TRINS pplk. Ing. Vladimír Vonásek MV - generální ředitelství HZS ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Asociace bezpečnostních poradců
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
ZÁKON O POŽÁRNÍ OCHRANĚ
Přeprava zboží podlehající dohodě ADR
ALTERNATIVNÍ PALIVA ČESKÁ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRUMYSLU A OBCHODU Pracovní skupina pro bezpečnost petrolejářského průmyslu a obchodu.
Úloha Hasičského záchranného sboru ČR při likvidaci havárií
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ
Nebezpečné látky Ing. Milan TLAMKA.
Označování chemických látek
PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCE NV č. 406/2004 Sb.
Přeprava nebezpečného zboží I
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Adsorpční sušení zemního plynu za zvýšeného tlaku
Bezpečnost práce v chemii
Vlastnosti látek Opakovací otázky
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Označování nebezpečných látek
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
Vedoucí diplomové práce: Ing.Tomáš Peňáz Ph.D.
Znalostní portál CHEMSAT
Hexion a.s. Havarijní nástřik požární vody Ing. Josef Petr, Ph.D.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
s výskytem nebezpečných látek.
Dokumentace k zajištění BOZP
pplk.Ing.Vladimír Vonásek MV - generální ředitelství HZS ČR
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
Informace z chemické služby pplk. Ing. Jiří Matějka MV-generální ředitelství HZS ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návrh nařízení EP a Rady (ES) o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně směrnice č. 67/548/EHS a nařízení ES č. 1907/2006 Návrh nařízení.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Náležitosti obsahu posouzení rizik závažné havárie, rozsah posouzení rizik závažné havárie zpracovávané pro objekty zařazené do skupiny A nebo do skupiny.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Ropa - zpracování Vytvořili: Dana Syrůčková Denis Vyleta Karolína Jelínková Jakub Švandrlík.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Zpracování ropy D. Snop, V. Koniuk 2015/2016.
ANALÝZA RIZIK Středočeského kraje
Černé zlato. Černé zlato Ropa (též (surová) nafta, zemní olej, černé zlato) je hnědá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků, především alkanů.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
„Přeprava nebezpečných věcí“ ADR, zákon č. 111/1994 Sb.
ZÁKON O PREVENCI ZÁVAŽNÝCH HAVÁRIÍ
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Nebezpečné chemické látky a přípravky
plk.Ing. Vladimír Vlček, Ph.D.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Přehled hlavních právních s chemickými látkami a směsmi
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Název školy: Základní škola Městec Králové
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
VY_32_INOVACE_C8-001 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

TRINS pplk. Ing. Vladimír Vonásek MV - generální ředitelství HZS ČR

Úvod Úniky nebezpečných chemických látek - statistické zhodnocení

Úniky nebezpečných chemických látek (NCHL) v programu SSU Výsledky za roky

Únik nebezpečné chemické látky (ÚL) - zásah u události spojený s nežádoucím uvolněním nebezpečných chemických látek včetně ropných produktů (během výroby, dopravy nebo manipulace) a ostatních látek. Zásah k omezení nebo snížení rizika nekontrolovaného úniku hořlavých, výbušných, žíravých, jedovatých, zdraví škodlivých, radioaktivních a jiných nebezpečných látek, ropných produktů případně ostatních látek do životního prostředí (zemní plyn, kyseliny a jejich soli, louhy, čpavek apod.) včetně závažných havárií dle § 2 písm. g) zákona o prevenci závažných havárií 2). 2) Týká se všech nebezpečných chemických látek a také úniků jiných látek – viz bod Nebezpečná chemická látka nebo nebezpečný chemický přípravek - viz Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1272/2008 o klasifikaci, označování a balení látek a směsí, o změně a zrušení směrnic 67/48/EHS a 1999/45/ES a o změně nařízení (ES) č. 1907/2006. ÚL se klasifikuje podle skupenství. 2) 2) Zákon č. 224/2015 Sb., o prevenci závažných havárií způsobených vybranými nebezpečnými chemickými látkami nebo chemickými směsmi a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, (zákon o prevenci závažných havárií).

ÚL plynu/aerosolu - plyn včetně pod tlakem stlačeného nebo zkapalněného plynu. -podle ČSN ISO , čl. NA 1.20: látky, jejichž absolutní tlak (tenze) par při 50 °C je větší než 294 kPa, nebo látky s kritickou teplotou menší než 50 °C, -v mezinárodních předpisech pro přepravu nebezpečného zboží: látky s tenzí par vyšší než 300 kPa nebo zcela plynné při 20 °C a standardním tlaku 101,3 kPa, viz např. ADR, bod 2200 (2).

ÚL kapaliny -podle ČSN , čl. NA 1.9: látka mající při teplotě 50 °C tenzi (absolutní tlak) nasycených par nejvýše 294 kPa a při 35 °C nejsou tuhé ani pastovité, s přihlédnutím k ČSN a vyhlášce o požární prevenci, -podle mezinárodních předpisů pro přepravu nebezpečného zboží: látky mající při tlaku 101,3 kPa bod tání nebo počátek tání 20 °C nebo nižší. Viskózní látky, u kterých bod tání není stanovitelný, se podrobují zkoušce podle ASTM D nebo zkoušce pro stanovení tekutosti (penetrační zkoušce), viz např. ADR, bod 2000 (6). Poznámka: Za kapalinu se zde nepovažuje ropný produkt.

ÚL ropného produktu (olejová havárie) - zásah převážně k zabránění úniku a omezení jeho rozsahu výhradně ropných produktů. Jde výhradně o únik ropných produktů (benzinů, nafty nebo oleje). Úniky těchto látek z provozních náplní vozidel následkem dopravní nehody jsou klasifikovány jako dopravní nehoda.

ÚL pevné látky – nebezpečná tuhá látka -podle ČSN ISO 8421, čl. NA 1.42: hmota s teplotou tání nebo odkapávání vyšší než 35 °C a hmoty, které nemají bod tání, -podle mezinárodních předpisů pro přepravu nebezpečného zboží: látky, které nejsou kapalinami, viz např. RID, bod 400 (2), a prach -podle ČSN ISO , čl. NA 1.42: rozmělněná tuhá látka s velikostí částic menší než 0,5 mm, viz též ČSN , čl. 1.

ÚL ostatní * - jiné látky včetně potravinářských produktů

Další látky, které hasiči likvidovali u všech druhů událostí v letech 2011 – 2015

Některé závažné úniky NCHL v roce 2014 a 2015 (celkem 17 událostí při vyhlášení II.stupně poplachu – nejčastěji zemního plynu) – 39 kg kyseliny dusičné ve firmě Penta, Chrudim, zásah 9 JPO – kyselina sírové z autobaterií rozbitých po pádu z regálů skladu, Mladá Boleslav – Bezděčín, evakuováno 40 osob, zásah 11 JPO – 300m3 fugátu z bioplynové stanice, Liboměřice, okr. Chrudim, zásah 11 JPO

Závěr Od roku 2002 je součástí programu SSU také sledování firem TRINS u jednotlivých mimořádných událostí jako jedné ze složek IZS: událostí 2004 – 11 událostí 2005 – 3 události 2006 – 7 událostí 2007 – 8 událostí 2008 – 4 události 2009 – 2 události 2010 – 9 událostí 2011 – 4 události 2012 – 5 události 2013 – 2 události 2014 – 1 událost 2015 – 2 události

V SSU jsou v letech evidovány 3 případy spolupráce se složkami TRINS: – chlorová dezinfekce bazénové chemie, Hradec Králové, zraněna 1 osoba, zasahovaly 2 JPO, TRINS-ČEPRO Cerekvice a Pardubice-Semtín – únik chlóru z lahve v garážích, Brno-Řečkovice, zásahovaly 2 JPO a TRINS-LindeGas – rozlitý NaOH (louh) z plast.barelu na podlaze výrobní haly fi Faurecia, Mladá Boleslav – Plazy, zasahovalo 7 JPO, evakuováno 30 osob, TRINS-Paramo Kolín