Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy2 Ověření ve výuce: Třída: 8.B Datum: (nutno poznamenat v TK)

2 ČERNÁ HORA Předmět: zeměpis Ročník: 8.
Anotace: Prezentace, která poskytuje informace o Černé Hoře. Klíčová slova: povrch, vodstvo, podnebí, přírodní bohatství, průmysl, zemědělství, obyvatelstvo, města, poloha Jméno autora (vč. titulu): Mgr. Jiří Petrák Škola – adresa: ZŠ v Jemnici,p.o nám. Svobody 88 67531 Jemnice

3 Kde se země nachází Uveďte, se kterými zeměmi sousedí. obr.č.1
Vložte mapu země. obr.č.1

4 Montenegro hlavní město Podgorica parlamentní republika
vznik v roce 2006 obr.č.2

5 Zeměpisné údaje o zemi mapa
Popiš přírodní podmínky Černé Hory. Vložte obrázek některého z významných geografických úkazů země. obr.č.3 Kaňon řeky Morači ve vnitrozemí Černé Hory.

6 Ekonomika země Vložte obrázek ilustrující ekonomiku dané země.
velmi nízká ekonomická úroveň v Evropě energetická závislost na Srbsku vysoký podíl pracujících v průmyslu Vložte obrázek ilustrující ekonomiku dané země. obr.č.4 Největší tepelná elektrárna v zemi leží nedaleko města Plevlja.

7 Průmysl a zemědělství Zjisti, které plodiny se tady pěstují. Vyhledej, které nerostné suroviny se zde těží a jaká průmyslová odvětví jsou zastoupena. Vložte obrázek rostliny nebo zvířete žijícího v zemi. obr.č.5 Jednou z plodin, které se v Černé Hoře daří, je tabák.

8 Obyvatelstvo multikulturní stát černohorci, srbové, bosňáci, albánci
pravoslavní, islám obr.č.6 Etnické složení v roce 2003.

9 Turistika v zemi Uveďte zajímavá místa, která by mohla zajímat návštěvníky z jiných zemí. Vložte obrázek některého z turisticky zajímavých míst země. obr.č.7 Boka Kotorska – největší přírodní záliv na jihu Jadranu byl a stále je využíván jako bezpečný přístav pro kotvící lodě.

10 Zajímavost i když nejsou členem EU, platí se eurem
ideální pro vysokohorskou turistiku obr.č.8 NP Durmitor ležící ve stejnojmenném pohoří je zapsán na Seznam světového přírodního dědictví UNESCO.

11 Podgorica Vložte obrázek hlavy státu.
obr.č.9 Pohled na náměstí svatého Petra Cetinjského , chrám Vzkříšení Krista je vidět v levém horním rohu, moderní Millenium Bridge v pravém horním rohu.

12 Příroda zpět Dinárské hory Skadarské jezero
subtropické středomořské podnebí obr.č. 10 Djurdjevićův most přes řeku Tara nedaleko města Žabljak

13 mapa Černé Hory zpět obr.č.11

14 zajímavé odkazy Pořad České televize Na cestě:
Jih Černé Hory Sever Černé Hory

15 Zdroje informací a fotografií
Obr. č.1: David Liuzzo. Europe location MNO.png.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí ©: Držitel autorských práv k tomuto souboru, David Liuzzo, dovoluje jeho užití komukoli pro jakýkoli účel, za podmínky, že je držitel práv správně uveden. Další šíření, tvorba odvozených děl, komerční využití i všechna další užití jsou dovolena z WWW: < Obr. č.2: B1mbo, Froztbyte. Flag of Montenegro.svg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: < Obr. č.3: en:User:Kris12. Moraca River Canyon.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: < Obr. č.4: Mazbln. Pljevlja Power station.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: < Obr. č.5: H. Zell. Nicotiana tabacum 001.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: < Obr. č.6: User:PANONIAN. Montenegro ethnic map 2003.png .[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: <

16 Zdroje informací a fotografií
Obr. č.7: Janusz Recław. Zatoka kotorska 02.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: < Obr. č.8: Michael Tyler. Durmitor national park montenegro.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: < Obr. č.9: Nije bitno. PodgoricaOverview.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: < Obr. č.10: Cornelius Bechtler. Montenegro Tara bridge.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: < Obr. č.11: UNCS. Montenegro-un.png.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW: <


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google