možné scénáře spolupráce Růžový: ASTEC a NM upraví projekt v několika základních ohledech - vazba na sdílené národní autority, GIS, kompatibilita s CIDOC-CRM, více serverů. Otevření testovacího provozu pro další muzea. Od roku 2009 plný přístup kteréhokoliv muzea za přijatelných podmínek. Bude umožněn import dat Bach a Demus. Černý: CITeM se bude podílet na vývoji ESMUS, v roce 2009 bude mít NM o něco málo lepší ESMUS, než jaký by mělo bez CITeM, ale podmínky pro přistoupení ostatních muzeí budou natolik nepříznivé, že jim stále zůstane jen Demus01, resp. Bach apod.

Senát AMG, Praha25 Další možné alternativy Reálný (?) scénář: Žádné větší úpravy systému, jen otevření testovacího provozu pro další muzea. Od roku 2009 plný přístup kteréhokoliv muzea za přijatelných podmínek. Bude umožněn import dat Bach a Demus. Odstraní jen hlavní vadu Demusu - omezení dané Accessem. Úplně jinak: Najde se komerční firma, která veškerá finanční rizika vývoje nového systému pro česká muzea vezme na sebe (grant, vlastní prostředky), a pak bude systém za patřičných podmínek provozovat.

Senát AMG, Praha26 Podobenství s kolejemi AMG odmítá dvojkolejnost ve vývoji. CITeM dosud skutečně plánuje přestavět dosavadní úzkou kolej na širokorozchodnou, a NM současně také staví na svém dvoře za své peníze nějakou kolej, ale do dvora nikdo nevidí. Měli jsme možnost na dvůr nahlédnout a vidíme, že kolej je naplánovaná podobně jako naše, ale nebude úplně širokorozchodná, už je rozestavěná, ještě dlouho bude oplocená a veřejné nástupiště dosud není v plánu.

Senát AMG, Praha27 Hlavní otázka Není pochyb, že spolupráce s NM bude oboustranně prospěšná. Má se CITeM soustředit pouze na pomoc NM při vývoji ESMUS? Máme vzdát vývoj Demusu, jen pokračovat v podpoře uživatelů? K tomuto rozhodnutí potřebujeme dostatečně silné (a znalostí situace a možných důsledků podepřené) pověření od muzejní obce, tj. od AMG. Proto jsme dnes zde.

Senát AMG, Praha28 Závěr CITeM v současnosti rozmělňuje své síly hledáním nezbytných finančních zdrojů pro vývoj, místo aby se věnovalo vývoji samotnému. Právě zde bychom potřebovali podporu od AMG a MK ČR.

Senát AMG, Praha29 Díky za pozornost RNDr. Jarmila Podolníková Mgr. Zdeněk Lenhart Mgr. David Cigánek Ing. Pavla Jankovičová RNDr. Jan Procházka RNDr. Marie Kocinová Ing. Radka Durmonová

Senát AMG, Praha30 Hlavní otázka Není pochyb, že spolupráce s NM bude oboustranně prospěšná. Má se CITeM soustředit pouze na pomoc NM při vývoji ESMUS? Máme vzdát vývoj Demusu, jen pokračovat v podpoře uživatelů? K tomuto rozhodnutí potřebujeme dostatečně silné (a znalostí situace a možných důsledků podepřené) pověření od muzejní obce, od AMG. Jinými slovy: Snažíme se najít a popsat hranice možné spolupráce s NM a předložit AMG k rozhodnutí, zda to stačí.