Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

VOLNÝ ČAS TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PSYCHOLOGICKÉ POTŘEBY KAŽDÉHO ČLOVĚKA.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
DĚLENÍ DROG.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Drogy Výchova ke zdraví.
VŠE, CO JSTE KDY CHTĚLI VĚDĚT O DROGÁCH A BÁLI JSTE SE ZEPTAT
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOCIÁLNĚPATOLOGICKÉ JEVY
Patologické jevy v životě mladých
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
Hry Jmenuji se Sabina Purkrtová a chodím do základní školy Pyšely do 7. tř.Chtěla bych se s vámi podělit o zajímavosti her(souvisí to s nadpisem).Vybrala.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Co je to opravdová svoboda. Svoboda od závislostí. Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Životní Styl Mládeže(podle průzkumu) celkově bylo 144 tázaných průzkum probíhal od do téměř všichni odpověděli bez větších problémů autor.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová KOMUNIKACE slovem písmem gestem dotekem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ZÁVISLOST TEMA:
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
Rizika ohrožující zdraví
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Patologické hráčství Bc. Balonová Soňa.
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Problematika návykových látek u žáků středních škol
Číslo v digitálním archivu školy
Hazardní hra VY_32_INOVACE_03_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_HAZARDNÍ HRA
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Známé osobnosti v. závislost
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog Drogy poškozují zdraví.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Závislost nakupování Co je to závislost?Jaké jsou příčiny vzniku závislosti? Vysvětli jednotlivé druhy závislostí. Tolerované závislosti Netolerované závislosti gamblerství jídlo sledování televize kouřeníworkoholismus alkoholismus telefonování drogy počítače

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Gambling Je chorobná závislost na hazardních hrách, automatech, kartách, kasinech, sportovních sázkách,… Diskutuj: Kolik máš počítačových her? Kolik času věnuješ počítačovým hrám myslíš, že čas strávený u počítače je už počátkem gamblingu? Jak vysoké dostáváš kapesné? Varovné signály: Hra zabírá čas, který by se mohl trávit užitečněji a příjemněji. Zanedbávání školy, rodiny, přátel, zájmů. Začne lhát, podvádět, někdy i krást.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Drogy Drogy dělíme na:Problémy při užívání drog: opiáty (heroin, morfin, opium, kodein), stimulační drogy (kokain, pervitin, extáze), těkavé látky (toluen, aceton, benzínové výpary), halucinogeny (LSD, houbičky), konopí (marihuana, hašiš). Problémy s rodiči a ve škole. Ztratíš kamarády, zůstane jen parta, kde se berou drogy. Postupně budeš mít zdravotní problémy. Postupně budeš mít problémy s policií (zadržení, výslechy). Droga je přírodní nebo syntetická látka, která ovlivňuje prožívání reality a může vyvolávat závislost.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Doplň následující věty:Diskutuj: Drogy jsou …………………………….. Lidé berou drogy, protože………… Bral bych drogy, kdybych…………….. Kdyby mi byla nabídnuta droga, tak …………………………………………… Rodiče dětí, beroucích drogy, by měli …………………………………………… Znáš někoho, kdo bere drogy? Nabízel ti někdo někdy drogy? Co jsi udělal? Víš, kde se dají sehnat drogy? Je problém sehnat drogy?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Nácvik odmítnutí drog vyhnutím – vyhýbáme se místům, kde se nabízejí drogy, ignorování – dělám nevidím, neslyším, gestem – jasné zamítavé gesto rukou, hlavou, NE – jasné ne, nechci, porouchaná deska – dokola opakujeme ne, nechci. Jednotlivé způsoby odmítnutí si nacvičte jednoduchou scénkou.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost závislost = addiction hráčská závislost = gambling addiction droga = drugalkohol = alcohol odmítnutí = rebuff cigareta = cigarette závislost na kokainu = cocaine addiction gesto = gesture

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Nejlepší prevencí závislosti je smysluplné využití volného času, hlavně sport. Dokonči příběh: Jsi pozvaný na večírek ke kamarádovi. Těšíš se na prima zábavu. Brzy se však objeví alkohol, začne se kouřit i marihuana. Víš, že by z toho mohl být průšvih. Co uděláš? …………………………………………….. Doplň aktivity vaší rodiny. OTECMATKAJÁSOUROZENEC míčové hry oprava auta vaření plavání

Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Použité zdroje: