Č íslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0950 Ozna č ení materiálu VY_32_INOVACE_mix2_zsv03 Soubor zsv03_indická filosofie_III.pptx Název školy Gymnázium Kladno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Advertisements

Seminární práce Zuzanky Lenhartovic
INDIE Andrea Stejskalová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Předmět OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4.ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01.
Světová náboženství.
VY_32_INOVACE_Dj Indie-prezentace
BUDDHISMUS.
Východní náboženství Petr Machala.
Světová náboženství.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Hinduismus Daniela Roreitnerová.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Hinduismus Lukáš Rozsypal.
RISK Náboženství.
Náboženství v Indii II. Název školy
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Náboženství v Indii I. Název školy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vlajka. Vlajka Znak Mapa Hlavní město: Nové Dillí Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 344 ob. / km² Rozloha: km² (7. na světě)
Starověká Indie Petr Machala.
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
 Vznikl v Indii – přibližně v 5. stol. Př. n. l., jedná se tedy o nejstarší, dosud existující náboženství.  třetí nejrozšířenější náboženství na světě,
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 18 – Buddhismus NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí.
Buddhismus Buddhismus odvozuje své pojmenování od jména prince SIDDHARTY GAUTAMY(asi 563 – 483 př.n.l.), který po svém duchovním probuzení přijal jméno.
Dominik Plašil, 6. A  V 6. st. př. n. l se objevují 1. významné osobnosti  Gautama Siddhártha – buddhismus  Vardhamána – džinismus  Vytlačování.
Průmyslová revoluce 3 Velká Británie 18. a 19.století Průmysl, obchod, doprava, ekonomie.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_16 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
VY_32_INOVACE_214_Indie Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK_A_SVET_HINDUISMUS_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
INDICKÁ FILOSOFIE I. CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_mix2_zsv01
Průmyslová revoluce průběh
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
VY_32_INOVACE_D6.14   Autor: Mgr. Nováková Jana
SYSTEMATICKÁ FILOSOFIE II.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
INDICKÁ FILOSOFIE IV. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ČÍNSKÁ FILOSOFIE I Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Náboženství a fanatismus
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_2-35_Starověká Indie Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Průmyslová revoluce Kladno.
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Digitální učební materiál
Historie židovského Chrámu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Buhismus David Lučný :D (budha).
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
První židovská válka v letech 66-70
Kultura a vzdělanost ve starověké Indii
INDICKÁ NÁBOŽENSTVÍ - HINDUISMUS
Průmyslová revoluce 10 Technická revoluce.
INDIE.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Č íslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Ozna č ení materiálu VY_32_INOVACE_mix2_zsv03 Soubor zsv03_indická filosofie_III.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor Mgr. Ji ř í Beran, Mgr. Marie Kohoutová Anotace Prezentace seznamuje s myšlením a p ř edstaviteli hinduismu a d ž inismu. P ř edm ě tZáklady spole č enských v ě d Tematická oblast Indická filosofie Téma Hinduismus, D ž inismus O č ekávané výstupySeznámit se základy myšlení, p ř edstaviteli hinduismu a d ž inismu. Klí č ová slova Hinduismus, brahma, Šiva,d ž inismus, Mahávíra Druh u č ebního materiálu prezentace Cílová skupina vyšší stupe ň osmiletého gymnázia, č ty ř leté gymnázium Ov ěř eno , SSV Zdroje uvedeny na konci dokumentu. INDICKÁ FILOSOFIE III

1. Pravověrné (ortodoxní) školy - Njája, Vaišéšika, Sánkhja, Jóga 2. Jinověrné (neortodoxní) školy - Čárváka, Džinismus, Buddhismus 3. Politicky orientovaná filosofie

 = označení pro velké množství náboženských a filosofických směrů, zvyklostí a tradic  Jedna miliarda vyznavačů  Uznávání védských tradic  Hinduismus není možno považovat za náboženství v evropském smyslu, nýbrž je to dharma (způsob bytí)

 Teorie o vzniku světa – z Manuova zákoníku - Stvořitel celého světa je bůh Brahma - Svět netrvá věčně, je periodicky ničen a znovu tvořen (čas je cyklický) - Cyklus 4 věků (mahájuga), pak rozplynutí - Pět živlů: oheň, vzduch, voda, země, prostor - Tři guny – „kvality“ -> čistota, neklid, temnota

 Důležitá - nauka o reinkarnaci -> lidská duše se po smrti narodí do jiného těla. - Kde a v jakých podmínkách se narodí, určuje karma -> člověk si svými činy vytváří buď dobrou, nebo špatnou karmu, která se hromadí a projevuje se v tomto a příštích zrozeních. - Tento zákon je zcela nezávislý na bozích – je to příčina a následek a člověk se dopadu své karmy nemůže vyhnout.  Z tohoto koloběhu zrození (samsára), který je považován za velice strastný, je možno se dostat jedině vysvobozením (mókša).  Zásadní předěl pro hinduismus není smrt, ale dosažení mókši.

 Obyvatelstvo se dělí na čtyři varny + nedotknutelné, kteří se nacházejí mimo varny. Kasty dělí obyvatelstvo podle povolání – kasta hrnčířů, hudebníků apod..  Varna je děděna po rodičích, nelze ji během života měnit, pouze klesnout.  Gótra – „rod“ – při svatbě musí mít ženich a nevěsta stejnou kastu, ale odlišnou gótru.

 Mnoho bohů, nejvýznamnější tři tvoří „trinúrtí“(triádu) – Brahma, Višnu a Šiva  Brahmáni považují za hlavního boha Šivu  Brahma – stvořitel  Višnu – udržovatel. Jiná vtělení tohoto boha jsou Ráma, Kršna.  Šiva- ničitel

Uctívané bohyně  Brahmova dcera Sarasvatí je bohyní literatury a umění.  Višnuova manželka Lakšmí je bohyní štěstí.  Šivova manželka je Párvatí. Přitažlivá. Objevuje se v mnoha podobách – děsivá Kálí.

 Neortodoxní systém indické filosofie, reakce na hinduismus  Vznikl v 8. stol. př.n.l., v 5. stol. př.n.l. zreformován Mahávírou  Kolem roku 540 př. n. l., ve věku 28 let, opustil Mahávíra svou bohatou rodinu -> vzdal se světských radostí a dvanáct let žil jako asketa z almužen, putoval a meditoval. Když mu bylo 40 let, dosáhl vševědoucího osvícení. Od té doby zasvětil Mahávíra celý svůj život předávání znalostí a během 72 let kázal své náboženské přesvědčení.  Gándhí – vyznavač džinismu

 Základní 4 sliby: - nebrat, co není darováno - nelhat (nevést nepravdivé řeči) - zříci se světské rozkoše - nezabíjet nic živého, tj. nezabít ani neobtěžovat žádné zvíře (přecezovat pitnou vodu pro odstranění drobných živočichů, nosit závoj, abychom nevdechli hmyz atp.)  Džinisté jsou vegetariáni, zametají před sebou, živi jsou z almužen, meditují

 Mahávíra Gándhí Obr. č. 6

 Vlastní poznámky, výpisky  [1] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  [2] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  [3] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  [4] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  [5] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  [6] volné dílo. [cit ]. Doba ochrany majetkových autorských práv ji ž vypršela. Mohandas K. Gandhi. Dostupný na WWW: