„Pestří“ a jejich děti Přenáší se ekologicky příznivý způsob života z generace na generaci? Mgr. Vojtěch Pelikán, Lukáš Kala, Ph.D., Lucie Galčanová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Etická hlediska péče o staré občany
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
Obecná a vývojová psychologie dne
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Rodina.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ VII. přednáška
Občanská výchova 7. ročník
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
1 Anotace ICT 2 _ 1/48 Prezentace seznamuje žáky s pojmy rodina, funkce rodiny, reprodukční, ekonomická funkce, psychické a citové potřeby, rodokmen rodiny.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Rodinné potřeby a ekonomika
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
Petra Jarábová Markéta Kanisová
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
VY_32_INOVACE_PSYPS14360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY pLánovÁnÍ rodičovství 17
10. Seminář Rodina, problémová rodina, rodina a škola
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
RODINNÉ VZTAHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_01_RODINNÉ VZTAHY Téma: OBČANSKÁ.
Aktivní rodičovství otců Jihlava, Lukáš Talpa
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
ZLATÝ PARTNER PARTNEŘI Děkujeme -Fondu pro neziskové organizace NROS - všem, kdo podpořili konferenci a realizaci knihy - hostkám a hostům konference.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Odborný text a specifikace cíle práce. Odborný text jako žánr Žánr je skupinou textů vykazujících stejné znaky:  srovnatelný záměr (vědecky zkoumat,
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Sociální práce s rodinou 4
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Ekologicky příznivý životní způsob v běhu času (GA S)
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Škola základ občanského života
Rodičovství biologické a pěstounské
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

„Pestří“ a jejich děti Přenáší se ekologicky příznivý způsob života z generace na generaci? Mgr. Vojtěch Pelikán, Lukáš Kala, Ph.D., Lucie Galčanová, Ph.D. FSS MU, 21. dubna 2016

Pestří a zelení (1992) - Vlažní a váhaví (2002) „Mnozí z nich více než před deseti lety rezignovali na pohodlné profesní zajištění a na kariéru. Vzdali se výhod města, bezproblémového zásobování, blízkosti škol a snadno dostupné lékařské péče … Snad nejvýraznějším rysem životního způsobu pestrých je mezilidská vstřícnost, občanská a vůbec lidská odpovědnost … Pro pestré je charakteristický sebeomezující postoj ekologického luxusu, člověk nemůže mít a prožívat všechno‘“ (Librová 2003: 253)

Jedny z klíčových motivů rozhovorů s „Pestrými“: Co na to jednou budou říkat děti? Budou se rodiči inspirovat, nebo se k nim postaví kriticky?

Výzkum „Dětí Pestrých“ (2015) Dokáže se specifický ekologicky příznivý způsob života reprodukovat?

Charakteristika výzkumného souboru 21 rozhovorů; celkem je 31 plnoletých dětí z 12 rodin Celkem se rozhovorů účastnilo 27 lidí 4 muži a 17 žen, ᴓ věk 29 let, přičemž 12 ve věku 20–29 let, 6 ve věku 30–39 let a 3 nad 40 let Narození v 70. letech mají vlastní děti, mladší ne 16 studuje nebo má VŠ/VOŠ Většina žije, pracuje či studuje ve velkých městech Profese se různí, často kontinuita

Překvapivá návaznost životního způsobu… …ačkoliv spíše „zvlažnění“

V čem se spíš podobají rodičům? Nekonzumní orientace, nezadlužování se Spíše intuitivní nechuť než vědomá askeze Motivace – epikureismus, hledání „pěkného života“ Nemají „zelenou identitu“, rezistence k „eko-nálepkám“ Spíše sekundární zájem o environmentální problémy Lokalismus Náboženství Politické preference V čem se spíš podobají svým vrstevníkům? Vyšší úroveň spotřeby Nevztahují se k tradici Menší zájem o politiku/občanské aktivity Nejsou samozásobiteli, spíše zahrádkáři Akcent na volný čas Odkládání rodičovství Akceptace důležitosti vzdělání a kariéry Vazba na město spíše než na venkov

Mediátory mezigeneračního přenosu V rodině Spokojenost s dětstvím Vztahy v rodině Pocit dobrovolné skromnosti Liberální model výchovy Kulturní kapitál Sourozenci Náboženství Mimo rodinu Partner Škola Zájmové organizace Prarodiče Společnost?

Co z rozhovorů plyne? nerevoltování – ani směrem ke konzumu, ani k radikalitě klíčová role rodinného prostředí většinou reprodukují rodinné hodnoty, méně již způsob života

Teoretické postřehy na závěr Není ani tak důležitá samotná „chudoba“, jako její osobní intepretace. (x Inglehart) Kulturní kapitál hraje důležitější roli než ekonomický. Panuje příznivější klima pro reprodukci „pestrosti“ díky silnější sociální opoře?  Heterogenita, ekologizace habitu lidí s vysokým kulturním kapitálem…

Děkujeme za pozornost! To víš, že jsme byli sociálové, ale nějak mi to nikdy nevadilo. Já jsem ty věci buď dědila po sestrách a nebo vždycky známí z Prahy přinesli několik pytlů hadrů... Je pravda, že hodnotu k materiálním věcem a k penězům nemám … Jediné, co mám ráda je mít dobrý počítač, ale z funkčního hlediska, než že bych potřebovala mít nejnovější model telefonu a tak. … A teď je teda móda stylizovat se do divného oblečení a odlišování se všech od všech, mít co nejstarší foťáky a kola... Ale já to mám prostě od narození, tím, že jsme fakt divná rodina, tak jsem měla vždycky potřebu se odlišovat, vždycky jsem četla ty divné knížky a vždycky jsem na sobě měla divné oblečení. Jsem hipster už od narození.