VY__III/2__INOVACE__231 Zeměpis Spojené státy americké.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V KTERÉM ROCE OBJEVIL KRYŠTOF KOLUMBUS AMERIKU?
Advertisements

AMERIKA USA – Symboly III2-Z7-I-11
AMERIKA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Spojené státy americké
Zpracoval: Michaela Hrdá ZŠ A MŠ,Brno,Horníkova 1
AMERIKA.
VY_52_INOVACE_03/02/03_ZEMĚPIS Státy Severní Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2.
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
USA SVĚTOVÁ VELMOC.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
USA United States of America
USA United States of America
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:USA - základní údaje, rozloha,
Usa.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
SEVERNÍ AMERIKA RELIÉF
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Severní Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
AMERIKA – PŘÍRODNÍ POMĚRY
AMERIKA poloha, rozloha, členění
Obr. 1 – mapa Severní Ameriky
Vzdělávací materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Spojené státy americké. Spojené státy americké United States of America hlavní město: Washington, D.C. počet obyvatel: 303,5 mil úřední jazyk: angličtina.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Americké regiony- U.S.A Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Aljaška. Poloha Severozápad severní Ameriky Patří USA V roce 1867 odkoupena od Ruska za 7,2 milionu dolarů Od Asie dělí Aljašku Beringův průliv Z jihu.
MEXIKO. Poloha Leží na severu tzv. Latinské Ameriky Pobřeží má u Indického i Tichého oceánu Sousedními státy jsou na severu USA, a s Belize a Guatemalou.
VY_32_INOVACE_Fi_I_07 Název USA- lidé a hospodářství Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena USA New York Socha Svobody.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
VY__III/2__INOVACE__230 ZEMĚPIS Asie.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Irena Kotalíková Název:VY_32_INOVACE_246_USA Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_17_USA Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název učiva: Amerika severní
VY_32_INOVACE_4/03_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_11_IV_Z9_Severní_Amerika.
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 7. ROČNÍKU B) TÉMA: USA C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU: žáci se seznámí s administrativním členěním, státním zřízením.
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Světadíly
VY__III/2__INOVACE__06 Český jazyk PŘÍDAVNÁ JMÉNA.
8. SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_KANADA
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_SEVERNÍ AMERIKA
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Amerika – Vodstvo AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
Spojené státy americké
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Jméno autora: Bc. Petra Musilová
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
USA Spojené státy americké United States of America Martin.Mencl.
Transkript prezentace:

VY__III/2__INOVACE__231 Zeměpis Spojené státy americké

Autor DUMMgr. Jarmila Kesnerová, s využitím internetových stránek, Zeměpis Svět – učebnice pro ZŠ a ZŠ praktickou. Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy8. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborZeměpis Vyučovací předmětZeměpis Téma (klíčová slova)USA, Spojené státy americké, vlajka, znak, hymna, poloha USA, státy USA, hlavní město, nejlidnatější města USA, Socha Svobody, horopis, vodstvo, podnebí, zemědělství, nerostné bohatství, doprava. Očekávaný výstupŽák sleduje výklad učitele a aktivně se zapojuje, odpovídá na otázky a plní zadaný úkol. Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) USA – Spojené státy americké, žáci se seznamují se základními vědomostmi, sledují a aktivně se zapojují do práce s mapou, odpovídají na zadané otázky. Časová dotace na prezentaci je 3 – 4 hodiny. Velikost 6240 kB

Jsou čtvrtou největší zemí světa a počtem obyvatel (300 milionů) jsou třetí nejlidnatější zemí. Obr. 1

 Vlajka má třináct vodorovných pruhů (sedm červených a šest bílých) a modrý kanton (o šířce sedmi pruhů), ve kterém je umístěno padesát bílých pěticípých hvězd v devíti řadách (střídavě po pěti a šesti hvězdách). Pruhy představují třináct původních zakládajících států Unie, hvězdy současný počet států Unie. Tato podoba vlajky byla přijata dne 4. července 1960 – dodnes. Obr. 2

 Hlavní postavou lícové strany pečeti je národní symbol Orel bělohlavý s křídly za letu. Na prsou nese srdeční štítek s vyobrazením modrého obdélníkového pole, pod kterým je šest svislých červených pruhů na bílém poli. Orel má ve svém heraldicky levém pařátu svazek třinácti šípů (odkazující na třináct původních států) a v pravém pařátu olivovou ratolest (s třinácti listy a třinácti olivami, opět zastupující 13 původních zemí). Šípy a olivová ratolest spolu symbolizují, že Spojené státy americké touží po míru, ale vždy budou připraveny k boji. Obr. 3

 Hvězdami posetý prapor Ach, řekni, zdali zříš ve světle časného úsvitu co tak hrdě jsme zdravili v poslední soumračné záři? Ty široké pruhy a jasné hvězdy, co při nebezpečném boji nad pevností bylo vidět, jak statečně vlály? A rudě planoucí rakety, granáty vybuchující ve vzduchu nám v noci dokazovaly, že naše vlajka tam stále je. Ach řekni, zda ten hvězdami posetý prapor stále vlaje nad zemí svobodných a domovem statečných?

 Spojené státy americké leží v Severní Americe. Jejich břehy omývá z východu Atlantský oceán a ze západu Tichý oceán. Stát Aljaška leží v severní části kontinentu a je ze severu omýván Severním ledovým oceánem. Aljašku odděluje od Euroasijského kontinentu Beringův průliv. Mezi nejznámější poloostrovy patří Florida na jihu USA, která odděluje Mexický záliv od Atlantského oceánu. Ze severu mají USA společnou hranici s Kanadou a na jihu s Mexikem. Floridský průliv odděluje USA od souostroví Bahamy a od Kuby.

Obr. 4

Jde o zemi s divokou přírodou a řadou přírodních rezervací, která skrývá rozsáhlé zásoby ropy a dalšího nerostného bohatství. Jezero Wonder Lake, na horizontu je k vidění pohoří Mount McKinley Řeka Kodžukuk focená na podzim. Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7

 Původní obyvatelé, INDIÁNI, žili kdysi v rozlehlých prostorách Severní Ameriky. Jejich způsob života zcela změnil příchod Evropanů v 16. století.  Většina obyvatel USA je bílé pleti. Jejich předkové pocházejí z Evropy, především z Velké Británie, Francie a Španělska.  AFROAMERIČANÉ jsou potomky černochů, kteří byli násilně přivezeni z Afriky pro práci na plantážích.  USA mají v současné době velmi přísný přistěhovalecký zákon. Brání se proti přílivu obyvatelstva především z Mexika a celé Latinské Ameriky.

 Rozloha : km² (3. na světě) Nejvyšší bod : Mount McKinley (6 194 m n. m.)  Počet obyvatel :  Jazyk : úředním jazykem je angličtina  Státní zřízení : federativní prezidentská republika  Prezident : Barack Obama ( od roku 2009)  Měna : Americký dolar  (Americký dolar se běžně označuje symbolem písmene S přeškrtnutého jednou či dvěma svislými čarami – $.) Obr. 8

Budova Kapitolu Bílý dům ze severní strany Horní řada (zleva): Healy Hall na Georgetown University, americký Kapitol ; uprostřed: Washingtonův monument ; spodní řada: Frederick Douglass National Historic Site, Afroamerický památník občanské války Obr. 11 Obr. 10 Obr. 9

1. New York 2. Los Angeles 3. Chicago Obr. 12 Obr. 13 Obr. 14

(plným názvem Liberty Enlightening the World neboli „Svoboda přinášející světlo světu“) Obr. 15

New York Los Angeles Chicago Washington Obr. 16

Sierra Nevada Skalnaté hory Appačské pohoří (nejvyšší hora Mount Mitchell – 2037 m n.m.) poloostrov Florida Aljaška Obr. 17 Obr. 19 Mississippská nížina

Každoročně bývaj í vyhl áš eny p á trac í akce na z á chranu lid í zkou š ej í c í ch překonat ú dol í. Nicm é ně stovk á m zdatných a zku š ených turistů se tyto n á ročn é sestupy a výstupy podař í. Překon á v á n í kaňonu je velmi popul á rn í i mezi š pičkovými sportovci, kteř í tyto cesty pravidelně podstupuj í. Obr. 20 Obr. 21. Obr. 22

Vodstvo Atlantský oceán Mexický záliv Tichý oceán Jezero Ontario Erijské jezero Hořejší jezero Huronské jezero Ni a g ar sk é v o d o p á d y Řeka Colorado Řeka Mississippi Obr. 18 Michiganské jezero

 Díky své velikosti leží USA v několika významných podnebních pásech. Počasí v Americe je značně nestálé a teplotní výkyvy mohou nastávat dokonce i několikrát denně.  Severní část území leží v mírném pásu, je ale chladnější a vlhčí než v Evropě. Způsobuje to studený Labradorský proud, který omývá severovýchodní a východní pobřeží.  Centrální roviny a Velké planiny mají v závislosti na vzdálenosti od Atlantského oceánu čím dál tím méně srážek. Chladnější podnebí panuje v oblasti západního pobřeží, které pod vlivem proudů Tichého oceánu udržuje teplotu konstantní.  Nejchladnější zimy najdeme ve Skalistých horách a Sierra Nevadě, kde můžeme naměřit jedny z nejsilnějších mrazů v Americe.

 V zemědělství se pěstují :  - kukuřice  - pšenice  -cukrová třtina  -brambory  -bavlník  Významný je chov :  - skotu  - prasat  - koní a ovcí  USA mají velké nerostné bohatství :  - ropy  - zemního plynu  - uhlí  - železné rudy  Doprava :  - velmi hustá a kvalitní silniční a železniční síť  - významná je letecká doprava

 1. USA leží v Severní nebo v Jižní Americe?  2. Popište státní symboly USA.  3. Které je hlavní město USA?  4. Kde sídlí prezident USA?  5. Jak se jmenuje současný prezident USA?  6. Kolik států USA sdružuje a který stát je největší?  7. Která další města USA znáte?  8. Kde stojí Socha svobody?  9. Co jsou Kordillery?  10. Vyjmenujte oceány a řeky.  11. Co víte o zemědělství a nerostném bohatství USA?  12. Doplňte, co zajímavého znáte o USA.

 Obr. 1 : Ssolbergi. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 2 : Dbenbenn, Zscout370, Jacobolus, Indolences, Technion.. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 3 : U.S. Government. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 4 : AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Map_of_USA_with_state_names_2.svg.png Map_of_USA_with_state_names_2.svg.png  Obr. 5 : skew-t. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 6 : Wonder Lake, Denali.jpg. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 7 :. Raften, Bill. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 8 : Pete Souza, The Obama-Biden Transition Project. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 9 :. Epicadam. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 10 : F.Malotaux,The Netherlands. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 11 : AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 12 : Jleon. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.  Obr. 13 :. Copyright © 2005 Mai-Linh Doan.. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 14 :. J. Crocker. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Crocker  Obr. 15 : William Warby. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Warby 

 Obr. 16 :. US Department of Interior. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 17 : EN:USER:CAPTAIN BLOOD. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 18 : National Atlas of the United States.. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Atlas of the United States  Obr. 19 : AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 20 : MORN THE GORN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 21. : DILIFF. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 22 : SCOTT CATRON. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  1. AMERICKÁ NÁRODNÍ HYMNA V PODÁNÍ LEEANN RIMES.. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  2. Hymna : USAF HERITAGE OF AMERICA BAND. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: