První světová válka 1914 – 1918. Na počátku 20. století Evropa prožívala „zlatý věk“. Společnost bohatla, životní podmínky se zlepšovaly, zdálo se, že.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztahy mezi velmocemi na přelomu století
Advertisements

PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA
Téma: 1. světová válka Předmět: Dějepis Ročník: 9.ročník
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Průběh 1. světové války 3. část.
Člověk a společnost Dějepis Světové války Mocenské spolky v 1. světové válce VY_32_INOVACE_01 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G.
1. Světová válka Roman Valenta.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA 1918.
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Počátky a příčiny 1. světové války
První svĚtová válka.
1.Světová válka.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
První světová válka
První světová válka Cesta k válce.
První světová válka
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
MEZINÁRODNÍ VZTAHY PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_110 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
VY_32_INOVACE_2D.9.02 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
I. světová válka – první roky války
První světová válka III
I. světová válka – konec války
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
I. světová válka – příčiny a záminka
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
1. světová válka
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Cesta k první světové válce
1. světová válka – Boje na 4 hlavních frontách:
Opakujeme dějepis na II. stupni.. I. světová válka - TESTÍK Název : Opakujeme dějepis na II. stupni Šablona: III/2 Číslo: 59 Autor: Mgr. Soňa Blažková.
DĚJEPIS 8. a 9. ročník Autor: Miroslav Janata Škola: ZŠ,PŠ a MŠ Česká Lípa VY_32_INOVACE_17_ 19_opakování 1. sv ě tová válka.
I. SVĚTOVÁ VÁLKA  do počátku 20.století – nejstrašnější válečný konflikt  Předpoklady: bude krátká, rychlá (naopak)  1.sv. v. – končí NOVOVĚK,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ světová válka Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
První světová válka. Před válkou – nová spojenectví TROJDOHODA Velká Británie + Francie + Rusko TROJSPOLEK Německo + R-U = Centrální mocnosti + Itálie.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Pavel Jelínek NÁZEV:VY_32_INOVACE_03_HISTORIE ČR_PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Cesta k první světové válce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_16_pred_1_svetovou_valkou.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách. VY_32_INOVACE_60_První_světová_válka.
AUTOR: Marcela Kaderová
První světová válka 8. třída.
PRŮBĚH 1. SVĚTOVÉ VÁLKY V PŘEHLEDU
První světová válka „Válka na ukončení všech válek“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sada : Člověk a jeho společnost
První světová válka. Vznik československého státu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Druh učebního materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 1. První světová válka
Datace 1.svět.v. Co bylo záminkou k jejímu rozpoutání?
První světová válka 8. třída.
Téma: Člověk a jeho svět – Vlastivěda
První světová válka 8. třída.
Základní škola Čelákovice
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
1.světová válka – Velká válka
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

První světová válka 1914 – 1918

Na počátku 20. století Evropa prožívala „zlatý věk“. Společnost bohatla, životní podmínky se zlepšovaly, zdálo se, že válečné konflikty jsou zažehnány. Skutečnost však byla jiná. Většina evropských států se připravovala na válku. Válka měla upevnit pozice některých států, přinést územní zisky a především přerozdělit kolonie. Evropské mocnosti: Velká Británie, Francie, Německo, Rakousko- Uhersko, Rusko, Itálie

Vznik vojenských bloků Trojdohoda : Velká Británie + Francie + Rusko Velká Británie + Francie + Rusko Trojspolek: Německo + Rakousko-Uhersko + Itálie Německo + Rakousko-Uhersko + Itálie

Záminka k rozpoutání války ● 1914 – atentát na následníka rakouského trůnu arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este v Sarajevu

● Za atentátem stál student Gavrilo Princip a nacionalistická organizace Mladá Bosna

Rozpoutání války ● Rakousko-Uhersko vyhlásilo válku Srbsku ● Během následujících dní vstupují Německo, Rusko, Francie. ● Nastává série vyhlašování válek, systém vzájemných smluv začal fungovat.

V roce 1914 proti sobě stojí 1.) Anglie, Francie, Rusko, Japonsko. Později se připojily Itálie a USA. 2.) Německo, Rakousko–Uhersko označovány jako Centrální mocnosti, později Turecko a Bulharsko

Boje probíhaly na 4 frontách

● srbská (balkánská) ● západní (Francie) ● východní (Rusko) ● italská

Zákopová válka ● Plánovaná blesková válka se změnila ve válku poziční. ● Vojáci obou stran uvízli na svých pozicích a začali hloubit zákopy. ● Vznikla nepřetržitá linie a zrodil se fenomén zákopové války. ● Armády zůstávaly na stejných pozicích i několik let, protože neměly možnost prorazit protivníkovy linie. ● Vojáci bojovali a umírali v nepředstavitelných podmínkách na velmi malém prostoru.

Život v zákopech

Zákopová válka = obrovské mrhání lidskými životy

Vývoj front

Nejtěžší boje se odehrávaly na západní frontě -boje na řece Marně, Sommě -boj o pevnost Verdun („verdunský mlýn na maso“) -použití bojového plynu u města Ypres

Válka ve vzduchu ● Už v roce 1914 se začala používat letadla: ● nejdříve průzkumná ● později těžké bombardéry (přepravovaly i několik set kilogramů bomb)

Vstup USA do války

Německo vyhlásilo neomezenou ponorkovou válku. Potápělo především americké lodě, např. civilní parník Lusitania (1200 pasažérů) USA vstoupily do války, do Evropy proudí čerstvé posily.

Rusko vystupuje z války V Rusku vítězí roku 1917 bolševická revoluce. Přijat Dekret o míru.

Nastávají jednání v Brestu Litevském o separátním míru s Německem. Za tvrdých podmínek Rusko v březnu 1918 uzavírá brestlitevský mír a vystupuje z války.

Konec války Němci přesunuli jednotky z východní fronty na západní a zahájili na jaře 1918 velkou ofenzívu, která však neměla valný úspěch. Německo donuceno k ústupu, německá armáda na pokraji zhroucení. Rakousko-Uhersko se rozložilo pod náporem národnostních hnutí.

v železničním vagónu v Compiégne byl uzavřen mír Válka skončila

Úkoly: 1. Na základě dobových fotografií uveďte hlavní rysy 1. světové války

2. Uveďte nové zbraně 1. světové války.

Nové zbraně Kulomety

Děla - používala granáty (vybuchovaly při dopadu na zem) + šrapnely (vybuchovaly ve vzduchu a rozsévaly kolem sebe smrtící déšť střepin). Děla byla schopna dostřelit až do vzdálenosti 40 km.

Letadla – průzkumná + bombardéry

Ponorky

Tanky – nasazeny při bojích na Sommě

Bojové plyny – jejich účinek byl natolik děsivý, že od dob 1. sv. války nedošlo k masivnějšímu nasazení

Rozvoj bojové techniky

3. Otestujte své znalosti o 1. světové válce: ●

Zdroje ● Štěpánková A., Šašinka Z.: Odmaturuj z dějepisu 2, Didaktis 2006 ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ● ●