1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Dobrovolnické centrum při Farní Charitě Litomyšl
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Legislativní rámec dobrovolnické služby
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
Zdravotní pojištění cizinců  Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění  systému veřejného zdravotního pojištění je účasten každý, kdo: a)
Institut veřejné služby
Státní občanství a cizinecký režim
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Podpora v nezaměstnanosti
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
Komerční a nekomerční pojištění
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Všeobecná deklarace lidských práv
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Zaměstnanecký benefit
Evropská obchodní akademie1 Projektové řízení fundraising Evropská obchodní akademie Děčín projektové řízení klíčová kompetence školského pracovníka.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
VY_32_INOVACE_SVF36060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_POJISTOVNICTVI.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Sociální síť - pojištění Petr Machala. 1.Jaká má být role státu v sociální politice? 2.Kdy se občané bez pomoci státu neobejdou? 3.Jak může stát pomoci?
TÉMA 10 VÝDAJE NA SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ. Člověk se dostane v životě do nesnází, v nichž potřebuje pomoc a podporu - peněžní, věcnou i jinou POMOC může.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
Výzkumné komunity / Privátní panely / Výzkum trhu Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ANALÝZA VZDĚLÁVÁNÍ LIDÍ S POSTIŽENÍM V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Veřejná služba 2017.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zaměstnanecký benefit
Obsah veřejných rozpočtů III
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Firemní dárcovství Radek Jiřičný Research Director
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu

2 DRUHY DOBROVOLNICTVÍ Dárcovství Dobrovolná občanská výpomoc Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Dobrovolná služba

3 VÝHODY DOBROVOLNICTVÍ -je zákonem podporováno - umožňuje zažádat o hmotné zabezpečení v nezaměstnanosti - minimální finanční náklady(hrazeno cestovné, ubytování atd. - při splnění všech podmínek – hrazení zdravotního pojištění (20 h týdně)

4 -pojištění proti škodám na zdraví a majetku -započítává se pro účely důchodového pojištění při práci 20 h týdne - máte smluvně zajištěné postavení - poskytnutí pracovních prostředků a ochranných pomůcek

5 PRÁVA DOBROVOLNÍKA Stejně jako každý občan i dobrovolník má svá práva. Jaká to jsou? -Úplné informace o poslání a činnosti organizace -Vykonávat činnost, která bude naplňovat vaše očekávání -Kontakt a spolupráce s koordinátorem dobrovolníků -Supervize (setkání, během kterého můžete sdělit své pocity, problémy aj.) -Za dobře vykonanou činnost ohodnoceni -Dostat vyčerpávající informace o činnosti, kterou vykonáváte -Odmítnutí, pokud činnost bude neúnosná -Účastnit se hodnotícího procesu vaší činnosti -Při nespokojivé spolupráci – nabídka dalších dobrovolných aktivit -Zaškolení, výcvik a trénink

6 POVINNOSTI DOBROVOLNÍKA Dobrovolníci mají zákonem definovány také své povinnosti. Jaká to jsou? -Dodržovat zákon -Absolvovat přípravu -Předložit zdravotní a jiné doklady -Splnit úkoly, ke kterým jste se zavázali -Spolehlivost -Nezneužívat důvěru -Požádat o pomoc, kterou při své činnosti potřebujete -Znát a brát na vědomí své limity (časové, zdravotní atd.) -Byt „týmovým hráčem“ -Ztotožňovat se s posláním organizace, pro kterou činnost vykonáváte

7 DOBROVOLNÉ ORGANIZACE Ekologické organizace Humanitární organizace Organizace na ochranu lidských práv Sociální a zdravotní oblast Kulturní oblast Sportovní a vzdělávací činnost Dobrovolníci z komerčních firem Virtuální dobrovolnictví

8 Děkuji za pozornost Daniel Král – lektor