Název školy: Základní škola Václava Hejny Červený Kostelec Autor: Michal Lelek (žák 9. ročníku) Datum: 6. 3. 2015 Téma: Ekonomika ČR Věková skupina: 9.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: A.
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Hospodářská politika státu
Evropská unie.
Hospodářský proces Potřeby, peníze
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Opakování - Powerpoint.
Světové hospodářství.
STRUKTURA NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
EVROPSKá UNIE.
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
HDP= hrubý domácí produkt
Ruská federace x WTO a OECD
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Novodobá historie podnikání v ČR.  Znárodnění proběhlo v několika fázích (započato Benešem) a pokračovalo KSČ připraveným (Gottwaldem) v r v Moskvě.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Peníze a měny.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO146 Název.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
EVROPSKÁ UNIE.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
EURO. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_62_INOVACE_FG.9.r.09 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Blanka Prokopová Období tvorby VMlistopad.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Soudobý svět Ekonomický pohled
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ekonomika– národní hospodářství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Jednotná měnová politika
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Václava Hejny Červený Kostelec Autor: Michal Lelek (žák 9. ročníku) Datum: Téma: Ekonomika ČR Věková skupina: 9. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova DUM není vytvořený v rámci projektů.

EKONOMIKA ČR

ZÁKLADNÍ INFORMACE Ekonomika (hospodářství) je shrnutí hospodaření určitého subjektu například státu, organizace nebo jednotlivce. Česká ekonomika je řazena mezi nejrozvinutější ekonomiky na světě Vyspělost ekonomiky byla důležitá pro přijetí ČR do OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj), v této skupině vystupuje mezi bohatými členy, členem se stala roku 1995 ČR má 2. nejstabilnější a nejvíce vynášející ekonomiku ze všech postkomunistických zemí (po Slovinsku) Základem české ekonomiky je průmysl a služby (60%)

ČESKÁ EKONOMIKA PŘED VZNIKEM ČESKÉ REPUBLIKY České země produkovaly na konci 19. století většinu (asi 70%) veškeré průmyslové výroby Rakouska-Uherska V dubnu roku 1919 byla zavedena Koruna česká (byla v poměru 1:1 k rakousko-uherské měně) a stala se jednou z nejstabilnějších měn v Evropě První republika se dostala mezi 10 nejvyspělejších států na světě

VÝVOJ EKONOMIKY OD VZNIKU ČESKÉ REPUBLIKY Před rozpadem ČSFR bylo povoleno např. soukromé podnikání Také proběhly restituce, kdy byl navrácen majetek, který byl znárodněn Česká ekonomika v roce 2005 předběhla ekonomiku Portugalska, poté Řecka, Kypru a nyní se blíží úrovní Španělska a Itálie V ČR je průměrná měsíční hrubá mzda Kč Nezaměstnanost v ČR je 7,5% ( obyvatel), v Česku i tak zůstává jako jedna z nejnižších v Evropě Nedostatek pracovníků je hlavně ve stavebnictví, strojírenství a dopravě.  V roce 2008 podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy v těchto odvětvích chybělo kvalifikovaných pracovníků

HDP (HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT) HDP udává přírůstek bohatství Tento ukazatel se používá v makroekonomii pro určování výkonnosti ekonomiky států V mezinárodních srovnáních se také používá HDP na obyvatele (HDP na hlavu) Celkové HDP v ČR je asi 5010 miliard Kč Na 1 obyvatele to je asi Kč Největší HDP na světě má Lucembursko ( Kč/obyvatel) HDP podle odvětví: zemědělství: 1,8% průmysl: 39,6% služby: 58,6%

DPH (DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY) DPH tvoří jeden z nejdůležitějších příjmů státního rozpočtu Platí ji všichni při nákupu většiny zboží a služeb, a proto se jí také někdy říká univerzální daň V České republice byla tato daň zavedena a nahradila tak dříve používanou daň z obratu Sazby DPH v některých evropských zemích StátZákladní sazbaSnížená sazba Česká republika21 %15 (10) % Dánsko25 %0 % Maďarsko27 %18 % Malta18 %5 % Německo19 %7 % Nizozemsko21 %6% (21 % daň z pojištění) Rakousko20 %10 % Slovensko20 %10 % Švédsko25 %12 % Historie české sazby DPH Období Základní sazba Snížená sazba 2. Snížená sazba – %5 % – %5 % – %5 % – %9 % – %10 % – %14 % – %15 %  21 %15 %10 %

STÁTNÍ DLUH Česká republika má v současnosti v porovnání s okolními zeměmi relativně nízký, ale nadále se zvyšující státní dluh Ze státního dluhu je vyplácen úrok, v roce 2010 činila výše úroků 35,63 miliard korun. V květnu 2014 činil státní dluh přibližně 1,7 bilionu korun, což je 46 % z HDP Například státní dluh Řecka je v přepočtu 12,5 bilionu korun což je 175 % z HDP Státní dluh RokStátní dluhRoční přírůstek ,8 mld ,3 mld.-1,5 mld ,4 mld.-2,9 mld ,2 mld.0,8 mld ,1 mld.17,9 mld ,7 mld.21,6 mld ,4 mld.33,7 mld ,3 mld.60,9 mld ,0 mld.55,7 mld ,9 mld.50,9 mld ,2 mld.97,3 mld ,9 mld.99,7 mld ,2 mld.98,9 mld ,5 mld.111,3 mld ,3 mld.89,8 mld ,8 mld.107,2 mld ,2 mld. 178,4 mld ,1 mld.165,8 mld ,4 mld.155,3 mld ,6 mld.168,3 mld ,3 mld.81,3 mld ,7 mld.77,8 mld.

BURZA Burza je místo, kde se obchoduje s cennými papíry Zprostředkovatel obchodu s cennými papíry se nazývá makléř Druhy burz: 1) Peněžní – obchod s devizami (s cizími měnami) 2) Zbožové – obchod se zbožím (ropa, drahé kovy,……) Největším českým organizátorem trhu s cennými papíry je Prague stock exchange (PSE) - Burza cenných papírů Praha (BCPP) Na funkci burzy dohlíží Česká národní banka, která spolu s ministerstvem financí vytváří právní předpisy pro její fungování NYSE – New York Stock Exchange (USA) – největší burza na světě podle tržní hodnoty cenných papírů v USD. Např. 1 gram zlata stojí přibližně 950 Kč za 1 Kč by jsme si koupili asi 0,001 g zlata

BANKA Banka je peněžní ústav, podnik obchodující na peněžním trhu Má za úkol pečovat o peníze, poskytovat úvěry, přijímat vklady, zabezpečovat placení převodem Česká národní banka je centrální banka státu a reguluje množství peněz v oběhu, vydává peníze, provádí dozor nad financemi Česká koruna byla dříve kryta zlatem, ale dnes je kryta cennými papíry, protože v ČR je pouze 13,7 tuny zlata, což kryje asi 0,4 % ze všech peněz ČR

OBĚH PENĚZ ČR

PŘIJETÍ EURA Vstupem do Evropské unie se Česko zavázalo přijmout jednotnou měnu, po splnění požadovaných kritérií Pro přijetí společné měny je potřeba stanovit relativně pevný kurz koruny k euru, což v této době, přestože koruna posílila o několik procent, nebylo příliš vhodné V květnu 2013 se guvernér ČNB (České národní banky) vyjádřil pro přijetí eura nejdříve v roce 2019 V únoru 2014 ministr financí Andrej Babiš posunul tento termín o rok později a za nejbližší možný považuje rok 2020.

VÝVOZ A DOVOZ ZBOŽÍ Vývoz (export): 3 072,6 mld. Dovoz (import): 2 766,9 mld. Nejvíce Německo

PRŮMYSL Průmysl v Česku zaměstnává téměř 38 % ekonomicky aktivních pracovníků, tímto podílem je Česko na 1. místě mezi státy Evropské unie Hlavními průmyslovými centry jsou: Praha, Ostravsko, Plzeňsko a také mnohá místa v Ústeckém kraji Mezi důležitá odvětví průmyslu patří strojírenství, elektrotechnika, chemický průmysl, hutnictví, potravinářství, energetika a nejvíce rozvíjejícím odvětvím je stavebnictví V českém průmyslu má velký význam výroba dopravních prostředků Energetika: Základem české energetiky jsou uhelné a jaderné elektrárny (Temelín a Dukovany), podíl na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů se pohybuje kolem 12 % Výstavba elektráren na obnovitelné zdroje je dotována dotacemi EU

DALŠÍ POJMY Konvertibilita měny – směnitelnost měny za jinou měnu Devalvace – znehodnocení peněz, snížení hodnoty peněz Revalvace – zhodnocení peněz, posílení peněžní hodnoty Inflace – snížení kupní síly peněz, ekonomická nerovnováha (zvyšování cen, koupíme si méně)

ZDROJE: _New_York_Stock_Exchange_copy_ jpg _New_York_Stock_Exchange_copy_ jpg II.JPG II.JPG Další grafy byly zhotoveny v programi Microsoft Office PowerPoint Školní materiály !!!! Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu !!!!