Klasické teorie regionálního růstu a rozvoje. Teorie exportní báze Fenomén popisovaný teorií exportní báze je známý: klesá-li ba světovém trhu poptávka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozhodování firmy o výstupu a ceně v monopolistické konkurenci
Advertisements

Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Lokalizace průmyslových (ekonomických aktivit)
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence.
Teorie regionálního rozvoje
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Teorie hospodářského růstu
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Teorie optimální velikosti města
A) Determinanty nabídky
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
CHOVÁNÍ FIRMY V DOKONALÉ KONKURENCI
Daňový dopad a přesun „Žádný daňový subjekt netouží být zdaněn a vždy se bude pokoušet přenést daň na někoho jiného.“
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Marketingové prostředí
Regionální věda 5 Role klastrů v regionálním rozvoji Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Zadání případové studie
Dlouhodobá nezaměstnanost. Obecné rysy dnešní nezaměstnanosti Nezaměstnanost se mění v čase Není určena pouze S a D 70 léta – masová nezaměstnanost s.
Umístění maloobchodní sítě - maloobchodních provozoven
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Mikroekonomie I Tržní selhání, nedokonalá konkurence
KONKURENČNÍ STRATEGIE A VSTUP NOVÝCH FIREM Zpracovaly: L. Petráčková, E. Cézová.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 4. Světová ekonomikaOPF2 Transfery I, VTP Tendence: Růst nákladů na výskum Technolgická mezera Interdependence.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
Struktura oddílu Trhy výrobních faktorů
OE III – Mezinárodní ekonomie
Německá historická škola
SUBURBANIZACE.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Vnější hospodářská politika1 VI.b NEDOKONALÁ KONKURENCE.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Teorie optimální velikosti města
NEDOKONALÁ KONKURENCE
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
Trh práce a politika zaměstnanosti
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
8. Monopolistická konkurence Obsah charakteristika volba výstupu firmy v SR a LR Chamberlinův model efektivnost monopolistické konkurence.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.19 Ročník1. ročník.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Regulační teorie, od fordistické dělby práce k flexibilní výrobě
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Úvod, základní principy a cíle
Politická ekonomie mezinárodního obchodu
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
ZÁKLADY EKONOMIE Nabídka 3. přednáška
Hodnocení kvality podnikatelského prostředí
Selhání trhu: Monopoly TNH1 (S-6)
Transkript prezentace:

Klasické teorie regionálního růstu a rozvoje

Teorie exportní báze Fenomén popisovaný teorií exportní báze je známý: klesá-li ba světovém trhu poptávka po železe a oceli, regiony s vysokým podílem těžkého průmyslu se ocitají v krizi. Model exportní báze Exportní báze (exportní ekonomika) = ekonomické aktivity, které determinují ekonomický růst Lokální ekonomika = ekonomické aktivity jejichž růst je sekundárně odvozen z růstu příslušné báze Multiplikátor exportní báze – bude tím vyšší, čím vyšší bude ta část regionálních příjmů, která se znovu vrací do regionální ekonomiky

Teorie exportní báze očekává podnět pro regionální růst z okolí regionu, tzn. zaměřuje se na poptávkovou stranu ekonomiky Úkolem regionální ekonomiky a politiky je tak „pouze“ reagovat na exportní poptávku

Problémy teorie exportní báze: exportní poptávka se sama nevysvětlí (určující faktor modelu tak zůstává nevysvětlen) Předpoklad, že se regionální ekonomika (produkce) dokáže přizpůsobit změnám poptávky Model opomíjí cenové změny, změny poptávky a také změny hospodářské struktury Výsledek závisí na tom, jak vymezíme region Vhodná pro krátkodobé prognózy ekonomického vývoje malých regionů Problémy s vymezení báze a „ne-báze“.

Neoklasická teorie Základní myšlenka: vyskytne-li se v ekonomice nějaký nedostatek – vytvoří se cenové rozdíly – ty začnou signalizovat investiční/ obchodní příležitosti, resp. možnosti přesunout výrobní faktory (kapitál, práci). Takové šance nenechají ekonomické subjekty nevyužité a budou na vzniklé rozdíly reagovat tak dlouho, dokud nedostatky, které byly jejich příčinou, nebudou opět vyrovnány.

Předpoklady: Ekonomické subjekty se snaží maximalizovat zisk a využívají všechny možnosti, které jim trh nabízí Ekonomické subjekty disponují dokonalými informacemi (tzn. znají tržní příležitosti) Všechny ceny jsou flexibilní (přizpůsobují se tržní situaci, signalizují nedostatky, platí i pro ceny práce) Na všech trzích vládne dokonalá konkurence (vždy proti sobě stojí velký počet nabízejících a poptávajících, kteří nemohou přímo ovlivňovat ceny)

Růst v regionu – agregovaná produkční funkce: Y = F(K, L)

Pracovně intenzívní růst ekonomiky Kapitálově intenzívní růst ekonomiky Otázka vyrovnávání růstu -Mobilitou výrobních faktorů -Meziregionálním obchodem (teorie komparativních výhod)

Regionální politika inspirovaná neoklasickou teorií Role regionální politika by měla být co nejmenší Když už, tak by se mělo jednat o tržně-konformní (konzistentní) opatření Odbourávání monopolů a oligopolů Deregulace (trh práce, obchod) a zvýšení tržní flexibility Požadavek mobility pracovních sil a kapitálku Podpora informovanosti zvyšující racionalitu rozhodování Výstavba dopravních a telekomunikačních sítí mezi rozvinutými a málo rozvinutými regiony

Teorie polarizovaného rozvoje Základní rysy polarizační teorie (F. Perroux 1950, 1955) Sektorová polarizace – hnaná a hnací odvětví Myrdalův model kumulativní kauzality pozitivní: lokalizace nové firmy – růst zaměstnanosti – růst koupěschopné poptávky – růst sektoru služeb – růst příjmů místní správy – podpora rozvoje místní ekonomiky – příchod dalších firem atd. negativní: začarovaný kruh bídy (viz např. rozvojové země)

Růstová centra jako nástroj regionální politiky Pro regionální rozvoj mají klíčový význam úspory z rozsahu a aglomerační výhody; tržní mechanismus nemůže zajistit ani optimální alokaci zdrojů, ani vyrovnaný regionální růst (z důvodu polarizace) Potřeba intervenční regionální politiky Důraz na tvorbu úspor z rozsahu a aglomeračních výhod pomocí prostorově koncentrované výstavby infrastruktury a většími industrializačními projekty - podporované aktivity mají vykazovat charakteristiky hnacích jednotek (velké podniky s pokročilou technologií) Očekává se, že hnací jednotka bude rozvoj šířit do okolí (1.) Výstavba dopravních a komunikačních propojení mezi centrem a zázemím, (2.) Podpora komplementárních průmyslových odvětví a usídlování podniků v zázemí (3.) Podpora technologického transferu

Uplatnění: Francie 60. a 70 let, výstavba infrastruktury jako protiváha Paříže, rozvoj satelitních měst v okolí Paříže V. Británie – na JV Anglie – tzv. news towns Německo – rozvoj středních a malých měst odpovídající koncepci centrálních míst Novější koncepce založeny na prostorové koncentraci high- tech odvětví – model spontánně vznikajících high-tech aglomerací se špičkovými technologiemi Dosavadní zkušenosti s touto strategií (póly růstu) jsou pouze částečně úspěšné – rozšiřující efekty z centra do zázemí jsou většinou větší, než odsávací efekty ze zázemí do centra Rozvojové impulsy zpravidla zůstávají omezeny na spádovou oblast dojížďky do zaměstnání