Václav Švec. Rodiče – Alžběta Kristýna Brunšvická, Karel VI. Děti - Marie Alžběta, Marie Anna, Marie Karolína, Josef II, Marie Kristýna, Marie Alžběta,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
První císařovna.
Advertisements

Marie Terezie.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Marie Terezie Pragmatická sankce Karel VI. 1713
Doba temna Zimní král Povinná školní docházka Jan Jesenský Marie Terezie Císař Josef II. defenestrace Toleranční patent Rudolf IIRudolf II. Rábí Low robota.
{ MARIE TEREZIE PATRIK KRET.  1. Marie Alžběta (1737–1740)  2. Marie Anna (1738–1789), žila později v Klagenfurtu  3. Marie Karolína (1740–1741) 
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE  BACHŮV ABSOLUTISMUS  VZNIK RAKOUSKA- UHERSKA  FORMOVÁNÍ ČESKÉ MODERNÍ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI.
Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: říjen 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:První světová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.6 Marie Terezie Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_Lul_I_04 Marie Terezie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.2 Důsledky I. světové války, poválečné uspořádání Evropy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
MARIE TEREZIE – česká a uherská královna,arcivévodkyně rakouská, vévodkyně burgunská, hraběnka tyrolská Autor: Lenka Mulačová Vytvořeno v rámci.
Řecko-perské války Nejslavnější hodina Řecka. Perská říše Peršané v 5. stol. př.n.l. vytvořili obrovskou veleříši. Šáh-in-šáh Dareios I. Chtěl dobýt i.
  Vznik univerzit v Evropě, Karlova univerzita  Zakladatel?   4 fakulty  V čele univerzity? V čele fakulty?  Bratrská výchova  Ideál.
Čechy v době pobělohorské Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3602_Čechy_ v_ době_ pobělohorské Autor: Mgr.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
listopad 1797 listopad 1797: Napoleon Bonaparte se pevně chopil moci prosinec 1797 prosinec 1797: v platnost vstoupila nová ústava – značnou zákonodárnou.
Habsburkové na českém trůnu
téma České země a habsburská monarchie v 1. polovině 19. století
Uč. 27 – 31 atlas 18/8 ABSOLUTISMUS V RUSKU.
Vzpomínkový akt u obelisku Karla Filipa Schwarzenberga
Mgr. Jindřiška Řehořková
Marie Terezie a Josef II.
Třicetiletá válka
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
MARIE TEREZIE.
Habsburská monarchie po třicetileté válce
Marie Terezie a Josef II.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NAPOLEONOVO TAŽENÍ DO RUSKA A JEHO PÁD
Děti Marie Terezie.
Císařovna Marie Terezie.
Napoleon Bonaparte a napoleonské války
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Francie Napoleona III..
Marie Terezie Anna Kopková Duben 2010 Menu.
Naše země Evropa Francie Habsburská monarchie
Evropa v 18. století - soutěž
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název a číslo materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Marie Terezie 13. května 1717 Vídeň 29. listopadu 1780 Vídeň
Jedinou vládnoucí ženou na českém trůně.
Osvícenský absolutismus
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Ferdinand I. Habsburský
Josefinismus.
Alexander Nikolajevič Romanov
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_24_Marie Terezie a Josef II.
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
Války Marie Terezie.
HABSBURSKÁ MONARCHIE DO ROKU 1848
První císařovna.
REVOLUCE ROKU 1848.
1. světová válka.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Z českých dějin Osvícenství, Tereziánské a josefínské reformy, Národní obrození, Rozvoj vědy a techniky, Revoluční rok 1848, Kulturní život 19.století,
Prezentace Josef II. Jakub Šíma, 3. A.
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
100 LET REPUBLIKY Autor: Mgr. Miroslava Exnerová
Reformy Marie Terezie.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Transkript prezentace:

Václav Švec

Rodiče – Alžběta Kristýna Brunšvická, Karel VI. Děti - Marie Alžběta, Marie Anna, Marie Karolína, Josef II, Marie Kristýna, Marie Alžběta, Karel Josef, Marie Amálie, Petr Leopold, Marie Karolína, Johana Gabriela, Marie Josefa, Marie Karolína, Ferdinand Karel Antonín, Marie Antonie, Maxmilián František Manžel - František I. Štěpán Lotrinský

20. října 1740 – 29. listopad 1780

Ještě jednou musela Marie Terezie o své území bojovat. Mír přerušila tzv. sedmiletá válka – v roce 1756 vtrhl Fridrich II. do Slezska. Chtěl získat ztracené části Slezska i s Kladskem. Spojil se s Brity, kdežto Habsburkové s Ruskem a Francií. V lidovém povědomí to byl spor Marie Terezie s „Prajzem“, ale ve skutečnosti to byla válka globální. Přes četná vítězství rakouských armád skončila válka v únoru 1763 mírovou smlouvou, v níž Marie Terezie definitivně rezignovala na Slezsko a Kladsko.

Války o rakouské dědictví je označení pro války svedené o nástupnictví na trůnu Habsburské monarchie mezi Marií Terezií a jejími sousedy – Pruskem,Bavorskem a Francií v letech 1740 až Důvodem války bylo odmítnutí nástupnictví Marie Terezie a Pragmatické sankce a územní nároky pruského krále Fridricha II ve Slezsku. Boje o Slezsko bývají nazývány jako slezské války.

Během války došlo k dvoustranným konfliktům, které bývají pojímány jako samostatné války – jednalo se o koloniální války Španělska s Velkou Británií (válka o Jenkinsonovo ucho), Velké Británie s Francií a dále o švédsko–ruskou válku. Do kontextu těchto bojů bývá řazeno i jakobitské povstání ve Skotsku.

Za vlády Marie Terezie došlo k významným reformám v soudnictví, finančnictví a školství, k celním úpravám, k zakládání manufaktur a k rozvoji průmyslové výroby. Budovaly se nové cesty, zlepšovalo poštovní spojení, byla zavedena jednotná soustava měr a vah, jednotná měna. Z habsburského konglomerátu se stal moderní centralizovaný stát. POVINNÁ ŠKOLNÍ DOCHÁZKA!!!

Pragmatická sankce byla zákonem, který zajišťoval v habsburské monarchii v případě neexistence mužských nástupců rakouských Habsburků také ženským členům rodu právo na trůn. Zároveň měla sankce potvrdit nedělitelnost habsburské monarchie, která v této době představovala linii tří státních celků: zemí Koruny české, rakouských zemí a Uher.

Tehdy ještě Karel VI. doufal v syna. Nestalo se. Celá dvacátá a třicátá léta 18. století tak bylo hlavním úkolem Karla VI. dosáhnout mezinárodního uznání pragmatické sankce, aby jeho prvorozená dcera mohla nastoupit na jeho místo.

zena-na-trunu-ktera-prekypovala-zdravim-a-energii.html zena-na-trunu-ktera-prekypovala-zdravim-a-energii.html A9_d%C4%9Bdictv%C3%AD A9_d%C4%9Bdictv%C3%AD