NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Procesor Procesor neboli CPU je v informatice základní součást počítače, která vykonává strojový kód spuštěného počítačového programu. Ten je.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Složení počítače Informatika 5. třída.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní části počítače
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika Autor: Mgr. Marie Makovská 11.1 Parametry.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware 2.
Hardware osobních počítačů
HARDWARE Co je to ?.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_04.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_18.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_221 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_07.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_20.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_08
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_06
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vnitřek skříně počítače
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_14
Hardwarové vybavení počítače
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_08
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_05
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_19
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01 TÉMA: Inf – 6. A – Vnitřek skříně ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace výkladová část prezentace je zaměřena na seznámení žáků s částmi a prvky, které se nachází v počítačové skříni, jejich funkcí, vlastnostmi, s pojmy - zdroj, základní deska, procesor, paměti, pevný disk a karty cvičení je zaměřeno na procvičení získaných vědomostí a pojmů možno využít při výkladu nového učiva, opakování, procvičování, zkoušení cvičení obsahuje řešení

Informatika Vnitřek skříně

obr.1

šachty, otvory pro uložení vnitřních částí, dílů PC obr.2

obr.3

obr.4

obr.5

obr.6

obr.7

A co je tedy ve skříni? zdroj základní deska procesor s ventilátorem paměti karty – grafická, – síťová, – zvuková,...) pevný disk, harddisk obr.8

Zdroj napájí všechny části, komponenty počítače obsahuje ventilátor, který odvádí teplo ze zdroje i ze skříně počítače – důležitá je jeho hlučnost (nebo spíše nehlučnost) zdroj obsahuje pojistku, která jej při zkratu uvnitř počítače odpojí důležitý parametr je max. výkon uváděný ve Watech (200 – 1000W) obr.9

Základní deska (motherboard) základ počítače, do kterého jsou zasazeny nebo připojeny další součástky a díly (procesor, paměti, disky, rozšiřující karty) součástky jsou spojeny vodiči,tzv. sběrnicí procesor a paměti jsou zasazeny do tzv. patic, konektorů přídavné karty jsou zasazeny do tzv. slotů disky, zdroj apod. jsou připojeny do odpovídajících konektorů

konektor, patice pro připojení procesoru konektor, patice pro připojení pamětí RAM sloty pro připojení karet obr.10

Procesor, čip mozek počítače, zpracovává data a informace jeho kvalita ovlivňuje rychlost počítače umístněn v patici na základní desce podle označení procesoru se značí celé PC hlavní výrobci: Intel, AMD obr.11obr.12

čtyřjádrovým procesor Intel Core i7-2630QM (2 GHz, 2,9 GHz v režimu turbo)

Intel Core i7 - 2,9 GHz název, typ procesoru rychlost firma

Paměti Typy: 1.RAM = operační, přístupná, při práci s PC se do ní ukládají data, po vypnutí PC se vymažou, důležitá vlastnost = kapacita (v GB) obr.13

RAM DDR3 4GB obr.14

Corsair XMS3 4 GB - DDR3 RAM obr.15

Corsair Launches Vengeance High-Performance DDR3 Memory obr.16

2.ROM = na základní desce, nepřístupná, jen pro čtení dat při startu PC, v současnosti je ROM paměť nahrazována modernější flash pamětí [8][8] obr.17

Pevný disk, harddisk, HDD slouží k trvalému ukládání dat jsou zde většinou uloženy soubory operačního systému (Windows, Linux,...), programy, soubory, které vytváříme označen písmeny C:/, E:/, …. důležité vlastnosti: – rychlost otáčení (rpm = počet otáček za minutu) – kapacita = velikost = množství dat, informací, které můžu na disk uložit(GB, TB) disku může uškodit magnetické pole

SAMSUNG HDD Seagate Momentus 7200 rpm, 500 GB HDD, 2.5'' obr.18

SSD disky nahrazují HDD Solid-state drive (zkratka SSD) - na rozdíl od klasických pevných disků neobsahuje pohyblivé mechanické části a má mnohem nižší spotřebu elektrické energie obr.19

Karty - Karta grafická Grafická karta nebo také videoadaptér - stará se o zobrazení obrazu na monitoru, grafické výpočty. obr.20

obr.21

Zvuková karta Rozšiřující karta počítače pro vstup a výstup zvukového signálu. obr.22

obr.23

Síťová karta Slouží ke vzájemné komunikaci počítačů v počítačové síti. obr.24

Tv karta Zařízení umožňující sledování televizního signálu na monitoru počítače. obr.25

Jak nemá vypadat vnitřek skříně!!! obr.26

Cv Co najdeš uvnitř skříně PC? b) a) g) f) e) c) d) obr.27

Co najdeš uvnitř skříně PC? b)DVD mechanika a)pevný disk, harddisk, HDD g)procesor, čip s ventilátorem f)základní deska e)síťová karta c)grafická karta d)zvuková karta

Cv Co vidíš ve skříni PC? Jak se nazývají části, díly, součástky uloženy ve skříni?

Zdroje,citace [ obr.1] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.2] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.3] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.4] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.5] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.6] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.7] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.8] [cit ]. archiv autor [obr.9] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.10] [cit ]. Dostupný na WWW: [ obr.11] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.12] [cit ]. Dostupný na WWW:

Zdroje,citace [obr.13] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.14] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.15] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.16] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.17] [cit ]. Dostupný na WWW: [ obr.18] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.19] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.20] [cit ]. Dostupný na WWW: PowerColor_Radeon_X850XT_PE.jpg [obr.21] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.22] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.23] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.24] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.25] [cit ]. Dostupný na WWW: [obr.26] [cit ]. archiv autora [obr.27] [cit ]. archiv autora v