Obchodní a investiční příležitosti v Polsku Podpora českých investorů na polském trhu Praha, 29. květen 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PPZRS a projekty vnější spolupráce EU
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Ww Česko Marocká Smíšená Obchodní Komora
CzechInvest Koncepce podpory investic
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
Podpora firem na trzích mimo EU Tomáš Rak ředitel odboru exportních služeb.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Iva Vodáková – DURABO Vydavatelství a tisk Na Stráni Čelákovice Založeno roku 1991.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Koncepce IQ Industry jako součást aktivit rozvoje HR Alexandr Jakobe Projektový manažer, oddělení AfterCare 1.října 2008.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Praha, 15. březen 2012 „POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER“ Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku.
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Struktura podnikatelského plánu
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
1 Adresář exportérů. 2 Bezplatná, ale značně omezená prezentace firmy:  základní identifikační a kontaktní údaje  Anotace (max. 250 znaků)  popis činnosti.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
„Novinky CzechTrade pro exportéry“ Zuzana Synková ředitelka Odboru exportních služeb Zahraniční kanceláře CzechTrade.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Business den Ruské federace 4. října 2016, Brno. 2 | Cílových zemí podpořeného financování Realizovaných obchodů Mld. CZK objemu podpořeného.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Malé a střední podnikání
Příliv investic do České republiky
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Vládní program na podporu exportu
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Vyhýbání se daňovým povinnostem v digitální ekonomice
Transkript prezentace:

Obchodní a investiční příležitosti v Polsku Podpora českých investorů na polském trhu Praha, 29. květen 2008

2 2 Podpora českých investorů na polském trhu Prezentace: 1) Základní informace o Polsku – ekonomické ukazatele, statistika: 3-6 2) Investiční prostředí: ) Česká investiční přítomnost: ) Služby českým investorům: 13-16

3 3 Základní informace o teritoriu Oficiální název státu: Rzeczpospolita Polska Rozloha: km2 Počet obyvatel: Hustota obyvatel: 124 na km2 Průměrný roční přírůstek obyvatelstva a jeho demografické složení: 1,1 na 1000 obyvatel Národnostní složení: 97,4 % Poláci 1,3 % Němci 0,7 % Bělorusové 0,6 % Ukrajinci Náboženské složení: římskokatolické - 95 % pravoslavní - 1,4 % řečtí katolíci - 0,3 % Úřední jazyk: polština Podpora českých investorů na polském trhu

4 4 Administrativně správní členění země, hlavní město a další velká města: 16 vojvodství (krajů), 314 powiatů (okresů) a 64 měst na jejich úrovni, 2489 gmin (obcí) Hlavní město: Warszawa - 1,7 mil. Další velká města: Łódź (782 tis.) Kraków (758) Wrocław (639) Poznań (576) Gdańsk (462) Szczecin (415) Bydgoszcz (371) Lublin (358) Katowice (324)

5 5 Podpora českých investorů na polském trhu Doing Business in Poland,

6 6 Podpora českých investorů na polském trhu

7 7 Investiční prostředí v Polsku je vnímáno, s ohledem na členství země v EU a NATO, jako standardní s velkým růstovým potenciálem. Většímu přílivu zahraničních investic zatím brání především špatný stav infrastruktury, méně již administrativní překážky. Polsko se stalo největším příjemcem finančních prostředků z fondů EU na léta , kdy více jak 90 mld. EUR může být využito k rozvoji, mj. infrastruktury a lidských zdrojů. Podpora českých investorů na polském trhu

8 8 Systém investičních pobídek je přizpůsobován potřebám jednotlivých investorů, a to v různých formách jako je veřejná pomoc, granty, daňové úlevy. V rámci podpory regionálního rozvoje vzniklo v Polsku 14 Speciálních ekonomických zón (SEZ) s celkovou rozlohou ha. SEZ budou pravděpodobně fungovat do období let Firmy, které se rozhodnou realizovat svoji činnost v těchto zónách mohou využít následujících výhod: - osvobození od daně z příjmu (forma regionální pomoci), - nákup pozemků za zvýhodněné ceny, - bezplatná pomoc při vyřizování investičních formalit, - osvobození od daně z nemovitosti, - získat dotace na školení pracovníků, - získat dotací podporujících vytváření nových pracovních míst. Podpora českých investorů na polském trhu

9 9 Speciální ekonomické zóny (SEZ) – výsledky v roce 2007

10 Zahraniční investoři v roce 2006 Země registrace: Počet investorů: Německo 252 Holandsko 124 USA 113 Francie 98 Itálie 61 Švédsko 59 Velká Británie 57 Dánsko 54 Celkem 1081 zahraničních firem. List of Major Foreign Investors in Poland by country of origin of the capital, with comment, December 2006 (PDF file) Podpora českých investorů na polském trhu

11 Příležitosti a výhody Polska pro české investory: Polsko je pro české firmy velice oblíbenou zemí pro všechny druhy podnikání, a to z následujících důvodů: - sousední země, - velikost trhu, - přístup k moři, - relativní jazyková blízkost, - tradičně dobrý zvuk českého zboží a firem, - stabilní kurs místní měny. V Polsku navíc dochází k oživení ekonomiky, což se projevuje na zvýšení vnitřní spotřeby, budují se a renovují silnice, železniční koridory, přístavy, lodní průmysl má státní zakázky, dynamicky se rozvíjí stavebnictví, zpracovatelský a strojírenský průmysl, potravinářství a zemědělství, a v neposlední řadě i služby. Podpora českých investorů na polském trhu

12 Investice českých firem proudí do všech polských odvětví hospodářství. Největším českým investorem se stala společnost ČEZ a. s., s nákupem dvou elektráren v hodnotě 11 mld. CZK v roce 2005, dále pak firma Kofola a. s. vybudováním závodu na výrobu nesycených nealkoholických nápojů v hodnotě 20 mil. EUR. S ohledem na širokou škálu odvětví a počet českých firem investujících v Polsku, nelze přesně určit všechny subjekty a hodnotu kapitálu, odahaduje se, že celkové investice za rok 2005 dosáhly více jak 330 mil. USD, v roce 2006 pak činily investice českých firem do Polska 35 mil. USD. Podpora českých investorů na polském trhu

13 Zahraniční investiční příležitosti S růstem cen práce a dalších nákladů klesá zahraniční cenová konkurenceschopnost českého zboží, které je náročné právě na tyto vstupy. Přímé investice do zahraničí jsou cestou, která umožňuje zvýšit konkurenceschopnost českého exportu, výhodně investovat finanční prostředky k růstu výroby a získávání podílu na trzích, které jsou pro samotný vývoz zboží hůře přístupné. V rámci Exportní strategie ČR pro období 2006 až 2010, byl rozpracován projekt „Zvýšení přímých investic a akvizic v zahraničí“. Podpora přímých investic a akvizic je založena hlavně na prezentaci a lobování českých firem, na poradenství, asistenci a zprostředkování adresných informací ze strany OEÚ ZÚ a ZK CzechTrade.„Zvýšení přímých investic a akvizic v zahraničí“ Podpora českých investorů na polském trhu

14 Nabídka služeb CzechTrade, ve spolupráci s MPO ČR, ČEB, EGAP a CzechInvest: I. Obecná informační podpora investic a akvizic českých firem v zahraničí Subsystém bezplatné služby „CzechTrade denně“ – elektronické zasílání informací o investičních příležitostech v zahraničí. Aktuální informace o investičním prostředí a o relevantních a důvěryhodných informačních zdrojích v jednotlivých zemích na serveru BusinessInfo. Popularizace příležitostí a úspěšných investic v zahraničí pro firmy z ČR. II. Asistenční služby v zahraničí Individuální mapování investičních a akvizičních příležitostí v cílové zemi. Asistence zahraniční kanceláře CzechTrade při zakládání společnosti v zahraničí. Asistence investorům s výběrem pracovníků a dodavatelů provozních služeb (pronájem prostor, účetní, právní kancelář, daňový poradce, spediční služba aj.) Asistence při ochraně investic do duševního vlastnictví českých firem v zahraničí. Podpora českých investorů na polském trhu

15 III. Poradenské služby v ČR i v zahraničí Konsultace investičního záměru s ředitelem ZK CzechTrade či s pracovníkem OEÚ ZÚ. Poradenství při přípravě a realizaci investičního záměru firem z ČR v zahraničí. Poradenství při prevenci a ochraně duševního vlastnictví české firmy v zahraničí. IV. Vzdělávací programy v ČR Semináře a workshopy, zaměřené na příležitosti a rizika investování v zahraničí. Trénink specialistů českých firem v uskutečňování a řízení investice v zahraničí. V. Finanční nástroje na podporu přímých investic a akvizic Financování investice a pojištění komerčních a politických rizik. VI. Smluvní nástroje na podru přímých investic a akvizic Konzultace, semináře a sběr podnětů k využití smluv o ochraně investic, o zamezení dvojího zdanění a dalších právních nástrojů. Podpora českých investorů na polském trhu

16 Podpora českých investorů na polském trhu „Manuál na přemístění výroby do zahraničí“ osnova: Úvod  1.1 Přemisťování výroby  1.2 Přehled pojmů  1.3 Účel  1.4 Cílová skupina  1.5 Vymezení problematiky  1.6 Agentura CzechTrade - role Přemístění výroby do zahraničí - hlavní fáze projektu Určení podnikových procesů a vypracování dokumentace procesů Vypracování dokumentace polotovarů/výrobků Určení nákladů Určení procesů, které si firma nepřeje přemístit Určení technických a ekonomických kritérií pro volbu procesů Určení země Určení technických a ekonomických kritérií pro volbu potenciálních partnerů Získání aktuálních informací o potenciálních partnerech ve zvolené zemi Určení cílů a kritérií pro úspěch v souvislosti s přemístěním procesů Vypracování případových studií pro přemístění procesů Vyhodnocení rizik spojených s přemístěním Vyhodnocení jednotlivých případových studií a předběžné rozhodnutí o přemístění Vypracování předběžného harmonogramu přemístění procesů Vypracování finančního rozpočtu a detailní výpočet návratnosti investic do přemístění Rozhodnutí ohledně přemístění procesů Vypracování konečného harmonogramu přemístění Vypracování detailního finančního rozpočtu pro přemístění Fyzické provedení harmonogramu a jeho sledování Příručka je ještě doplněna o CD, na němž jsou informace z 94 zemí, které obsahují odpovědi na základní otázky: Stručný popis investičního prostředí včetně investičních pobídek Kontakt na místní agenturu pro podporu přímých zahraničních investic Seznam českých firem, které již v dané relaci investují Příležitosti a výhody dané relace pro české investory

Děkuji Vám za pozornost. CzechTrade Dittrichova 21, Praha 2 Zelená linka pro export: Jiří Banot