SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_20_ Zrcadla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Světelné jevy Je to část fyziky, která se zabývá světlem a jeho šířením. Také se používá názvu optické jevy. (optika) K pochopení souvislostí je zapotřebí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Žák vysvětlí funkci čočky v lidském oku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
Optika Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Optické zobrazení, optické přístroje, vlnové vlastnosti světla.  Základní vlastnosti světla, zobrazení.
ČOČKY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_32.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Snellův zákon Číslo DUM: III/2/FY/2/3/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Riskuj - optika 2 Číslo DUM: III/2/FY/2/3/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: RNDr. Ivana Bělohradová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z_15.
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
Světelné jevy. Světelný zdroj je těleso, ve kterém světlo vzniká a vysílá ho do okolí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Stín TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické a.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žáci navazují na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubují. Žák zná základní typy čoček, umí je.
ZATM Ě NÍ M Ě SÍCE.  Zatm ě ní M ě síce je astronomický jev, kdy m ě sí č ní kotou č je zastín ě n planetou Zemí. Nastává p ř i úpl ň ku, pokud se Slunce,
Čočky I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Odraz světla na rovinném zrcadle
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
1. KŘÍŽOVKA Pohyb může být posuvný a ….. Veličina s jednotkou m³ 1
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Geometrická optika Mirek Kubera.
Základní pojmy z optiky
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_FYZIKA
Rozklad světla optickým hranolem.
Světelné zdroje, optické prostředí Vypracoval: Lukáš Karlík
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Zobrazení dutým zrcadlem
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Barva světla, šíření světla a stín
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_FYZIKA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
VESMÍR.
Rovinné zrcadlo Název : VY_32_inovace_09 Fyzika - rovinné zrcadlo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Lom světla Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Lidské oko Název : VY_32_inovace_17 Fyzika - lidské oko
Zobrazení zrcadlem a čočkou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Optika – zákon odrazu světla
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Lom světla TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Čočky Název : VY_32_inovace_13 Fyzika - čočky Autor: Jana Pěničková
Zobrazení dutým zrcadlem
Badatelské odpoledne 4. dubna Sedm barev duhy.
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Zobrazování optickými soustavami
Duté zrcadlo Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo
Světlo a světelné zdroje
Stín a polostín.
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Světelné jevy -shrnutí
Paprsková optika hanah.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
F-Pn-P066-Dalekohledy PAPRSKOVÁ OPTIKA 7. DALEKOHLEDY.
Zobrazování optickými soustavami
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vypuklé zrcadlo Název : VY_32_inovace_12 Fyzika - vypuklé zrcadlo
Optické přístroje -dalekohled, fotoaparát, meotar, dataprojektor
Transkript prezentace:

SVĚTELNÉ JEVY Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová

ZDROJEM SVĚTLA MOHOU BÝT  rozžhavená tělesa (Slunce, plamen svíčky,...),  nerozžhavená tělesa (zářivka, světluška,...)  tělesa osvětlená (Měsíc, osvětlená bílá zeď)  Bodovým zdrojem nazýváme zdroj světla, jehož rozměry jsou zanedbatelné vzhledem ke vzdálenosti (pouliční lampa, hvězda, laserové ukazovátko...).  Ostatní zdroje jsou plošné (světelná tabule, žárovka s mléčným sklem).

Optické prostředí JJe prostředí, kterým se světlo šíří. OOptická prostředí mohou být: pprůhledná (vzduch, čisté sklo), pprůsvitná (kouř, mlha), nneprůhledná (dřevo, keramika). Světlo se šíří přímočaře. Rychlost šíření světla ve vakuu je kilometrů za sekundu, v ostatních průhledných prostředích je menší.

STÍN x POLOSTÍN  Prostor, do kterého proniká světlo pouze z části zdroje.  Prostor za tělesem, do něhož neproniká světlo ze zdroje.

ZATMĚNÍ SLUNCE  - nastává, když se před sluneční kotouč nasune kotouč měsíce.  Z míst na Zemi, která jsou ve stínu, pozorujeme úplné zatmění Slunce.  Z míst, kde je na Zemi polostín, vidíme částečné nebo prstencové zatmění Slunce.

ZATMĚNÍ MĚSÍCE  Když se Měsíc dostane do stínu Země, pozorujeme zatmění Měsíce.  Je-li Měsíc celý ve stínu, jde o úplné zatmění Měsíce.  Není-li Měsíc celý ve stínu, pozorujeme částečné nebo polostínové zatmění Měsíce.

Fáze Měsíce  nov, první čtvrť, úplněk a poslední čtvrť

ZRCADLA  Rovinná  kovové rovinné plochy  obraz v rovinném zrcadle je zdánlivý, stejně velký, vzpřímený a stranově převrácený.  zákon odrazu: Úhel odrazu se rovná úhlu dopadu  Kulová  dutá a vypuklá.  Rovnoběžné paprsky se po dopadu na duté zrcadlo odrážejí do jednoho bodu, který nazýváme ohnisko.  Skutečný obraz předmětu vzniká protnutím paprsků světla odražených od zrcadla na stínítku. Zdánlivý obraz předmětu nelze zachytit na stínítko.

Zobrazení zrcadlem  Rovinným  Kulovým  Dutým o Vypuklým

Příklady  Rovinné zrcadlo  Kulové zrcadlo  Vypuklé –obraz je přímý, zmenšený a zdánlivý  Duté

Duté x vypuklé Duté Vypuklé

Lom světla světelného paprsku  ke kolmici - ze vzduchu do skla, ze vzduchu do vody  menší rychlost  od kolmice - ze skla do vzduchu, z vody do vzduchu  vetší rychlost

Lom světla - příklady

Čočky  SPOJKY  ROZPTYLKY

OKO

VADY OKA  Krátkozrakost korekce: rozptylka  Dalekozrakost korekce: spojka

Zorný úhel  Zorný úhel je úhel mezi paprsky od krajních bodů sledovaného předmětu, které vstupují zorničkou do oka.  Ke zvětšení zorného úhlu používáme optické přístroje: lupu, mikroskop, dalekohled. Dalšími optickými přístroji jsou fotoaparát a videokamera.

SPEKTRUM  Bílé světlo se při průchodu skleněným hranolem rozkládá na jednoduché barvy - vzniká tak spektrum. Jsou v něm tyto barvy: fialová, indigivá, modrá, zelená, žlutá, oranžová a červená. Déšť ještě padá, ale zároveň sluneční paprsky osvětlují dešťové kapky, v nichž se světlo láme, rozkládá a odráží, a tak právě na opačné straně než svítí Slunce můžeme pozorovat duhu.

Zdroje  Obrázky: [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <  Fyzika pro 7.ročník ZŠ, Doc.RNDr.Růžena Kolářová, CSc. PeadDr. Jiří Bohuněk Prometheus, Praha 2009, ISBN