Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program Pracovní poradenství „Podpora sociální integrace v Bílině a Chomutově“
Advertisements

Vzdělávání zaměstnanců v Centru pro podporu zaměstnanců
Kariérové poradenství
Základní škola, Brno, Štolcova 16
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Úřad práce v Jihlavě Informační poradenské středisko
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Bilanční diagnostika pro uchazeče o zaměstnání: výměna zahraničních zkušeností a aplikace nových poznatků do praxe Úřadu práce ČR Realizátor projektu:
Úřad práce České republiky
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Úřad práce ČR Krajská pobočka v Ostravě Regionální individuální projekt PŘÍPRAVA +
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
P R O J E K T C E N T R A 50+ CZ.1.04/2.1.01/ bfz – vzdělávací akademie, s.r.o. CZ.1.04/2.1.01/ bfz – vzdělávací akademie, s.r.o.
Poradenství ve službách zaměstnanosti v rámci celoživotního poradenství ČR Praha
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
IPS a rodičovská veřejnost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
JOB ASISTENT s.r.o.. Hlavní aktivity společnosti: Zpracování a řízení projektů – EU Zpracování a řízení projektů – EU Poradenství Poradenství Outplacement.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
© 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o. a OKsystems s.r.o. Všechna práva.
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
Metodické vedení BDg PhDr. Jiří Král Praha 28. – Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím.
PREZENTUJÍCÍ Hodnocením ke zvyšování kvality vzdělávacích služeb středních škol v kraji Vysočina Mgr. Miroslav Pech.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Veletrhy studijních oborů v Moravskoslezském kraji - „Olympiáda technických profesí“ Ing. Roman Kusyn, ITP Velké Karlovice, 28./
Určeno rodičům žáků 6. a 7. ročníků ZŠ Úřad práce ve Žďáře nad Sázavou.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
IPS Schůzka výchovných poradců Praha – východ Mgr. Pavel Lehovec.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Regionální stálá konference pro území OK Pracovní skupina Zaměstnanost
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
(pro nástup ve škol. roce 2017/2018). JAK ŽÁKŮM POMŮŽE NAŠE ŠKOLA v rámci předmětu PRACOVNÍ ČINNOSTI témata: volba profesní orientace, zaměstnání, trh.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
MAP – Místní akční plán ORP RK
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Š A B L O N Y II.
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva

Kontext Od vznik ÚP ČR Od vznik ÚP ČR Krajské uspořádání (místo 77 ÚP * ÚP ČR – 14 krajských poboček, GŘ, KOP) Krajské uspořádání (místo 77 ÚP * ÚP ČR – 14 krajských poboček, GŘ, KOP) Referát Zprostředkování a poradenství Referát Zprostředkování a poradenství Poradce = referent zaměstnanosti Poradce = referent zaměstnanosti Snížení personální kapacity (cca o 1/3) Snížení personální kapacity (cca o 1/3) Jednotná metodika činností včetně poradenství Jednotná metodika činností včetně poradenství

Kariérové poradenství na ÚP ČR Kariérové poradenství na ÚP ČR stále žije! Výkon činností zachován na úrovni bývalého okresu (některé činnosti i na KOP) Výkon činností zachován na úrovni bývalého okresu (některé činnosti i na KOP) Maximální snaha o udržení kvality poradenských služeb Maximální snaha o udržení kvality poradenských služeb Některé činnosti kvantitativně omezeny – personální limity Některé činnosti kvantitativně omezeny – personální limity

Nabízené služby - IPS Informační a poradenská střediskaInformační a poradenská střediska IPS poskytují bezplatné služby kariérového poradenství: žákům základních škol a jejich rodičům v otázkách volby vhodné vzdělávací cesty (střední školy); žákům základních škol a jejich rodičům v otázkách volby vhodné vzdělávací cesty (střední školy); široké veřejnosti v otázkách orientace na trhu práce při ztrátě zaměstnání, změně oboru, profese a rozhodování o zvyšování a změně kvalifikace; široké veřejnosti v otázkách orientace na trhu práce při ztrátě zaměstnání, změně oboru, profese a rozhodování o zvyšování a změně kvalifikace; studentům středních škol v problematice vstupu na trh práce, změny oboru-školy, přípravy na volbu VŠ; studentům středních škol v problematice vstupu na trh práce, změny oboru-školy, přípravy na volbu VŠ;

Nabízené služby - IPS Informační a poradenská střediskaInformační a poradenská střediska uchazečům o zaměstnání v případě řešení jejich nezaměstnanosti, včetně změny profese, zvyšování a rozšiřování kvalifikace a též v oblasti sebepoznání, prezentace svých schopností a dovedností. uchazečům o zaměstnání v případě řešení jejich nezaměstnanosti, včetně změny profese, zvyšování a rozšiřování kvalifikace a též v oblasti sebepoznání, prezentace svých schopností a dovedností. Spolupráce s výchovnými poradci, případně PPP atd. Spolupráce s výchovnými poradci, případně PPP atd. IPS již neposkytuje služby pouze žákům a studentům (kumulované činnosti) Forma: skupinová (besedy) a individuální Forma: skupinová (besedy) a individuální Atlasy škol – sběr údajů o oborech a školách Atlasy škol – sběr údajů o oborech a školách

Další služby v rámci kariérového poradenství Speciální poradenstvíSpeciální poradenství Průnik s IPS, úzká spolupráce se zprostředkováním Průnik s IPS, úzká spolupráce se zprostředkováním Poskytuje uchazečům a zájemcům o zaměstnání odbornou pomoc a podporu při hledání vhodného uplatnění na trhu práce. Poskytuje uchazečům a zájemcům o zaměstnání odbornou pomoc a podporu při hledání vhodného uplatnění na trhu práce. Realizuje akce skupinového poradenství, individuální poradenství, diagnostiku. Realizuje akce skupinového poradenství, individuální poradenství, diagnostiku. Interní vs. externí zajištění služeb Interní vs. externí zajištění služeb

Další služby v rámci kariérového poradenství Speciální poradenstvíSpeciální poradenství JOB club: skupinový poradenský program Cíl: aktivizace účastníků k uplatnění na TP Cíl: aktivizace účastníků k uplatnění na TP 5-6 schůzek; 8-10 účastníků 5-6 schůzek; 8-10 účastníků standardizovaný obsah a zacílení standardizovaný obsah a zacílení Realizuje se plošně, mnohde nákup – kvalita? Realizuje se plošně, mnohde nákup – kvalita? Motivačně –aktivizační kurzy Pro dlouhodobě nezaměstnané Pro dlouhodobě nezaměstnané Rozsah cca 3 týdny Rozsah cca 3 týdny Externí zajištění – administrativní zátěž poradců (VZ, aplikace,…) Externí zajištění – administrativní zátěž poradců (VZ, aplikace,…)

Další služby v rámci kariérového poradenství Speciální poradenstvíSpeciální poradenství Rozmanitost skupinového poradenstvíRozmanitost skupinového poradenství Od finanční gramotnosti, přes právní minimum, po koučink… Od finanční gramotnosti, přes právní minimum, po koučink… Bilanční diagnostika Využití psychodiagnostických metod Využití psychodiagnostických metod Cíl: optimální využití schopností a potenciálu člověka při jeho pracovním uplatnění Cíl: optimální využití schopností a potenciálu člověka při jeho pracovním uplatnění Vázána na psychologa - externí Vázána na psychologa - externí Nabídka specifická dle každé KrP Nabídka specifická dle každé KrP Většinou externí zajištění Většinou externí zajištění

Další služby v rámci kariérového poradenství Speciální poradenství - IPSSpeciální poradenství - IPS Pracovní diagnostikaPracovní diagnostika Skupinové informační schůzky pro uchazeče o zaměstnáníSkupinové informační schůzky pro uchazeče o zaměstnání Informace o službách ÚP Informace o službách ÚP Plošné Plošné Spíše informační charakter, ale cesta k cílové skupině (přetíženost pracovníků zprostředkování) Spíše informační charakter, ale cesta k cílové skupině (přetíženost pracovníků zprostředkování) Základní kariérová diagnostika – testy zájmů apod. Základní kariérová diagnostika – testy zájmů apod. Dle lokální vybavenosti pracovišť Dle lokální vybavenosti pracovišť

Trendy KP na ÚP Odklon od cílové skupiny žáků ZŠ Odklon od cílové skupiny žáků ZŠ V současnosti ještě běží, ale naráží na personální kapacity, administrativní zátěž poradců (VZ),… V současnosti ještě běží, ale naráží na personální kapacity, administrativní zátěž poradců (VZ),… Jeden univerzální poradce (IPS – speciální poradce) Jeden univerzální poradce (IPS – speciální poradce) Primární cílové skupiny: Primární cílové skupiny: Uchazeči a zájemci o zaměstnání (prevence dlouhodobé nezaměstnanosti) Uchazeči a zájemci o zaměstnání (prevence dlouhodobé nezaměstnanosti) Absolventi, nezaměstnaní 50+ Absolventi, nezaměstnaní 50+ DROP OUTS, dospělá veřejnost,… DROP OUTS, dospělá veřejnost,…

Perspektiva? ÚP = výplatní místo??? Snad ne… ÚP = výplatní místo??? Snad ne… Racionalizace vzájemné provázanosti poradenských služeb (MPSV vs. MŠMT) Racionalizace vzájemné provázanosti poradenských služeb (MPSV vs. MŠMT) Řeší se na úrovní Národního poradenského fóra Řeší se na úrovní Národního poradenského fóra Priorita: práce s uchazeči o zaměstnání Priorita: práce s uchazeči o zaměstnání

Perspektiva? Standardizace poradenského procesu na ÚP – projekt NVF (Středisko podpory por. služeb) Standardizace poradenského procesu na ÚP – projekt NVF (Středisko podpory por. služeb)

DĚKUJI ZA POZORNOST PhDr. Jana Sýkorová ÚP ČR – krajská pobočka v Hradci KrálovéÚP ČR – krajská pobočka v Hradci Králové