Vitamíny, potravinové doplňky a výživa po léčbě onkologického onemocnění Tomáš Papajík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Advertisements

CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Civilizační choroby a výživa
Plíce po 20 letech kouření
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Návykové látky, závislosti
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
DETOXIKACE – očista organismu
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Antioxidanty Hejmalová Michaela.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Sloučeniny v organismech
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
IMMUBLEND.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Superfoods superpotraviny.
Vliv výživy a návyků matky na plod
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
PREVENCE ►Primární prevence ► Primární prevence Cíl – odstraňovat nebo omezovat možné příčiny vzniku onemocnění Na základě nových poznatků o patogenezi.
Eternity FuCoyDon SpectraMaxx
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Definice, základní pojmy
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Renaissance Triple Set. Formula 3 KOMPLEX S ANTIOXIDANTY PRODLUŽTE SI MLÁDÍ!
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Inovace předmětu Gastronomické technologie III (FT6A/2014) Stanovení antioxidační aktivity a celkových polyfenolů v zeleninových salátech Institucionální.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Kofein 1,3,7-trimethylxanthin coffea arabica (kávovník arabský) bílý hebký prášek, hořké chuti alkaloid, derivát xanthinu (theobromin-kakao) guarana, maté,
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
Rizika ohrožující zdraví
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Potravinářské zbožíznalství
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Vliv radiace na člověka
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny, potravinové doplňky a výživa po léčbě onkologického onemocnění Tomáš Papajík

Vznik nádorového onemocnění Vznik nádoru je dlouhý proces Nejprve vzniká prekanceróza Poté vznikne malý lokalizovaný nádor Později nádor roste a dále se šíří

Vznik nádorového onemocnění

Během života člověka v organismu vzniká řada patologických buněk Lze konstatovat, že u řady jinak zdravých lidí může být v organismu přítomen mikroskopický nádor (štítná žláza, prostata, prs) Díky obraným schopnostem organismu se u většiny z nich nádor neprojeví

Vznik nádorového onemocnění American Institute for Cancer Research, % nádorů může být způsobeno špatnými dietními návyky nebo nekvalitní stravou 30% nádorů je způsobeno kouřením 15 % nádorů je způsobeno pravděpodobně dědičnými faktory

Předcházení vzniku nádoru Lze předcházet vzniku nádoru nebo jeho recidivě??? Může organismus eliminovat prekancerózu či mikroskopický nádor???

V mnoha případech ANO!!! Dietními změnami Změnou životního stylu Vitamíny, potravinovými doplňky (??) Pokud jde o jedince v léčbě nebo po léčbě nádoru, pak vždy po konzultaci s lékařem!

Dietní režimy Dieta česko-amerického typu  -6-polynenasycené tuky, rafinované tuky, jednoduché cukry, nízký obsah vlákniny, málo ovoce a zeleniny Dieta okolí středozemního moře  -3-polynenasycené tuky, vláknina, ovoce, zelenina, olivy, káva, víno

Středozemní dieta Studie NIH USA, Arch.Int.Med let zkoumáno mužů a žen v USA 9-ti bodový dotazník Mediteránní typ diety byl spojen s významně nižší celkovou úmrtností – o 20%!!! Významně nižší byla úmrtnost na choroby srdce a cév a na nádory !!!

Životní styl Česko-americko-manažerský Stres, obavy, nedostatek času, nedostatek pohybu Středozemně – hedonistický Odpočinek, společenský život, zájmy, rodina Umění žít a užívat si

Vitamíny a potravinové doplňky 36% dospělých v USA využívá služeb alternativní medicíny a kupuje si „potravinové doplňky“ Dalších 26% užívá jen „megavitamíny“ jako prevenci závažných onemocnění 62% dospělých v USA využívá služeb komplementární a alternativní medicíny

Lékař a komplementární/alternativní medicína z hlediska etiky Respektování autonomie pacienta Zabránění poškození pacienta Prospěch pro pacienta Práva pacienta

Léky a potravinové doplňky izolované z rostlin a hub Řada léků a cytostatik (chemoterapeutik) je primárně izolována z rostlin Řada rostlinných látek s protinádorovým účinkem zůstává neobjevena Řada přírodních látek neutralizuje kancerogeny Řada látek s přirozeným cytostatickým efektem vůči přednádorovým/nádorovým buňkám je obsažena v běžné stravě V potravinách najdeme řadu látek s výrazně imunostimulačním a imunoprotektivním účinkem

Fytochemikálie Chemoprevence - blokáda vzniku a progrese latentního mikronádoru Přímý vliv na přednádorovou/nádorovu buňku Modifikace mikroprostředí kolem nádorové buňky Stimulace obraných mechanismů organismu

Zdroje prospěšných fytochemikálií ve stravě Brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha Česnek, cibule, šalotka Rajčata (vč. konzervovaných) Kurkuma, pepř Borůvky, brusinky, ostružiny, maliny Citrusy, hrozny Tmavá čokoláda (70% kakaa) Káva Zelný čaj Víno (zejména červené)

Účinky vybraných fytochemikálií Isothiokyanidy (kapusta, zelí, brokolice) - modulace enzymů eliminujících kancerogeny z organismu, zábrana růstu a šíření prekanceróz a nádorových buněk Česnek, cibule, citrusy - redukce onkogeního potenciálu kancerogenů

Účinky vybraných fytochemikálií Kyselina elagová (maliny), delfinidin (borůvky) – blokáda tyrosinkináz a růstu cév v nádoru Kurkumin (kurkuma), resveratrol (hrozny) – indukují přirozenou smrt nádorových buněk Epigallokachektin-3-galát – polyfenol zeleného čaje – brání novotvorbě cév nádoru, růstu nádorových buněk (vč. leukemických)

Vitamíny a antioxidanty Vitamín A a karoten – zlepšují účinky záření a některých cytostatik na nádory Trans-retinová kyselina se používá v léčbě akutní promyelocytární leukémie Vitamín C – zvyšuje efekt chemoterapie a radioterapie, má imunostimulační a antioxidační efekt Vitamín E – antioxidant, zlepšuje imunitní funkce Vitamín D – prevence vniku nádorů Selen – antioxidant Coenzym Q10 – protinádorový efekt

Potravinové doplňky Většina z nich s neprověřeným či diskutabilním efektem – pokud jsou dostupné v lékárnách či důvěryhodných obchodech, pak většinou i neškodné (krom klamavé reklamy a finanční zátěže) Některé mohou ovlivňovat účinek podávaných léků (např. extrakty z třezalky) Některé mohou být kontaminovány těžkými kovy (nelegální dovozy z Asie)

Olivy a olivový olej Přírodní fenoly – tyrosol, hydroxytyrosol,oleuropein Squaleny, oleová kyselina Antioxidační působení Preventivní a protinádorový účinek Protibakteriální účinek Snížení rizika chorob srdce a cév

Zelený čaj Epigallokachektin-3-galát – polyfenol Objektivní účinek pozorován u nemocných s chronickou lymfocytární leukémií a folikulárními lymfomy Protinádorové působení prokázáno v buněčných kulturách lymfomů Zvyšuje účinek některých cytostatik cíleně na nádorové buňky 3x denně 250 ml

Káva Coffea vulgaris Stálezelený keř z čeledi mořenovitých 60 druhů, pěstují se pouze 3 druhy – Coffea arabica, robusta a liberica Coffea arabica – 70% světové produkce – pěstuje se ve větších nadmořských výškách - jemná chuť, více aromatická, méně kofeinu (1,1 – 1,7%) – ruční sběr – denně česačka sebere 70 kg bobulí Coffea robusta – 25% světové produkce – v menších nadmořských výškách – horší kvalita, více hořkosti, více kofeinu (2,0 - 4,5%) – strojový sběr

Káva 200 účinných látek Kofein – purinový alkaloid – trimetylxantin Cafestol a kahweol - diterpeny Kyselina chlorogenová a kávová – polyfenoly – silné antioxidanty Fytoestrogeny, flavonoidy – protinádorové účinky Melanoidiny – vznikají pražením kávy – antioxidanty

Káva V jednom šálku kávy (240 ml) je průměrně 100 – 150 mg kofeinu (ve stejném objemu espressa 300 mg) Kofein je dobře vstřebáván střevem, má poločas účinku 5 hodin, účinek vrcholí za 1 hodinu po požití, je metabolizován v játrech Kofein má stejnou strukturu jako adenosin, na jehož receptor působí v mozku – blokuje tedy účinek adenosinu a tím stimuluje nervovou soustavu

Káva Zlepšuje náladu, zvyšuje pozornost, zkracuje reakční čas a zvyšuje celkový výkon organismu Diuretikum, zvýšení sekrece žaludečních šťáv Relaxační efekt na svalovinu průdušek Zvyšuje účinek léků tlumících bolest Pes neumí kofein metabolizovat – 100 ml kávy je pro něj smrtelná dávka

Káva Diterpeny, fenolické a polyfenolické látky - antoxidanty – rušení účinku volných radikálů – tlumení oxidačního stresu Antikancerogenní působení, inhibice metylace DNA Zvýšení senzitivity buněk k inzulinu, snížení hladiny cukru v krvi Zlepšení metabolismu jater, hepatoprotektivní účinky Snížení rizika vzniku jaterní cirhózy (po hepatitidách, při zvýšené konzumaci alkoholu, při steatohepatitidě) až o 80% Působení proti zůbnímu kazu – zabraňuje šíření streptokoků v ústech

Káva Nádory prsu – norská studie (Vatten, 1990) zjistila významné 50% snížení výskytu ca prsu u žen, které pily 5 a více šálků kávy denně oproti ženám, které pily 2 a méně šálků Ženy – nosičky vrozené mutace genu BRCA1,2 které pily 6 a více šálků denně měly riziko karcinomu snížené o 70% (Nkondjock, 2006)

Káva Nádory tlustého střeva – káva zlepšuje pohyblivost střeva, vede k zvýšení sekrece žlučových kyselin a přímo působí proti nádorovým buňkám vznikajícím ve sliznici střeva 12% redukce výskytu ca tlustého střeva – metaanalýza 12 studií (Giovannucci, 1998) Nádory prostaty – kumulativní efekt konzumace kávy na snížení výskytu ca prostaty – některé studie to nepotvrdily Káva ale nemá žádný negativní vliv na vznik ca prostaty Karcinom ovaria – žádný negativní vliv Karcinom pankreatu – žádný negativní vliv

Káva Nádory jater – 41% redukce vzniku ca jater u lidí, kteří pijí 2 a více šálků kávy denně Hepatoprotektivní vliv Redukce úmrtnosti na jaterní choroby včetně ca jater

Víno Kulturní národy středomoří se odlišili od barbarů v okamžiku, kdy se naučili pěstovat olivy a víno (Thukydides, 5.století př.n.l.) Hippokrates - otec medicíny – ve svých spisech vyzdvihuje umírněnou konzumaci vína jako léčebný prostředek proti řadě neduhům - „…víno je věc podivuhodně vyhovující člověku jak zdravému, tak nemocnému. Budiž však podáváno ve správné míře podle tělesné stavby jednotlivce“

Víno Víno obsahuje cca 500 biologických substancí Polyfenoly - flavonoidy (500 mg/l v červeném víně, 60 mg/l v bílém víně) a non-flavonoidy (resveratrol - fytoalexin) Prof.J.A.Masquelier – antioxidanty v plodech vinné révy – procyanidin -18x silnější antioxidant než vit.C a 50x účinnější než vit.E Vitamíny, minerály, stopové prvky

Víno a úmrtnost na ICHS

Francouzský paradox Prof.St.Leger - květen článek v časopise Lancet Značně angio-destruktivní životní styl Francouzů - mnoho cukrů a nasycených tuků ve stravě, málo pohybu, více cigaret Přesto - o 40% méně ICHS a jen 1/3 srdečních příhod než u Američanů WHO projekt MONICA - srovnání mortality na ICHS (obrovský rozdíl mezi Glasgow a Tulouse)

Francouzský paradox pořad televize CBS - „60 minut“ – vysoká sledovanost (20 mil. diváků) Morley Safer pozvedl číši červeného vína a řekl, že příčina nízkého výskytu infarktů ve Francii je možná skryta v obsahu této sklenky Pak vysvětlil Francouzský paradox podrobněji 1992 – vzestup amerického konzumu vína o 39% (předtím pravidelně klesal o 5% ročně)

Víno a zdraví Kodaňská studie (M.Gronbaek, 2000) – dobrovolníků – prokázán efekt umírněné konzumace vína na snížení rizika ischemické choroby srdeční (neprokázáno u konzumentů piva a lihovin), ale i celkové úmrtnosti – o 34% (jak na srdeční choroby, tak i na nádory) Meta-analýza (Huxley R.R., 2003) prokázala 32% snížení rizika vážných srdečních příhod u střídmých konzumentů vína

Víno a nádory Protinádorové působení resveratrolu Útlum novotvorby cév u nádorů Zvýšení přirozené úmrtnosti nádorových buněk

Víno a moudrost I ve vysokém věku těšil jsem se pevnému zdraví. Každý den, pokud si dobře vzpomínám, jsem vypil láhev dobrého vína – s výjimkou dní, kdy jsem se necítil příliš dobře. To jsem totiž vypil láhve dvě! Biskup ze Sevilly

Víno a moudrost Dobré víno tvoří dobrou krev, dobrá krev je předpokladem dobré nálady, dobrá nálada přináší dobré myšlenky, dobré myšlenky dávají vzniknout dobrým skutkům, dobré skutky dělají člověka člověkem…..

Závěry Změna životního stylu a dietních návyků může zabránit vzniku nebo návratu nádoru!!! Pokud jde o pacienta, měl by se v otázkách změn výživy, užívání potravinových doplňků a vitamínů vždy poradit s lékařem!!! Lékař by měl být trpělivým a chápajícím partnerem a rádcem pacienta!!!

6 let trvalo lidstvu než vyvinulo atomovou bombu…

11 let trvalo lidstvu než přistálo na měsíci…

…ještě dlouhou cestu bude muset lidstvo ujít než zvítězí nad rakovinou