Nejčastější právní problémy psychiatrických pacientů Mgr. et Mgr. Matěj Stříteský Férová nemocnice – Liga lidských práv - Brno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Dětský pacient v ordinaci praktického lékaře.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Důvody zamítnutí návrhu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Senátem (Zákon o zdravotních službách) Senátní tisk č. 183 (tisk.
Studijní obor: Sociální činnost
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění: iluze a skutečnost 23. září 2008.
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Představení reformních zákonů. Nové zákony – hlavní novinky  Stanovení jednotných podmínek poskytování zdravotních služeb  Zásadní změna postavení pacienta.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Neurorehabilitace – jak se zorientovat? Neurorehabilitace – jak se zorientovat? Příručka pro osoby se získaným poškozením mozku a jejich rodiny.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Fakultní nemocnice Ostrava
Legislativa.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Lékařská posudková služba ČSSZ
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Odborné sociální poradenství. Konzultační telefonické hodiny: po – st; 9 – 12 hodin. Osobní schůzky musí být předem dohodnuty vzhledem k hygienicko-epidemiologickému.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Zkušenosti se zprostředkováním sociálních služeb pro duševně nemocné MUDr. Marie Petrásová praktický lékař Brno - Tuřany.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
OS AMICUS - BRNO Občanské sdružení rodičů a příbuzných osob s duševní poruchou AMICUS - BRNO ZÁSADY PRO PŘECHOD DUŠEVNĚ NEMOCNÉHO(DN) Z.
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Představení reformních zákonů
Organizace a řízení v sociálním zabezpečení
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
REFORMA VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Z POHLEDU ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY
Okruhy činnosti sestry v ordinaci praktického lékaře pro dospělé
Shrnutí Jana Konečná.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Blízká budoucnost Možnosti po ukončení základní školy
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Zdravotnictví: hospodářský kontext
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Nejčastější právní problémy psychiatrických pacientů Mgr. et Mgr. Matěj Stříteský Férová nemocnice – Liga lidských práv - Brno

Férová nemocnice - Co děláme? -Poskytujeme poradenství pacientům (již více jak 4000 zodpovězených dotazů) -Právní problémy, kterým čelí člověk s duševním onemocněním nejsou spojeny pouze s hospitalizací a léčbou. -Právní úprava je pro laika nepřehledná, o to hůře se v ní orientuje, pokud je v nepříznivé situaci. Časté otázky v naší poradně: -1. Kdo může nahlížet do mojí zdravotnické dokumentace? -2. Na jaké příspěvky mám nárok? -3. Nedostupnost ambulantní psychiatrické péče -4. Jak si stěžovat na konkrétního zdravotníka? -5. Duševní onemocnění a řidičské oprávnění

Kdo může nahlížet do mojí zdravotnické dokumentace? Dotaz z poradny: Byla mi stanovena psychiatrická diagnóza, aktuálně jsem bez potíží a sháním si zaměstnání. Mám strach, že závodní lékař se dozví o mém duševním onemocnění a nedoporučí mě pro zaměstnání, případně se bojím, že se o mé diagnóze dozví mí budoucí spolupracovníci či zaměstnavatel. Proč je dotaz důležitý: -Strach z “prozrazení“ diagnózy může představovat překážku při hledání zaměstnání

Kdo může nahlížet do mojí zdravotnické dokumentace? Právní úprava: § 65 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách Do zdravotnické dokumentace mohou bez souhlasu pacienta nahlížet jen zákonem uvedené osoby (např. posudkové komise přiznávající invalidní důchod). Závodní lékař nenahlíží do zdravotnické dokumentace ale do výpisu z ní zhotoveného praktickým lékařem. Doporučení: -Najít si praktického lékaře, který bude do výpisu uvádět pouze aktuální informace.

Na jaké příspěvky mám nárok? Dotaz z poradny: Mám duševní onemocnění, nevím, zda mám nárok na nějaké příspěvky, mohu např. dostávat invalidní důchod? A když budu invalidní důchod pobírat mohu pracovat, nebo se to vylučuje? Proč je dotaz důležitý: -Panuje představa, že přiznání invalidního důchodu, člověka znevýhodňuje na trhu práce.

Na jaké příspěvky mám nárok? Právní úprava: Příloha vyhlášky č. 359/2009 Sb., o posuzování invalidity, z důvodu duševního onemocnění může být s ohledem na jeho závažnost přiznán až invalidní důchod 3. stupně. Přiznání invalidního důchodu nepředstavuje překážku pro výkon zaměstnání. § 7 zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách upravuje příspěvek na péči. Doporučení: -Obrátit se na okresní správu sociálního zabezpečení, kde by měli poskytnou bližší informace.

Nedostupnost ambulantní psychiatrické péče Dotaz z poradny: Syn byl hospitalizován na psychiatrii a propuštěn do ambulantní péče. Žádný psychiatr v našem krajském městě pacienty nebere. VZP nám řekla, že je nemůže donutit. Zajistila psychiatra v Praze (100 km od bydliště). Postupovala pojišťovna správně? Proč je otázka důležitá: -Čím hůře je zdravotní péče dostupná, tím méně je pro pacienta využitelná.

Nedostupnost ambulantní psychiatrické péče Právní úprava: Nařízení vlády č. 307/2012 Sb., o místní a časové dostupnosti zdravotních služeb Psychiatrická a psychologická ambulantní péče má být každému dostupná v takové vzdálenosti, kterou je možné urazit automobilem do 60 minut. Doporučení: -Trvat na tom, aby pojišťovna zajistila dostupnou péči. -Usilovat o systémovou změnu.

Jak si stěžovat na konkrétního zdravotníka? Dotaz z poradny: Co s tím, když několik špičkových lékařů po dobu více než deseti let zlehčuje diagnózu a všem říkají, že pacient musí sám bojovat, když se nakonec ukázalo, že to nemohlo nikdy jít. Sám příbuzný říkal lékaři opakovaně, že má psychózu, i další lidé, ale dostalo se nám jen rad, abychom si ho nevšímali, že se dělá zajímavým. A nyní jiný lékař řekl, že je jasné, že je to schizofrenie už dávno. Proč je dotaz důležitý: -Projev nesouhlasu představuje zpětnou vazbu pro systém.

Jak si stěžovat na konkrétního zdravotníka? Právní úprava: § 93 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách Stížnost bude nejdříve prošetřena přímo poskytovatelem zdravotních služeb a pokud stěžovatel s jejím vyřízením není spokojen může se obrátit na zřizovatele poskytovatele zdravotních služeb. Doporučení: -Zajistit si kopii zdravotnické dokumentace před podáním stížnosti. -Nebát se ozvat.

Duševní onemocnění a řidičské oprávnění Dotaz z poradny: Přítel úspěšně dokončil protialkoholní léčbu, kde byl 4,5 měsíce. Jeho psychiatr mu řekl, že to musí nahlásit dopravnímu inspektorátu a bude mu odebrán řidičský průkaz na dva roky. Kdyby přítel na léčení vůbec nešel, nepřišel by o práci. Proč je dotaz důležitý: -Řidičské oprávnění představuje předpoklad pro výkon mnoha zaměstnání. -Člověk co dobrovolně nastoupí léčbu je na tom “hůř“ než ten, co se jí vyhýbá.

Duševní onemocnění a řidičské oprávnění Právní úprava: Příloha vyhlášky č. 277/2004 Sb., o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. U většiny duševních onemocnění závisí na posouzení lékaře, zda je pacient schopný řídit motorové vozidlo. U závislostí podmínka prokázané abstinence. alkoholová závislost (1 rok) nealkoholové závislosti (2 roky). Doporučení: -Ne všechna oddělení hlásí všechny pacienty.

Shrnutí Právní poradenství může zlepšit situaci osob s duševním onemocněním. Rozsah právních problémů, s nimž se může osoba s duševním onemocněním setkat je široký. Bezplatné poradenství v oblastech vztahujících se ke zdravotnickému právu poskytuje online poradna Férová nemocnice. Osoby s duševním onemocněním potřebují poradenství i v jiných právních oblastech (např. dluhové poradenství, rodinné právo).

Děkuji za pozornost. Rád se pokusím zodpovědět Vaše dotazy. Mgr. et Mgr. Matěj Stříteský Férová nemocnice – Liga lidských práv - Brno