Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstup USA do války.
Advertisements

Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
Život prvních Slovanů u nás
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_02
VIKINGOVÉ By Martin Ehrlich 2.B.
SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.
Vikingové Seminární práce
Kryštof Balajka Vikingové.
Vikingští bohové Adam Kotas.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VIKINGOVÉ Tereza Tůmová.
Vikingové Vikingové nenosili žádnou uniformu tak, jako je tomu v dnešních armádách. Každý viking si musel svou výstroj zajistit sám. Většina vikingských.
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Co si představíš pod tímto pojmem?
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Seveřané a vikingové Slované
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Franská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o franské říši.
AUTOR: Tomáš Lapka GERMÁNI.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
Aurore North & South Polární záře je název pro světelné úkazy nastávající v atmosféře ve výškách od 80 do 1000 km, nejčastěji ve 100 km. Je ovlivněna.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Mgr. Lenka Venclová 7. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod
Řecké náboženství.
Ze Skandinávie (Norsko, Švédsko) se vypravili zhruba v 8. století, plenili pobřeží Británie (kláštery Iona a Lindisfarne) a také pobřeží Francie (zejména.
Evropa v boji s Vikingy Dě 6A/8 VII-01.
NOVÉ ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Raný středověk (Stěhování národů)
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Anglie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_07_anglie.ppt
VY_32_INOVACE_07 Obyvatelstvo Ameriky - pracovní list
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Středověk Výboje Vikingů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0108.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Vikingové.
Dánsko (Severní Evropa)
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
 Aztécká říše byla významným státním útvarem z dob předkolumbovské Ameriky. Aztécká říše se rozkládala zhruba na území dnešního Mexika. Během vlády této.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
RYTÍŘI Vypracoval Štěpán Rakovič. Kdo vlastně byli rytíři Rytíři byli šlechtici, kteří bojovali na koních a často žili v hradech. Tento způsob života.
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Milena Závišová ČísloVY_32_Inovace_3169 NázevVikingové Téma hodinyVikingové PředmětDějepis Ročník/y/7.A.
EU peníze středním školám
Štěpán Roubalík Zuzana Večeřová
Jakým chci být mužem, až budu starý ?
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Druh učebního materiálu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Slované 7. ročník.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Anglie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_07_anglie.ppt
Zrození středověké Anglie
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Zbraně 1. světové války.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11-14_ Expanze Vikingů Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková

Vikingové byli nejen obávanými a nelítostnými válečníky. Po mořských vlnách dosáhli na západě břehů Islandu, Grónska a amerického kontinentu. Vikingové zpustošili a uloupili všechno, co se dalo, a unikali na moře, kde byli neporazitelní.

Vikingové byli především velmi dobří válečníci na moři a na řekách. Na tehdejší dobu neobvyklé postavení ve společnosti měly ženy. Vikingská společnost se dělila na tři stavy.

Vikingské lodě tvořily hlavní zbraň při loupežných výpravách. I po smrti zůstávali Vikingové s loděmi.

První vpád roku 793 směřoval na anglický klášter Lindisfarne. První fáze vikingských nájezdů měla všechny rysy čistého pirátství. V druhé fázi přecházejí Vikingové od pirátství k útokům proti celým královstvím. V Anglii vybírali Vikingové poplatek. Hlavní vikingské kmeny byly tři: Norské Švédské Dánské

Vikingové bojovali účinně a disciplinovaně. Vikingové byli známí až legendární obratností v ovládání zbraní. Někteří byli neuvěřitelně silní. V boji zblízka se snažili nejprve rozpůlit jedinou ranou sekery protivníkův štít. Sasové zjistili jediný způsob, jak útoku Vikingů odolat.

Kromě „obyčejných“ válečníků se mezi nimi vyskytovali i tzv. berserkrové. Vikingové byli národem, který žil především pro válku. Muže, který zemřel na nemoc či stářím, čekala mrazivá, nevlídná říše bohyně podsvětí. Vikingové nenosili uniformy.

Vikingové nepoužívali jen jejich pověstné kulaté štíty a sekery. Jejich sekery však byly speciálně navrženy. Vikingské štíty měly uprostřed ocelový hrbol.

Bohové se dělili na 2 velké skupiny – bojovné Ásy a Vany. Nejvyšší z Vikingských bohů je Odin. Zřejmě nejznámějším dalším bohem je Thor. Dalšími významnými bohy byl Frey a Freya. Dalším důležitým bohem je Týr. Loki bývá označován jako bůh, polobůh.

Severský pohanský kult byl spojen s krvavými oběťmi. Jako oběť sloužila nejen zvířata, ale i lidé. Všespalující oheň dává celému světu energii.

Popřej mi Odine, abych v boji, který jde životem, měl odvahu riskovat a udeřit. A mám - li zvítězit, dej, ať je to po právu. A mám - li prohrát, dej, abych dovedl stát u cesty a pozdravit vítěze, až půjde kolem. - Vikingské přísloví