Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
PODZEMNÍ ZÁSOBNÍKY PLYNU RWE GAS STORAGE
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Marek Dvořák Zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Podpora dopravních společností provozující CNG autobusy Svaz dopravy – sekce silniční dopravy, SOR Libchavy Lubomír Kolman, Project Manager RWE.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
ministr průmyslu a obchodu
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Správa státních hmotných rezerv ČR, ústředí: Šeříková 616/1, Praha 5–Malá Strana, ŽOFÍNSKÉ FÓRUM - Praha,18.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
1 Bezpečnostní standard dodávky - plyn Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
Webové portály účastníků energetického trhu
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
Paradoxy podnikání v plynárenství ve spojení se zásobníky
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Předseda Správy státních hmotných rezerv
Ropné hmotné rezervy očima laika , PETROLsummit, PRAHA
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016

Member of KKCG Group |2 Elektřina – Podpůrné služby  Německo v roce 2015 – 30 % elektřiny bylo vyrobeno z obnovitelných zdrojů  ČEPS – zajišťuje kvalitu a spolehlivost dodávek elektřiny v přenosové soustavě pomocí tzv. podpůrných služeb - 99,71 Kč/MWh (bez DPH) hradí v rámci systémových služeb všichni zákazníci  Peníze za systémové služby jsou pak prostřednictvím provozovatelů regionálních distribučních soustav a výrobců placeny ČEPS (cenu stanovuje ERÚ)

Member of KKCG Group |3 Ropa – Státní hmotné rezervy  Stát tvoří hmotné rezervy základních surovin, materiálů, polotovarů a výrobků, které jsou určeny pro zajištění obrany státu, pro odstraňování následků krizových situací a pro ochranu životně důležitých hospodářských zájmů státu  Benzín a nafta - 85 %; potraviny - 8 %; suroviny pro zajištění chodu průmyslu - 6 %  Nouzové zásoby vytváří a udržuje Správa státních hmotných rezerv z ropy a vybraných ropných produktů ve výši odpovídající nejméně 90-ti dnům průměrného denního čistého dovozu referenčního roku  Plyn není předmětem státních hmotných rezerv

Member of KKCG Group |4 Plyn – Bezpečnostní standard dodávek  Energetická bezpečnost v oblasti plynu je řešena Bezpečnostním standardem dodávek (BSD)  BSD jsou na vlastní náklad povinni zajišťovat sami obchodníci  od zimy 2016 musí mít obchodníci BSD chráněným zákazníkům krytý z 30 % plynem v zásobníku (cca 10 zimních dní)  Chránění zákazníci: domácnosti, zdravotní a sociální zařízení, potravinářské provozy  NE však průmyslové podniky, které dle legislativy ani nemají možnost koupit BSD  V roce 2015 prodala RWE v aukci zásobník za 2.5 EUR/MWh  Obchodník je v současných podmínkách schopen realizovat spread ve výši EUR/MWh

Member of KKCG Group |5 Shrnutí  Strategická zásoba plynu je nezbytným předpokladem pro chod průmyslu a některé státní hmotné rezervy by v případě nedostatku plynu ani nedávaly smysl  Pokud by obchodník zahrnul náklad na BSD do konečné ceny plynu, průměrná domácnost topící plynem by zaplatila 56 Kč ročně při povinnosti BSD ve výši 30 % a 75 Kč při BSD ve výši 40 % (uvažujeme-li, že 1 EUR/MWh z ceny zásobníku jde na BSD) Tato povinnost by se do cenové politiky solidních obchodníků nepromítla, jelikož již mají bezpečnost dodávek pro všechny zákazníky zajištěnou.

Jak se buduje zásobník plynu

Member of KKCG Group |7 Finanční ukazatele 2010 Vybudování podzemního zásobníku plynu Izolační vrstva Ložisko plynu (budoucí skladovací obzor) Ložisko plynu (budoucí skladovací obzor) Vodní zápolí Centrální areál PZP Nové vtlačně- odběrové sondy Těžební sonda Těžba ložiska Vtláčení plynu do PZP Odběr plynu z PZP Výstavba PZP Zahájení provozu PZP

Děkuji za pozornost!