Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Příroda ovlivňuje člověka
Advertisements

Sociální problematika světa
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Kácení deštných lesů.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ON Anotace: Seznámit žáky s problematikou Ročník:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Globální svět.
Ekologické problémy Společenské problémy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Ekologické problémy Společenské problémy
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Skleníkový efekt je proces, p ř i kterém atmosféra zp ů sobuje oh ř ívání planety tím, že absorbuje dopadající slune č ní zá ř ení a zárove ň brání jeho.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Ohrožování základních složek biosféry
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Globalizace a její vliv na životní prostředí
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Krajina a životní prostředí
Globalizace z různých úhlů dopadu
Problémy současné Afriky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Dnešní svět.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Globální problémy soudobého světa Mgr. Marie Mikulcová.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_2101_GLOBÁLNÍ E. Téma: Pojem F. G._ GLOBÁLNÍ EKONOMIKA Číslo.
CELOU PREZENTACI I PDF PODOBU NALEZNETE NA
Mongolsko. Mongolsko-obecné údaje Hlavní město je Ulánbátar 2,7 miliónů obyvatel Rozloha: km² Hustota obyvatel: 1,8 obyv. ob. / km² V hlavním.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_01_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Globalizace Základní škola Libina, příspěvková.
Mezi hlavní globální problémy dneška patří: 1) Populační exploze a hrozba hladu 2) Znečišťování životního prostředí 3) Terorismus.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Zboží atd. můžeme vyvážet (export), přivážet (import).
Ekonomika životního prostředí
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
Ekonomika životního prostředí
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Globální problémy lidstva
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Úvod, základní principy a cíle
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Globalizace z různých úhlů dopadu
GLOBALIZACE.
Transkript prezentace:

Globální problémy lidstva

GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces, kdy se některé části přibližují a jiné relativně oddalují a nezáleží na geografické vzdálenosti.

GLOBALIZACE -je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. -Jde o nerovný proces, kdy se některé části přibližují a jiné relativně oddalují a nezáleží na geografické vzdálenosti. To vše je způsobeno přenosem informací, globální ekonomikou…

- Globalizace probíhá v obchodu, v ekonomice, v kultuře. - Globalizace se projevuje jak ve velmi vyspělých světech, tak v zemích oproti nim zaostalých. - Oba tyto světy globalizace mění. - Západní svět mění přistěhovalci a jejich kultura. - Naopak například muslimskou kulturu mění vlivy ze západu.

Klady a zápory globalizace +  zvyšování životní úrovně  zmírňování chudoby v rozvojových zemích  stírání kulturních rozdílů  růst nezaměstnanosti  velká zadluženost zejména rozvojových států  ekologické dopady – znečištění životního prostředí

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTA Jaký je rozdíl mezi globálním a lokálním? Víš co trápí současný svět?

Globální problémy Jsou to problémy týkající se celého světa Nelze je řešit pouze na národní úrovni. GP: společenské problémy (člověk x člověk) ekologické problémy (člověk x příroda) V čem se tyto problémy liší, co je způsobuje, které jsou podle tebe nejtíživější?

NĚKTERÉ společenské PROBLÉMY  Hladomor  Nebezpečí jaderné katastrofy  Civilizační choroby  Terorismus  Rasismus  Přelidnění země

EKOLOGICKÉ PROBLÉMY: -Skleníkový efekt -Nedostatek pitné vody -Globální oteplování - kácení lesů, pralesů -Znečišťování ovzduší …. Vyjmenuj ekologické problémy, které napadnou tebe?

SKLENÍKOVÝ EFEKT skleníkový efekt