Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léky jako nejjednodušší východisko
Advertisements

Alkoholy ethanol.
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Alkohol jako droga Ludmila Vlčková autor:.
DĚDIČNÉ CHOROBY.
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
VITAMÍNY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Návykové látky, závislosti
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Návykové látky, alkaloidy, drogy
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Alkoholismus.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Doping- látky zakázané
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Traumatické poranění mozku
Teratogenní faktory - vliv na vývoj plodu
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Vliv výživy a návyků matky na plod
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Alkoholismus Barbora Čiklová
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Kofein. Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
OTRAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky prenatálního období klíčová slova : koncepce, morula, blastocysta.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Škodlivé faktory v těhotenství Anotace: Prezentace je I. částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Zaměřuje se pouze na chemické faktory. Zaměřuje.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky novorozeneckého období klíčová slova : oválné okénko, červené krvinky,
V ÝVOJ PLODU V DĚLOZE Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb ALKOHOLOVÁ ZÁVISLOST Mgr. Irena Kudláčková.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Oběhová soustava Krev.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ALKOHOL
Alkohol, alkoholismus Mgr. Radim Slaný.
INTOXIKACE Dle prezentce Bc. Zuchové upravila pro výuku Mgr. Kubíková 11/2007.
Alkoholová závislost Martina Švaříčková.
Období lidského života
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ALKOHOL.
Transkript prezentace:

Vliv alkoholu na zdraví člověka

cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor: Kamila Černá zpracováno: 2013

psychotropní látka působí na zvyšování nálady normalizuje špatnou náladu  euforii

využití : lék zdroj energie  obezita

zvláštnosti : sčítání účinků  s ostatními návykovými látkami  riziko úrazů a úmrtí nesnášenlivost  s řadou léků

účinky : mozková činnost po požití alkoholu je narušena úměrně s množstvím alkoholu v krvi dlouhodobá konzumace zvětšení jater –zánět jater  cirhóza poškození sliznice trávicího traktu  žaludeční vředy rakovina útlum kostní dřeně  chudokrevnost záněty mozkových vláken  ztráta mozkových buněk krevní podlitiny epileptické záchvaty postižení srdce  vysoký krevní tlak psychózy  sebevraždy

0,5 promile ( 0,5 g alkoholu v 1 litru krve ) ústup úzkosti příjemný pocit uklidnění

1 – 1,5 promile ( 1 – 1,5 g alkoholu v 1 litru krve ) ztráta zábran mnohomluvnost sdružování ztráta svalové souhry

2 – 3 promile ( 2 – 3 g alkoholu v 1 litru krve ) těžká opilost poruchy hybnosti

3 – 4 promile ( 3 – 4 g alkoholu v 1 litru krve ) těžká intoxikace s bezvědomím riziko úmrtí ( vdechnutí zvratků )

skupiny konzumentů alkoholu abstinenti – alkohol se v krvi a neovlivní nervovou soustavu konzumenti – méně mužů, více žen a mládeže pijáci – nestačí alkoholický nápoj jako zdroj tekutiny, neuspokojuje ho ani chuť, ale žádá vznik euforie, změnu nálady a odstranění stresu alkoholik – závislý na alkoholu

postižení plodu alkoholem, který těhotná žena vypije v prvních třech měsících těhotenství

nejčastější nálezy u novorozenců : abnormality růstu – nižší hmotnost a obvod hlavy

postižení hlavy – mikrocefalie, nevyvinutí střední části obličeje s krátkým kachnovitým nosem, malé oči, úzká oční štěrbina, časté šilhání,úzké rty, rozštěpy,postižení růstu zubů

nervový systém – třesy připomínající delirium tremens, špatná koordinace pohybů, problémy při kojení, nedostatečný úchop ruky močové a pohlavní ústrojí – u chlapců nedochází k poklesu varlat, zvětšený penis, klitoris duševní postižení – průměrné IQ je 65 – výrazné postižení

8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=sS7tULq2IJS5hAfCxoDAAg 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=sS7tULq2IJS5hAfCxoDAAg 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=sS7tULq2IJS5hAfCxoDAAg 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=sS7tULq2IJS5hAfCxoDAAg 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=sS7tULq2IJS5hAfCxoDAAg 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=sS7tULq2IJS5hAfCxoDAAg 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=sS7tULq2IJS5hAfCxoDAAg 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=sS7tULq2IJS5hAfCxoDAAg &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=JDHtUPywHNGShgeDrYHIBA &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=4jHtUIvLM8TgtQbspYGICA &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=4jHtUIvLM8TgtQbspYGICA &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=4jHtUIvLM8TgtQbspYGICA &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=4jHtUIvLM8TgtQbspYGICA &um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=4jHtUIvLM8TgtQbspYGICA