Dětáková Eliška Kholová Kristýna Nováková Andrea Pavlíčková Soňa Pavlíčková Markéta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Bioodpad na GVP.
Kompostování Vyrobila g2.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
PŘEDSTAVUJEME VÁM BOKASHI KOMPOSTÉR
Integrovaný systém nakládání s biologickými odpady Úpice
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Koš snů- domácnost Jednotlivé části jsou vyklápěcí – snadná výměna pytlů na odpad. Odpad se vhazuje výklopnými dvířky. Uvnitř jednotlivých částí by měly.
Evropská směrnice o odpadech z pohledu měst a obcí
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI616 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Odpady a odpadové hospodářství II
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
technologie využití biomasy
Úspora elektrické energie
Jak třídit odpad - prezentace
BIOMASA Dne Jaromír Jaroš 2L.
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Téma: ODPAD A RECYKLACE Motto: Recyklace - má to smysl?
Zelený ParDoubek 2008.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Zpracovaly:Veronika Jandová,Dominika Bolomová
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Energie budoucnosti: suchá fermentace
IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.
Drtič kuchyňského odpadu a jeho vliv na životní prostředí Alena Vaňková 2008.
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
LEGISLATIVNÍ RÁMEC A LIMITY (POH kraje) :   snížit maximální množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů (BRKO) ukládaných na skládky tak,
Problematika využití papírových obalů Lukáš Lehovec TTZO 2007/2008.
Recyklační hra.
BIOTOUR 2015 v kostce Stručný obsah prezentací ze seminářů ke zvýšení informovanosti obcí v oblasti sběru bioodpadů, pořadatel: MŽP.
Pomáháme planetě lépe dýchat
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Kompostování Označení materiálu:
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
ODPADY POTRUBNÍ POŠTOU HEJ GANG! Anketa Co 3-4 týdny diskuze s Hantály a.s. y + volání firmám (výrobky, práce)
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Nadpis Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_06_Prvouka_18_3. ročník_Třídění odpadů Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití:
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 4 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
TŘÍDÍME ODPADY VY_32_INOVACE_19_03 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Novosedlice – návrh pilotního plánu změny hospodaření s odpadem Lokalita – ulice Bystřická a Sokolská Termín realizace: duben 2016 – prosinec 2016.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
Kompostování Vyrobila g2.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Odpady a odpadové hospodářství III
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
Žák ví,jak přispět k ochraně přírody
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Transkript prezentace:

Dětáková Eliška Kholová Kristýna Nováková Andrea Pavlíčková Soňa Pavlíčková Markéta

Domácí kompostování Komunální kompostování probíhá v rámci bytového domu, ulice, čtvrti. Sběr na sběrných dvorech, sběr pomocí velkoobjemových kontejnerů je vhodný pro příležitostné odložení bioodpadů typu větvě, padané ovoce. Možnosti nakládání s bioodpadem

Biologicky rozložitelný odpad (bioodpad) je jakýkoli odpad, který je schopen anaerobního nebo aerobního rozkladu (např. potraviny, odpad ze zeleně, papír) Bioodpad je tvořen biologicky rozložitelnou hmotou, která vzniká např. údržbou veřejné zeleně, čištěním odpadních vod, sekáním trávy, sběrem listí a spadaného ovoce, a také při přípravě pokrmů (zbytky jídel, ovoce a zeleniny). Co je to?

Bioodpad by jsme měli třídit kvůli nepříjemnému zápachu, který cítíme z našich odpadkových košů. Bioodpad má vysokou vlhkost. Když vyhodíme bioodpad do našeho koše, začne se rozkládat a hnít. Zajímavosti

Zahrada zbytky ovoce a zeleniny čajové sáčky kávová sedlina skořápky z vajec listí tráva Seno plevel zbytky rostlin kořeny a listy zeleniny větve keřů i stromů spadané ovoce Domácnost

Sběr prostřednictvím BIO nádob (popelnic). Obyvatelé mají k dispozici vlastní nádobu. Systém je pro uživatele velice komfortní a speciální konstrukce BIO nádoby zajišťuje hygieničnost sběru a zabraňuje nepříjemnému zápachu. Systém je vhodný zejména ve vilové a satelitní zástavbě.

Bioodpad, který je rostlinného původu a je snadno vysušitelný, je výhodné zpracovat na palivo. Tím se získá obnovitelný zdroj energie jako náhrada za fosilní paliva. Spaluje se ve speciálních kotlích na biomasu, kde je zajištěna vysoká účinnost spalování. cca 42%. Evropská unie proto přijímá celou řadu opatření, která vedou k přesměrování bioodpadu ze skládek do bioplynových stanic a kompostáren a k následnému uložení do půdy.

Bioodpad může třídit každý, nezáleží na tom jestli bydlí v bytě či rodinném domě se zahradou. V současné době vlivem lidské činnosti stále dochází k úbytku organické hmoty v půdě a tím k půdní erozi, úbytku pitné vody a zvyšuje se riziko povodní. Domácnosti přestávají kompostovat a tím roste podíl biologicky rozložitelných odpadů.

Kompostéry jsou ideálními pomocníky při kompostování. Jsou vyrobeny z recyklovaného plastu, nádoba kompostéru nemá dno (z důvodu volného styku s půdou a přístupu mikroorganismů, červů a žížal). Kompostéry jsou opatřeny víkem s otočným ventilem pro regulaci prostupu vzduchu, bočními dvířky pro vyjímání kompostu a otvory sloužícími k provzdušňování. Co jsou to kompostéry?

Co lze dávat do kompostéru ovocný a zeleninový odpad kávové a čajové zbytky novinový papír mléčné produkty posekaná tráva listí,větvičky, piliny, kůra trus hospodářských zvířat popel ze dřeva skořápky z ořechů Co do kompostéru nepatří odřezky masa tuky chemicky ošetřené materiály rostliny napadené chorobami slupky z tropického ovoce pecky popel z uhlí, cigaret časopisy, plasty kovy, sklo, kameny

Biologický odpad patří do kontejnerů na smíšený odpad Patří do nich například: odpady z kuchyňských drtičů, zbytky jídel, zbytky zeleniny a ovoce a dalších potravin tuky a oleje (fritovací a ostatní oleje z domácnosti) Co jsou to bioplynové stanice? Jedná se o průmyslová zařízení, která v uzavřených nádržích přeměňují biologické odpady na bioplyn a zbytkovou hmotu Kam mohou lidé odvážet biologický odpad?

Účelem nádoby na bioodpad je oddělení jeho tuhé a tekuté části - po dobu uložení nedochází k procesu rozkladu a neobtěžuje zápachem své okolí. Tato moderní plastová nádoba splňuje výborně objemové požadavky uživatele díky své škále a 240 l Biopopelnice

Pálit lze pouze odpad suchý (suché větve, dřevo, hnědé uhlí) POZOR!!: nelze pálit: spadané listí, rostlinné zbytky, tráva, seno … Lze bioodpad pálit?

Kompost = stabilní hnojivo Kompostování = biochemický proces probíhající v přírodě Co je to kompost a kompostování?

Kompostárny = speciální objekty, ve kterém dochází ke zpracování bioodpadu. Probíhá zde proces rozkladu, drcení, promíchávání, provzdušňování a další postupy, které vedou k získání kompostu. Co jsou to kompostárny a na jakém principu pracují?

Zdroje zahrad-a-domacnosti/ zahrad-a-domacnosti/ je-to-gastroodpad.asa je-to-gastroodpad.asa Bioodpady.zip/hn%C4%9Bd%C3%A1%2520popelnice.jpg&imgrefurl= si.aspx&usg=__7eSAFQlfLk2UVbY0lPMC_To2gbc=&h=397&w=600&sz=138&hl=cs &start=52&zoom=1&tbnid=syGeu9iIBVHxQM:&tbnh=131&tbnw=198&ei=skVZTa XOFMHysgaLx5HCAw&prev=/images%3Fq%3DBIO%2BPOPELNICE%26hl%3Dcs% 26sa%3DX%26gbv%3D2%26biw%3D1134%26bih%3D667%26tbs%3Disch:10,176 0&itbs=1&iact=hc&vpx=353&vpy=183&dur=3523&hovh=183&hovw=276&tx=20 1&ty=104&oei=4kRZTa31DomFswbqmMitDQ&page=4&ndsp=14&ved=1t:429,r:5,s:52&biw=1134&bih=667 Bioodpady.zip/hn%C4%9Bd%C3%A1%2520popelnice.jpg&imgrefurl= si.aspx&usg=__7eSAFQlfLk2UVbY0lPMC_To2gbc=&h=397&w=600&sz=138&hl=cs &start=52&zoom=1&tbnid=syGeu9iIBVHxQM:&tbnh=131&tbnw=198&ei=skVZTa XOFMHysgaLx5HCAw&prev=/images%3Fq%3DBIO%2BPOPELNICE%26hl%3Dcs% 26sa%3DX%26gbv%3D2%26biw%3D1134%26bih%3D667%26tbs%3Disch:10,176 0&itbs=1&iact=hc&vpx=353&vpy=183&dur=3523&hovh=183&hovw=276&tx=20 1&ty=104&oei=4kRZTa31DomFswbqmMitDQ&page=4&ndsp=14&ved=1t:429,r:5,s:52&biw=1134&bih=667