Vitamin D Kalciferol nebo také antirachitický vitamín Kalciferol nebo také antirachitický vitamín Funkce: výchozí látka pro syntézu kalcitriolu, hormonu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Civilizační choroby a výživa
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Vitamíny rozpustné v tucích
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Stopové prvky Olivia Stamates.
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Vitamíny rozpustné v tucích
HOBITI.
Vitaminy rozpustné v tucích
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamin D Kalciferol nebo také antirachitický vitamín Kalciferol nebo také antirachitický vitamín Funkce: výchozí látka pro syntézu kalcitriolu, hormonu, který významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu Funkce: výchozí látka pro syntézu kalcitriolu, hormonu, který významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforukalcitrioluvápníkufosforukalcitrioluvápníkufosforu Zisk: sluneční záření (80%denní potřeby), rybí tuk, játra, vaječný žloutek a mléko Zisk: sluneční záření (80%denní potřeby), rybí tuk, játra, vaječný žloutek a mléko Význam: účast při resorbci vápníku a fosfátu ze střeva, čímž a příspívá k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi. Význam: účast při resorbci vápníku a fosfátu ze střeva, čímž a příspívá k regulaci a optimalizaci hladiny vápníku a fosforu v krvi.resorbcivápníkufosfátufosforu krviresorbcivápníkufosfátufosforu krvi hypovitaminoza: řídnutí kostí - U dětí se projeví jako křivice, u dospělých pak jako osteomalacie hypovitaminoza: řídnutí kostí - U dětí se projeví jako křivice, u dospělých pak jako osteomalaciekřiviceosteomalaciekřiviceosteomalacie Hypervitaminoza: vede k hyperkalcémii a může skončit i smrtí Hypervitaminoza: vede k hyperkalcémii a může skončit i smrtíhyperkalcémii

Vitamín E Tokoferol Tokoferol Funkce: důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály Funkce: důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikályantioxidantbuněčné membrány volnými radikályantioxidantbuněčné membrány volnými radikály Zisk: Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase savců Zisk: Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase savcůolejipšeničnýchmáslemléceburských oříšcích sójisalátumasesavcůolejipšeničnýchmáslemléceburských oříšcích sójisalátumasesavců Význam:chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, proto pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Údajně také zlepšuje hojení ran. Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému Význam:chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, proto pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí i jako prevence proti nádorovému bujení. Údajně také zlepšuje hojení ran. Má také pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systémupohlavních buněkpohlavních buněk Hypo: jako neurologické potíže, snížení obranyschopnosti nebo poruchou funkce gonád, což může vést až k neplodnosti. Zvláště u novorozenců může nedostatek vyvolat anémii způsobenou zkrácením životnosti červených krvinek Hypo: jako neurologické potíže, snížení obranyschopnosti nebo poruchou funkce gonád, což může vést až k neplodnosti. Zvláště u novorozenců může nedostatek vyvolat anémii způsobenou zkrácením životnosti červených krvinekneplodnostianémiineplodnostianémii Hyper: zhoršuje vstřebávání vitamínu K se všemi důsledky Hyper: zhoršuje vstřebávání vitamínu K se všemi důsledkyvitamínu Kvitamínu K Vitamín E se ničí během kuchyňské úpravy a při zpracování potravin, včetně zmrazení. V těle se ukládá do zásoby v tukové tkáni tukové tkánitukové tkáni

Vitamín A Funkce: je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. nezbytný pro vývoj epitelií, působí proti rakovině, důležitý antioxidant. Funkce: je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. nezbytný pro vývoj epitelií, působí proti rakovině, důležitý antioxidant.rodopsinuepiteliíantioxidantrodopsinuepiteliíantioxidant Výskyt: Rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, máslo, vaječný žloutek,... V menším množství: mléko, tučné ryby, třešně aj.. vnitřnosti (ale 100 gramů medvědích jater nás může i zabít ). Výskyt: Rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, máslo, vaječný žloutek,... V menším množství: mléko, tučné ryby, třešně aj.. vnitřnosti (ale 100 gramů medvědích jater nás může i zabít ). Hypo: vede k šerosleposti, při jeho nedostatku buňky rohovatí Hypo: vede k šerosleposti, při jeho nedostatku buňky rohovatíšeroslepostibuňkyšeroslepostibuňky Hyper: Na rozdíl od vitamínu C se vitamín A nevylučuje. V důsledku toho může předávkování způsobit osteoporózu a i otravu, zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic, proto neužíváme větší dávky než 1 mg/denně, může poškodit nervový systém plodu Hyper: Na rozdíl od vitamínu C se vitamín A nevylučuje. V důsledku toho může předávkování způsobit osteoporózu a i otravu, zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic, proto neužíváme větší dávky než 1 mg/denně, může poškodit nervový systém plodu Spaluje se: při sledování televize, při umělém osvětlení, požívání alkoholu, anacidních žaludečních léků, aspirinu, barbiturátů, léků na snížení cholesterolu. Ničí se při teplotě nad 100°C Spaluje se: při sledování televize, při umělém osvětlení, požívání alkoholu, anacidních žaludečních léků, aspirinu, barbiturátů, léků na snížení cholesterolu. Ničí se při teplotě nad 100°C

Tekutý vitamín Suroviny: ječný slad, chmel, pivovarské kvasnice, voda Suroviny: ječný slad, chmel, pivovarské kvasnice, voda Meziprodukty: Meziprodukty: Sladina: velké množství vitamínu B a minerálů Sladina: velké množství vitamínu B a minerálů Mláto: bohaté na vlákninu (využívá se jako potrava pro dobytek) Mláto: bohaté na vlákninu (využívá se jako potrava pro dobytek) Mladina = povařená sladina s chmelem Mladina = povařená sladina s chmelem Hořčiny, silice – zvýšení antioxidační kapacity piva Hořčiny, silice – zvýšení antioxidační kapacity piva Zvýšení schopnosti stimulace sekrece žluče, efektivnější trávení tuků Zvýšení schopnosti stimulace sekrece žluče, efektivnější trávení tuků Pivovarské kvasnice Pivovarské kvasnice

Kladné vlastnosti piva: Kladné vlastnosti piva: Nutričně vyvážený zdroj vitamínu B, kyseliny listové, křemíku, zinku, měkké vlákniny Nutričně vyvážený zdroj vitamínu B, kyseliny listové, křemíku, zinku, měkké vlákniny Oproti jiným isotonickým nápojům má ideální poměr Na a K, tudíž nezatěžuje ledviny Oproti jiným isotonickým nápojům má ideální poměr Na a K, tudíž nezatěžuje ledviny Příznivě stimuluje trávení Příznivě stimuluje trávení

Atkinsonova dieta Pravidla Pravidla k jídlu podávat přiměřené porce, ale je zakázáno mít hlad k jídlu podávat přiměřené porce, ale je zakázáno mít hlad poslední jídlo konzumovat nejpozději ve 20:00 hod poslední jídlo konzumovat nejpozději ve 20:00 hod na svačinu jíst ovoce a to nejlépe 1 hodinu před jídlem nebo 2 hodiny po jídle na svačinu jíst ovoce a to nejlépe 1 hodinu před jídlem nebo 2 hodiny po jídle pít vodu a neslazené limonády pít vodu a neslazené limonády

Princip: denně smíte přijmout jen 20 g sacharidů. Tělo sacharidy potřebuje, a pokud se jich nedostává, je nuceno si vytvářet energii z tuků. Tato přeměna je pro těla velmi energeticky náročná, a tak dochází k úbytku váhy Princip: denně smíte přijmout jen 20 g sacharidů. Tělo sacharidy potřebuje, a pokud se jich nedostává, je nuceno si vytvářet energii z tuků. Tato přeměna je pro těla velmi energeticky náročná, a tak dochází k úbytku váhy Co se smí: jakékoliv maso, ryby, sýry, vejce, houby, zeleninu. Zakázány jsou brambory, rýže, těstoviny, pečivo, sladké (čokoláda taky!), káva, alkohol, olej a mléčné výrobky Co se smí: jakékoliv maso, ryby, sýry, vejce, houby, zeleninu. Zakázány jsou brambory, rýže, těstoviny, pečivo, sladké (čokoláda taky!), káva, alkohol, olej a mléčné výrobky Tři fáze: Tři fáze: 1. fáze: po dobu 14 dní musíte striktně dodržovat zmíněných 20 g sacharidů denně. 1. fáze: po dobu 14 dní musíte striktně dodržovat zmíněných 20 g sacharidů denně. 2. fáze: můžeme pomalu přidávat o 5 g sacharidů týdně, až zhubnete na požadovanou váhu. 2. fáze: můžeme pomalu přidávat o 5 g sacharidů týdně, až zhubnete na požadovanou váhu. 3.fáze: jíte už celkem normálně pouze s malým omezením - bílé pečivo nahradit celozrnným. 3.fáze: jíte už celkem normálně pouze s malým omezením - bílé pečivo nahradit celozrnným. JídelníčekJídelníček podle Atkinsonovy diety je příliš bohatý na bílkoviny, a zvyšuje tak zátěž ledvin a jater. Nepříjemnou komplikací také bývá zácpa v počáteční fázi. Rizikem je také zvýšený cholesterol, což souvisí s rizikem kardiovaskulárních chorob

Děkujeme za pozornost