Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost jednotek požární ochrany při povodních
Advertisements

ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Krupobití krupobitím se rozumí jev, při kterém kousky ledu různého tvaru, velikosti, váhy a hustoty vytvořené v atmosféře dopadají na věc, a tím dochází.
Přírodní a civilizační rizika
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Základy krizového řízení
VY_32_INOVACE_PPM11860NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Ochrana kritické infrastruktury
Integrovaná střední škola,Slaný
Toxikologické aspekty chemických havárií Lekce II Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Koncepce environmentální bezpečnosti
Přírodní katastrofy.
MIMOŘÁDNÉ UDÁLOSTI A MIMOŘÁDNÉ SITUACE
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
PŘÍRODNÍ KATASTROFY.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s různými druhy živelných pohrom.
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
12.1 Mimořádné události, IZS
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Havárie…. Pohroma ? Katastrofa…..!
Možnost vzniku technologických havárií v důsledku přírodních katastrof P. Dobeš ) P. Danihelka, J. Řeháček, P. Poledňák ,
Přístup k posouzení rizika
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
2) Povodně Mimořádné události Živelní pohromy. Vznik povodní Povodně vznikají následkem zvýšení říční nebo mořské hladiny působením atmosférických poruch.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Traumatologický plán ÚSZS
1 Krizové řízení Seminář č. 1. Podmínky ukončení 100% účast – if absence, nutné dohodnout se a vypracovat náhradní plnění Písemná práce – 4 A4 čistého.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Kpt. Ing. Kateřina Blažková, Ph.D. (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje) plk. Ing. Antonín Krömer (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského.
Technologie, lidé, prostředí Portál krizového řízení Ústeckého kraje Venuše Kindlová Bezpečnostní tajemník Ústeckého kaje.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_02_mimořádné situace 1 Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
ANALÝZA RIZIK Středočeského kraje
Prevence závažných havárií v ČR
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Masarykova univerzita Ekonomicko-správní fakulta
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
Přehled živelních pohrom
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Nové typové plány v roce 2018
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Mimořádné události

OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace MU)

Pojmy Pohroma   jev, který vede nebo může vést k újmě a škodě na chráněných zájmech   zpravidla udeří najednou, většinou nečekaně

Pojmy Mimořádná událost /zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, ve znění poslední novelizace/   škodlivé působení sil a jevů vyvolaných činností člověka, přírodními vlivy, a také havárie, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných a likvidačních prací   zvládnutelná běžnými opatřeními státu (vyčleněné výkonné složky, zdroje a prostředky /využití sil a prostředků IZS/)   není vyhlášen žádný z krizových stavů (tzn. stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu, válečný stav)

Pojmy Záchranné práce   činnost k odvrácení nebo omezení bezprostředního působení rizik vzniklých mimořádnou událostí, zejména ve vztahu k ohrožení života, zdraví, majetku nebo životního prostředí, a vedoucího k přerušení jejich příčin Likvidační práce   činnost k odstranění následků způsobených mimořádnou událostí Obnovovací práce   činnosti směřující k obnově území, které neodstraňují riziko ohrožení života a životního prostředí a nemají charakter záchranných a likvidačních prací. Spočívají v revitalizaci životního prostředí, společenského života a materiálních hodnot.

Příčiny pohrom / MU   projevy vývoje planety Země   pohyb hmot, uvolnění energie v hlubinách Země, zvýšení vodní hladiny, atmosferické poruchy, mimořádně silné větry, kosmické vlivy…   vyvolané neúmyslnou činností člověka   průmyslové havárie, selhání technologií, rozsáhlé dopravní havárie…   vyvolané úmyslnou činností člověka   války, ozbrojené konflikty, použití chemických, jaderných, radiologických a biologických látekteroristické akce…

Možné následky- dopady pohrom / MU zdraví a bezpečnost psychické strádání požáry úniky toxických látek ekonomické poruchy selhání veřejných služeb eroze půdy výpadky elektřiny přerušení povrchové a vzdušné dopravy poškození systému pitné vody výpadek kanalizace výpadky komunikace škody v zemědělství poškození kritických zdrojů v životním prostředí škody na historických zdrojích

Dominoefekt  řetězová reakce vzájemně se ovlivňujících příčin a následků  je spuštěn nějakou malou změnou, která bezprostředně ovlivní jen své nejbližší okolí, ale postupně se stejným způsobem šíří i do vzdálenějších oblastí  způsobuje, že i malá lokální změna může mít globální následek

Příklad dominoefektu Uvolnění energie v hlubinách Země  Uvolnění energie v hlubinách Země  zemětřesení  zemětřesení  požáry / výbuchy plynů / protržení přehradních hrází / sesuvy /poruchy infrastuktur…  ztráty na životech / poškození zdraví / poškození životního prostředí / zničení majetku / nefunkčnost území s ohledem na přerušení dodávek elektrické energie / nefunkčnost výkonu státní správy……

Schéma vzniku dominoefektu

Typy pohrom / MU Přírodní (živelní) Přírodní (živelní) Technologické Technologické Způsobené narušením rovnováhy v lidské populaci, životním prostředí, lidské společnosti a kritické infrastruktuře Způsobené narušením rovnováhy v lidské populaci, životním prostředí, lidské společnosti a kritické infrastruktuře

Živelní pohromy  požáry, přírodní požáry  povodně a záplavy, zvláštní povodeň  sesuv půdy, laviny  propad zemských dutin  vichřice, větrná smršť  krupobití  námraza, náledí  sněhová kalamita  přívalový déšť  dlouhotrvající vedro a sucho  teplotní inverze  zemětřesení

Technologické pohromy / MU  havárie při skladování a přepravě nebezpečných látek  havárie při dopravě  radiační havárie  průmyslová havárie  velká znečištění životního prostředí  indukované zemětřesení

Narušení rovnováhy v lidské, životním prostředí, lidské společnosti, kritické infrastruktuře Narušení rovnováhy v lidské populaci, životním prostředí, lidské společnosti, kritické infrastruktuře   epidemie   pandemie   epifytie (porucha flóry)   epizootie (porucha fauny)   válka, ozbrojený konflikt, teroristický útok…   pohroma v oblasti kritické infrastruktury (energetika, vodní hospodářství, potravinářství a zemědělství, zdravotnictví, doprava, komunikační a informační systémy, finanční trh a měna, nouzové služby, veřejná správa)

Analýza rizika (identifikace MU) první, zcela zásadní krok v komplexním zabezpečení prevence a přípravy řešení následků živelních či jiných pohrom první, zcela zásadní krok v komplexním zabezpečení prevence a přípravy řešení následků živelních či jiných pohrom pojmenovává možná rizika, určuje možné dopady a jejich pravděpodobnost výskytu (se zohledněním velikosti ohrožení a zranitelnosti), rozděluje je do kategorií ( 1-4 ) pojmenovává možná rizika, určuje možné dopady a jejich pravděpodobnost výskytu (se zohledněním velikosti ohrožení a zranitelnosti), rozděluje je do kategorií ( 1-4 ) využívá se metody expertního odhadu a tzv. mapování rizik využívá se metody expertního odhadu a tzv. mapování rizik vychází buď z místní znalosti a zkušenosti (expertní odhad) anebo z výpočtů, při kterých je zohledněna pravděpodobnost vzniku mimořádné události, potřeba sil a prostředků na její zvládnutí i případné škody vychází buď z místní znalosti a zkušenosti (expertní odhad) anebo z výpočtů, při kterých je zohledněna pravděpodobnost vzniku mimořádné události, potřeba sil a prostředků na její zvládnutí i případné škody všechna rizika jsou kvantifikována, aby mohlo být provedeno srovnání a vyhodnocení nejrizikovějších částí území všechna rizika jsou kvantifikována, aby mohlo být provedeno srovnání a vyhodnocení nejrizikovějších částí území využívá se pro řízení bezpečnosti, územního, havarijního a krizového plánování využívá se pro řízení bezpečnosti, územního, havarijního a krizového plánování

Domácí práce Popište situaci, ke které může dojít v případě dlouhodobých nadměrných srážek /sněhových nebo dešťových/ a popište, jaký dominoefekt může vyvolat. Snažte se identifikovat co nejvíce dopadů na lidský systém, které sebou mimořádná událost přinese. Rozsah práce: 1-2 strany A4, Forma:elektronicky, zaslat na: Termín: (do 20h )