Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Opakování – vesmír, sluneční soustava
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Opakování – vesmír, sluneční soustava
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ch_061_Vitaminy rozpustné ve vodě Ch_061_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné ve vodě Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_014_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Ch_014_Chemické reakce_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_042_Ketony Ch_042_Deriváty uhlovodíků_Ketony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_040_Ethery Ch_040_Deriváty uhlovodíků_Ethery Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

Vitaminy rozpustné v tucích

● Většinu vitaminů si živočišný organizmus nedovede vyrobit sám a proto je závislý na jejich příjmu v potravě. ● Látky, ze kterých v organizmu vznikají vitaminy se nazývají provitaminy, např. oranžové barvivo karoten, obsažené v kořenu mrkve, je provitaminem vitaminu A.

Vitaminy rozpustné v tucích: ● Vitamin A (retinol) ● Vitamin D (kalciferol) ● Vitamin E (tokoferol) ● Vitamin K (fylochinon)

Vitaminy a7bazTJbOw

Vitamin A (retinol) Zdroje: ● mléčný tuk, vaječný žloutek, játra, maso, v barevné zelenině jako provitamin (mrkev, pomeranč, brokolice, špenát)

Vitamin A (retinol) Funkce: ● je nezbytný pro tvorbu barviv na sítnici, podílí se na syntéze bílkovin v kůži a sliznicích ● Hypervitaminóza: ● toxická, podrážděnost, poruchy vývoje plodu v těhotenství ● Avitaminóza: ● šeroslepost, noční slepota, rohovatění kůže a sliznic, poškození zubní skloviny

Vitamin D (kalciferol) Zdroje: ● rybí tuk, kvasnice, vejce, mléko, máslo, špenát, rajčata ● vlastní tvorba v kůži za přítomnosti UV záření

Vitamin D (kalciferol) Funkce: ● metabolismus (vstřebávání) vápníku a fosforu v těle ● Hypervitaminóza: ● odvápnění měkkých tkání, narušení růstu, poškození ledvin ● Avitaminóza: ● způsobuje rachitidu (křivici), odvápňování kostí, měknutí kostí

Vitamin E (tokoferol) Zdroje: ● rostlinné oleje, živočišné tuky, obilné klíčky, máslo, vejce

Vitamin E (tokoferol) Funkce: ● antioxidant, zamezuje hromadění škodlivých látek v těle, pozitivní vliv na pohlavní žlázy, správný průběh těhotenství ● Hypervitaminóza: ● žaludeční potíže, průjmy ● Avitaminóza: ● poruchy vstřebávání tuků, snížení obranyschopnosti organizmu, neplodnost

Vitamin K (fylochinon) Zdroje: ● listová zelenina, kvasnice, žloutky ● je tvořen ve střevě činností mikroorganismů

Vitamin K (fylochinon) Funkce: ● důležitý pro srážení krve, mineralizaci kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny ● Avitaminóza: ● zvýšená krvácivost - mezi příznaky patří modřiny, krvácení z nosu a dásní, krev v moči a ve stolici, nebo extrémně těžké menstruační krvácení

Spojte související výrazy: poruchy zraku vitamin D neplodnost vitamin K vitamin A deformace kostí poruchy srážlivosti krve vitamin E

Doplňte k jednotlivým vitaminům jejich zdroje: ● Vitamin A - ● Vitamin D - ● Vitamin E - ● Vitamin K -

Doplňte k jednotlivým vitaminům jejich zdroje: ● Vitamin A - mléčný tuk, vaječný žloutek, játra, maso, v barevné zelenině jako provitamin ● Vitamin D - rybí tuk, kvasnice, vejce, mléko, máslo, rajčata ● Vitamin E - rostlinné oleje, živočišné tuky, obilné klíčky, máslo, vejce ● Vitamin K - listová zelenina, kvasnice, žloutky

POUŽITÉ ZDROJE: ● Obr.1: Products which contain vitamin A - Stock Image. Depositphotos.com [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2: Vitamín A. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Vitamíny. [online] [cit ]. Dostupné z: a7bazTJbOwhttp:// a7bazTJbOw ● Obr.3: Food sources of vitamin D - Stock Image. Depositphotos.com [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.4: Food sources of vitamin E - Stock Image. Depositphotos.com [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.5: Collage of food containing vitamin K - Stock Image. Depositphotos.com [online] [cit ]. Dostupné z: k.html?sst=0&sqc=9&sqm=146&sq=3bpm4bhttp://depositphotos.com/ /stock-photo-collage-of-food-containing-vitamin- k.html?sst=0&sqc=9&sqm=146&sq=3bpm4b ●