Černá Hora. Základní informace Hlavní město: Podgorica Úřední jazyk: černohorština Rozloha: 13 812 km² Počet obyvatel: 626 000 Měna: Euro Náboženství:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_19 Datum vytvoření Druh učebního materiálu.
Advertisements

Slovinsko Republika Slovenija
Jihovýchodní Evropa.
SLOVINSKO.
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Předmět a očekávaný výstup
Černá Hora.
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
Musilová Tereza VIII.A /2009
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
SRBSKO A ČERNÁ HORA Serbia and Montenegro.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_20.
Test – Jihovýchodní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Balkánské války Petr Machala.
VY_52_INOVACE_03/2/27_ZEMĚPIS
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy 2
OBYVATELSTVO EVROPY 718 milionů obyvatel.
Nela Lachmanová VIII.B Makedonie Nela Lachmanová VIII.B
BULHARSKO Míša a Naty.
REGIONY EVROPY JIHOVÝCHODNÍ EVROPA.
SRBSKO.
Z. Bergman, G Teplice Srbsko a Černá Hora Savezna Republika Jugoslavija Srbija i Crna Gora Serbia and Montenegro.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÝ POLOOSTROV.
Téma hodiny: Albánie - opakování Předmět: Zeměpis
Státy bývalé Jugoslávie
OBYVATELSTVO EVROPY 700 milionů obyvatel.
Jugoslávie Jana Požárová.
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
Republika Bosna a Hercegovina
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
Jihovýchodní Evropa Štěpán Dobeš.
Albánská republika Republika e Shqipërise
Uganda Republic of Uganda.
SLOVINSKO.
Republika Albánie - Shqiperia
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
MAKEDONIE.
Vlajka znak. Hlavní město Jugoslávie je Belgrade. Další města:Subotiva,Novi Sad,Bitolj, Split, Cubrovnik,Cetyje.
KANADA.
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA – státy bývalé Jugoslávie
Černá Hora Téma hodiny: Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Republika Makedonija The Former Yugoslav Republic of Macedonia
CHORVATSKO Petr mrkvička.
Nejmocnější státy Evropy
JINOVÝCHODNÍ EVROPA Více informací ZDE. BALKÁNSKÉ STÁTY.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Chorvatsko Země s českým mořem Ostrov Dugi Otok.
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
Chorvatsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
B ALKÁNSKÝ POLOOSTROV Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
CHORVATSKO A SLOVINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_17_Chorvatsko a Slovinsko.
STÁTY V ÚPADKU TURECKO A POLSKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3620_ Státy _v_ úpadku_Turecko_a_Polsko.
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
První světová válka. Vznik československého státu.
Jihovýchodní Evropa - přehled
Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Makedonie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Spolková republika Německo
10. e Jadranské státy.
Budva, černá hora Lukáš Marek, 4.A.
Česká republika
Transkript prezentace:

Černá Hora

Základní informace Hlavní město: Podgorica Úřední jazyk: černohorština Rozloha: km² Počet obyvatel: Měna: Euro Náboženství: pravoslavní, islám státní zřízení: parlamentní republika hymna: Oj, svijetla majska zoroOj, svijetla majska zoro

Sousední státy: Bosna a Hercegovina, Srbsko, Albánie, Chorvatsko

Dějiny a historie Černé Hory Území Černé Hory bylo nejprve osídleno Ilyry, kteří byli po stěhování národů Slovany vytlačeni na jih Albánie. Od 10. století tu existovalo knížectví Zeta, které zaniklo v 15. století, protože ho dobyli Turci. Některým obyvatelům se to nelíbilo a utekli do nepřístupných hor, tam se usadili a nazvali to Černá Hora. Hory malý státeček chránily před okolním světem, ale naopak brzdily společenský a technický pokrok. Až do roku 1852 tu vládli biskupové v sídlu Cetinji, v tomhle roce se Č. H. stala světským knížectvím pod vládou dynastie Petroviců-Njegošů, které bylo později povýšeno na království.

Černá Hora se účastnila také 1. světové války na straně Srbska, ale v lednu roku 1916 byla obsazena rakousko-uherskou armádou a v roku 1918 se připojila ke Království Srbů, Chorvatů a Slovinců (Jugoslávie). 6. dubna 1941 provedlo nacistické Německo invazi do Jugoslávie kterou obsadili a kvůli ní pak přestala existovat. Začátkem roku 1942 vypukla občanská válka a tam se postavili proti separatistům četníci a partyzáni. Až do roku 1944 pak ovládli Černou Horu Titovi partyzáni, do té doby byli kontrolováni nacistickým Německem. 3. června 2006 se Černá Hora stala nezávislou

Obyvatelé a náboženství Pravoslavní - 72 % Islám - 19 % Katolická - 3 % Černohorci Srbové Bosňáci - Muslimové Albánci

Zajímavá místa Podgorica – hlavní město nevyší hora Zla Kolata (2534 m. n. m.) Prokletije řeky : Zeta, Morača, Komarnica, Lim, Tara, CetinaZetaMoračaKomarnicaLimTara Cetina jezero s největší plochou (na celém Balkáně) je Skadarské jezero Skadarské jezero Černá Hora je z velké části hornatá: Balkánské pohoří Okolo jezer a řek jsou nížiny Pět národních parků

Kuchyně Pršut – uzená šunka Sýry Pljeskavica Čevapi Mořské plody