Elektroodpad… Je vysloužilé elektrozařízení, kterého se chceme zbavit… Jedná se o všechna zařízení, která fungují na elektrický proud nebo na baterky…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Kolektivní systém ASEKOL Pilotní projekt sběru elektrických a elektronických hraček pod záštitou Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.
Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
POH Ústeckého kraje Z ávazná část. Závazná část POH Ústeckého kraje vychází z: 1.Základní charakteristiky kraje 2.Cílů POH ČR, které musí POH Ústeckého.
Recyklace elektroodpadu
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ZPĚTNÝ ODBĚR POUŽITÝCH VÝROBKŮ
EKOLAMP PROVOZOVATEL KOLEKTIVNÍHO SYSTÉMU PRO OSVĚTLOVACÍ ZAŘÍZENÍ podle zákona č.185/2001 Sb., o odpadech.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.
Stříbro.
Fyzika Vodiče a nevodiče.
LCA sběru a recyklace drobného elektroodpadu
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
LÁTKY A TĚLESA.
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Mezinárodní konference „Zpětný odběr 2015“ Letošní, již pátá mezinárodní konference, se bude zabývat těmito tématy:  hodnocením současného stavu zpětného.
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Recyklační hra.
Opětovné použití IT techniky jako šance pro naši planetu Ing. Pavel Kruba.
Nebezpečný odpad. Mezi nebezpečný odpad patří: Syntetické barvy, laky Syntetická ředidla Mořidla Elektrické baterie Autobaterie Oleje, tuky minerální.
EVVO aktivity pro školy
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
REMOBIL NEZISKOVÝ PROJEKT SBĚRU POUŽITÝCH MOBILNÍCH TELEFONŮ.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 27. 3
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 2. 10
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 6. 4
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 9. 3
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 2. 9
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 6. 10
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 1. 10
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 6. 10
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 8. 6
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 28. 3
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 7. 10
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 7. 12
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 1. 10
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 8. 12
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 24. 3
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 7. 4
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 30. 3
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
SBĚR NEBEZPEČNÉHO ODPADU 5. 4
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Pozice elektroodpadu v rámci průmyslu druhotných surovin
Transkript prezentace:

Elektroodpad… Je vysloužilé elektrozařízení, kterého se chceme zbavit… Jedná se o všechna zařízení, která fungují na elektrický proud nebo na baterky…

Co řadíme mezi elektroodpady ?

Dělení: 1.Velké spotřebiče 2. Malé spotřebiče 3. Zařízení informačních technologií a telekomunikační zařízení 4.Elektrické a elektronické nástroje 5.Lékařské přístroje 6.Hračky, vybavení pro volný čas a sporty 7.Spotřebitelská zařízení 8.Přístroje pro monitorování a kontrolu 9.Automaty 10.Osvětlovací zařízení

Proč měníme elektrozařízení? stále novější elektrospotřebiče opotřebení elektrospotřebiče = rozbití elektrospotřebiče špatná udržba elektrospotřebiče úspora energie

Co je to recyklace…? = opětovné použití materiálů Jak označujeme elektrospotřebič…?

Kam s vysloužilými elektrospotřebiči …? 1. možnost – recyklace - zabráníme plýtvání přírodními zdroji - snahou všech států je snížit množství odpadů, který je ukládán na skládky a zvýšit podíl recyklace! Sběrné dvory Sběrné dvory přijímající nebezpečný odpad samozřejmě přijímají i elektroodpad. Spolupracují s kolektivními systémy, a proto se nemusíte bát, že by elektroodpad odevzdaný do sběrného dvora skončil na skládce…

2.možnost – popelnice a komunální odpad - Elektroodpad můžeme vyhodit do popelnice,odkud se pravděpodobně dostanou na skládku komunálního odpadu nebo do spalovny…To je méně vhodná varianta… -Ani spalovna odpadu není nejlepší variantou…

Co není elektroodpad…. CD, DVD, kazety, diskety samotné plastové nebo kovové části a kryty elektrospotřebičů rtuťové teploměry benzínové sekačky běžné, přímo žhavené žárovky a svítidla pro zářivky z domácností.

Co je recyklační poplatek? Je součástí ceny nového spotřebiče Liší se pro jednotlivé typy elektrospotřebičů Poplatky slouží k financování sběru, svozu a recyklaci vysloužilých elektrozařízení…

Firmy,které se věnují recyklaci elektroodpadu... Zelená Firma - cílem je ochrana životního prostředí zabezpečením zpětného odběru a efektivní recyklace odpadů elektrických a elektronických zařízení... ASEKOL -organizuje celostátní systém zpětného odběru elektrozařízení př: sběr, dopravu, recyklaci... A další: S-FIRMA, ČECH-ODPADY, VONATAL,...

Nebezpečné látky v elektrozařízení Elektrozařízení mohou obsahovat řadu toxických kovů a látek Př: r tuť, arsen, kadmium, olovo, ftaláty, bromované zpomalovače hoření, PVC, chrom Nejnebezpečnější ze všech kovů je rtuť

Až 90% elektroodpadu se dá materiálově využít 150 g zlata 1000 kg vyráběných mobilů obsahuje : 2 kg stříbra 200 kg mědi

RECYKLACE MOBILU! Ročně vymění mobilní telefon asi 500 milionů lidí na celém světě To představuje odpad odpovídající více než 30 tisícům tun plastů, 7,5 tisícům tun mědi, 500 tunám niklu, zinku a stříbra. Pokud se tedy starý mobilní telefon dostane do popelnice, dojde k zatížení životního prostředí mnoha látkami, s nimiž si příroda neumí poradit.

Nebezpečné látky v mobilu V přírodě se z mobilu začnou uvolňovat toxické látky jako je arsen, olovo nebo měď, jejichž částečky mohou pozřít zvířata nebo se vstřebají do země a vody.

Jaké materiály lze při recyklaci získat? Významným materiálem získávaným při recyklaci je také zlato, stříbro, nikl či měď Zajímavost: 1 gram zlata lze získat recyklací 29 telefonů.

Proč je nutné třídit elektroodpad..? Elektrozařízení mohou obsahovat řadu toxických kovů a látek, které jsou nebezpečné pro životní prostředí. Vytříděný elektroodpad lze recyklovat a získané materiály znovu využít. Odděleným sběrem elektrozařízení dochází k snižování objemu komunálního odpadu. Skládky komunálních odpadů nejsou koncipovány na to, aby skladovaly nebezpečný odpad, tedy elektrozařízení. Při koupi nového elektrospotřebiče je již zahrnut recyklační poplatek a recyklace je tudíž předplacena. Tu pak provádí zdarma kolektivní systémy, které většinou nabízí zdarma i přepravu přímo od klienta.

Děkujeme za pozornost Zpracovaly:Pilařová, Marková Kovářová

Zdroje:

;