České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Režisérské osobnosti Městského divadla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavel Kříž  Narodil se v Brně  Emigroval do Velké Británie a později do Kanady kde roku 1988 vystudoval univerzitu ve Vancouveru  Počátkem.
Advertisements

Leoš Janáček.
Divadelní inscenace jako kolektivní dílo I Dramatická výchova a umění Obr. 1.
Karel Hynek Mácha.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
VY_332_INOVACE_ČJ.8.06_Z.aJ.Svěrákovi,prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictví ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
Jára Cimrman 1.
Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb
JURAJ HERZ režisérem Ondřej Turek, SŠ uměleckoprůmyslová fotografie Koncentrační tábor narozen Samostatný režisér Barrandov Menší role.
Výlet do české literatury
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jan Werich Jiří Voskovec
Identifikátor materiálu: EU –
Osobnosti národního obrození
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
VY_32_INOVACE_2A1 Divadla malých forem.
21. – LÁZEŇSKÉ DIVADLO LUHAČOVICE. DIVADELNÍ LUHAČOVICE kulturně-vzdělávací akce na konci léta pod záštitou hejtmana Zlínského kraje pořadatel.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
Jiří Voskovec, jan werich
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
MAHENOVO DIVADLO Markéta Kilianová 8.C, 2011/2012.
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Zemřel nečekaně v předvečer svých osmdesátých narozenin..
Emil František Burian
Rožmitál pod Třemšínem OSOBNOSTI
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
William Shakespeare.
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastMěstská divadla pražská Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahHistorie Městských divadel.
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastŠedesátá léta – divadelní scény Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahPřehled nejvýznamnějších.
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastBRNO - divadla Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahPřehled brněnských divadelních scén.
NORBERT LICHÝ MATĚJ GREGOR TOMÁŠ KONVIČNÝ MICHAL ODSTČILÍK ZÁKLADNÍ ŠKOLA HRABOVÁ.
JIŘÍ MYRON (BOHUMIL PROŠEK) HUMPOLEC OSTRAVA.
České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Česká divadelní ocenění Datum vytvoření
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
JAKUB KRESA SMRŽICE – BRNO VÝZNAMNÝ ČESKÝ JEZUITA, PEDAGOG, MATEMATIK, DIPLOMAT A INTELEKTUÁL 17. STOLETÍ SEMINÁŘ U PŘÍLEŽITOSTI.
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast90. léta – nástup nové generace režisérů Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahPřehled.
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Jan Antonín Pitínský Datum vytvoření
České divadlo po 2. světové válce Tematická oblastOsobnosti 70. a 80. let 20. století Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahVýznamné divadelní.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Nataša Dostálová Název: VY_32_INOVACE_1406_Cimrman Téma: České divadlo – Divadlo Járy Cimrmana.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jiří Myron Michal Petřík, Daniela Uhrovičová, Adéla Skotnicová, Petr Poremski.
České divadlo po 2. světové válce
České divadlo po 2. světové válce
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
České divadlo po 2. světové válce
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
& Osvobozené divadlo Semafor
České divadlo po 2. světové válce
POČÁTKY NÁRODNÍHO OBROZENÍ
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Miloš Forman AUTOR: Mgr. Aleš Skála
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
MIKULOVSKÉ OZVĚNY 58. ZLÍN FILM FESTIVALU 8.–
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

České divadlo po 2. světové válce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Režisérské osobnosti Městského divadla ve Zlíně Datum vytvoření RočníkČtvrtý Stručný obsahRežisérské osobnosti Městského divadla ve Zlíně Způsob využitíVýklad nové látky, seminární práce AutorDana Rambousková KódVY_32_INOVACE_13_CRAM03

Režisérské osobnosti Městského divadla ve Zlíně Od roku 1967 se začala datovat nejen historie nové budovy, ale také nové dějiny divadelnictví ve Zlíně. V čele tohoto procesu stáli umělecký šéf Karel Pokorný a dramaturg Otakar Roubínek. V roce 1971 nastoupil do angažmá režisér Alois Hajda. Karel Semerád byl herec, režisér i autor. Na počátku osmdesátých let působili ve Zlíně režiséři Miloš Hynšt a Ivan Balaďa. Režisér J.A.Pitínský ve Zlíně vytváří pozoruhodné inscenace.

Režisér Karel Pokorný Karel Pokorný (1934–1979) – divadelní režisér, prozaik, dramatik nastoupil do funkce uměleckého šéfa Divadla pracujících v Gottwaldově. 11. listopadu slavnostně otevřena nová divadelní budova premiérou hry Jiřího Mahena Jánošík v režii K. Pokorného, titulní roli vytvořil Miroslav Moravec.

Režisér Alois Hajda Divadelní režisér a pedagog, profesor režie JAMU v Brně, významná osobnost českého divadla absolvoval JAMU v Brně, obor divadelní režie. Po nástupu Husákovy tzv. „normalizace“ byl nucen opustit brněnské angažmá i pedagogické místo na JAMU působil ve Zlíně, poté působil opět v Brně. Významné inscenace zlínské éry: B. Brecht: Muž jako muž, W. Shakespeare: Král Lear a další.

Režisér Miloš Hynšt Doc. Miloš Hynšt (1921 – 2010) byl významný divadelní režisér a pedagog. Na počátku normalizace byl Miloš Hynšt spolu s dalšími umělci (A. Hajda, L. Kundera) vypovězen ze Státního divadla v Brně. Našel útočiště ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti a posléze v Divadle pracujících v Gottwaldově, dnešním Zlíně (1981–1989). Problematikou výuky herectví a režie se Miloš Hynšt zabýval celoživotně. Po roce 1989 byl znovu přizván ke spolupráci s JAMU.

Opakování Režiséři Alois Hajda a Miloš Hynšt jsou velmi významné divadelní osobnosti. Prohlédněte si jejich životopisy. Prof. Alois Hajda ( ) – JAMU a také Miloš Hynšt – Wikipedie.Prof. Alois Hajda ( ) – JAMUMiloš Hynšt – Wikipedie Sláva zlínského divadla stojí také na herecké práci. Pozvěte na besedu do školy některé herce Městského divadla ve Zlíně.

Režisér Ivan Balaďa Narodil se r v Bratislavě. Je to slovenský filmový a televizní režisér a scénárista. V 70. letech mu byla filmová činnost zakázána, natočil trezorový film Archa bláznů podle Čechovovy povídky Pavilón č. 6. Začal se věnovat divadelní režii. Od r získal angažmá ve Zlíně. Významné inscenace: Nezvalova Manon Lescaut, Schillerovy Úklady a láska, Molierův Don Juan, Shakespearův Kupec benátský. Potom se k filmařině vrátil, vznikl televizní seriál Největší z Pierotů podle románu F. Kožíka se do angažmá ve Zlíně režisér Ivan Balaďa vrátil. V tomto období režíroval hry Moliera, Shakespeara, Tyla, Gogola, …

Herec a režisér Karel Semerád Karel Semerád (narozen 1937) je režisér, herec, autor. Psal pohádky, divadelní hry, filmové a televizní scénáře. V jeho režijních pracích nalezneme například Smrt obchodního cestujícího, Návštěvu staré dámy, Antigonu, ale také Penzion pro svobodné pány, Baladu z hadrů, Charleyovu tetu, Bosé nohy v parku. Jako dramatik obdaroval Karel Semerád zlínské divadlo třemi, v kontextu českého divadla dodnes nedoceněnými díly, byl to Blatník (v režii Jiřího Holečka), posléze Vzhůru do údolí a Paneloptikum (režie Miloš Hynšt).

Režisér Jan Antonín Pitínský S Městským divadlem Zlín spolupracuje pravidelně. Začínal jako inspicient v divadle Husa na provázku. Spolupracuje s různými divadly po celé republice. Významné zlínské inscenace: 1995 Osm a půl (a půl) - hlavní roli ztvárnil Boleslav Polívka 1996 G. Preissová: Její pastorkyňa - inscenace získala cenu "Zlomená závora“ na festivalu v Českém Těšíně a Helena Čermáková byla za roli Kostelničky nominována na cenu Alfreda Radoka Dialogy Karmelitek a Třináct písní Silwester Lavrík: Hotel Viktoria.

J.A.Pitínský je ve Zlíně doma 2006 režie melodramatu Zdeňka Fibicha a Jaroslava Vrchlického Smrt Hippodamie, dirigent Roman Válek. Inscenace reprezentovala Městské divadlo Zlín ve Lvově (Ukrajina) – Aischylos: Oresteia. J. A. Pitínský patří k našim nejrenomovanějším režisérům. Je nositelem spousty cen, ale působí velmi skromně.

Režisér Dodo Gombár Slovenský režisér, dramatik. Umělecký šéf v Komorném divadle Martin, Městském divadle Zlín, nyní uměleckým šéfem Švandova divadla. Významné inscenace zlínského období: Šumař na střeše Bulgakov: Mistr a Markétka Goethe: Faust (I. i II. díl).

Opakování Co znamená slovo režie? Co je náplní práce režiséra? Znáte divadelní režiséry z Městského divadla ve Zlíně? Co jsou klevetivé středy? Zkuste dramatizaci třeba lidové pohádky Boženy Němcové Chytrá horákyně. Zkuste režírovat její nastudování v semináři.

Odpovědi Režie je umělecké řízení, realizace divadelní hry. Klevetivé středy jsou setkání, besedy s tvůrci nových inscenací.

Zdroje Archívní materiály Městského divadla ve Zlíně