Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracoval Mgr. Radomír Rais
Advertisements

Ultrazvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Zvukové jevy-akustika
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 19. Mechanické vlnění – příklady I.
ZVUK Třída : VIII. Datum : Vypracovala : Zuzana Svitáková.
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 18. Akustika
Ultrazvuk a Dopplerův jev
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 09 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Odraz.
Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?
Zákon lomu a odrazu světla - opakování
OPTIKA.
Ultrazvuk Zdenka Suchánková 2.u.
ODRAZ SVĚTLA (zákon odrazu světla, periskop)
Elektronické dálkoměry
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Elektromagnetické vlnění
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
OHYB VLNĚNÍ.
Zvuk.
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Akustika 3 (rychlost a šíření zvuku)
Ultrazvuk X Infrazvuk.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Fyzika Zvuk.
Rychlost a šíření zvuku
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Programovatelné automaty ultrazvukové snímače 08
Zvukové jevy.
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 19.
Studium ultrazvukových vln
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ULTRAzvuk Lia Roubínková I.A.
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Šíření zvukového rozruchu prostředím (Učebnice strana 169) Prostředí, kterým se šíří zvukový rozruch od chvějícího se tělesa k našemu uchu, je nejčastěji.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
Ultrazvuk Mario Šalanský SEPTIMA 2009/2010. Obecné informace o ultrazvuku Jako ultrazvuk označujeme jakýkoli zvuk s frekvencí vyšší než 20 kHz Pro člověka.
Vlnění Obsah: ► Co je vlnění ► Popis vlnění ► Druhy vlnění
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Ivča Lukšová Petra Pichová © 2009
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
1A Neopatrný turista se příliš naklonil nad propast a upadly mu do ní brýle. Zvuk rozbitého skla se ozval za 3,1 sekundy od začátku pádu. Jak je propast.
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 16.
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Transkript prezentace:

Odraz zvuku (Učebnice strana 176 – 177) Setká-li se zvuk, který se šíří vzduchem, s překážkou, z části ho překážka pohltí, z části se od ní odráží a šíří vzduchem zpět. Zajímavá situace nastává tehdy, jestliže se nám vrací trochu zpožděný náš vlastní pokřik. Tomuto jevu říkáme ozvěna a vysvětlení je velmi jednoduché. Lidské ucho je schopno rozeznat dva zvuky, jestliže jsou od sebe zpožděny nejméně o 0,1 s. Přestože se jedná o dobu velmi krátkou (jedna desetina sekundy), pro zvuk to doba dlouhá. Při rychlosti zvuku 340 m/s totiž za tuto dobu 0,1 s urazí 34 m. Jestliže je vzdálenost (dráha zvuku) od překážky poloviční (17 m), zvuk proběhne tuto dráhu tam a zpět, tudíž 34 metrů.

Jestliže je vzdálenost (dráha zvuku) od překážky poloviční (17 m), zvuk proběhne tuto dráhu tam a zpět, tudíž 34 metrů. Nejlépe se zvuk odráží od kamene, kovů a jiných tvrdých látek Zvuk se šíří podobně jako vlna, která narazí na překážku. Nezanikne, odrazí se zpět a vrací se ke zdroji. Část zvuku bude překážkou (stěna skály) pohlcena, což je v souladu se zákonem o zachování energie. Zákon odrazu říká, že zvuk se odráží od překážky pod stejným úhlem, pod jakým na překážku dopadá. Zajímavou veličinou je tzv. koeficient absorpce, který charakterizuje schopnost materiálu pohltit část zvuku. Základní hodnotou je číslo 1, které je nazýváno otevřené okno. Znamená to, že zde dochází k úplnému pohlcení zvuku, žádný zvuk se neodráží. Někdy se o ozvěny jedná o jev negativní. Ozvěna totiž může vznikat i v koncertních a přednáškových sálech.

Negativní vliv ozvěny se řeší zvýšením členitosti stěn a materiálem, který je schopen pohltit co nejvíce energie. beton - 0,015 sklo - 0,027 omítnutá stěna - 0,025 neomítnutá stěna - 0,032 dřevěná stěna - 0,10 dřevěná podlaha - 0,01 linoleum - 0,12 koberec - 0,29 Z těchto hodnot je vidět, jak mohou ovlivňovat šíření zvuku v uzavřených místnostech. Pokud má být zvuk všude v sále dostatečně silný aniž by byl příliš silný na pódiu, je nevyhnutelné, aby se využilo i odrazu zvuku. Nesmí se to ovšem opakovat, protože by to vedlo k rušivému doznívání. Proto je účelné, když je za vystupujícím odrážející stěna parabolického tvaru. Dále strop dost vysoko nad obecenstvem a upravený tak, aby odrážel zvuk dolů. Podlaha už zvuk odrážet nemá, a proto je pokryta koberci a křesla jsou čalouněná

My můžeme slyšet i odražený zvuk, mírně zpožděný a neúplný. V prostředí, kde je více odrazných stěn (např. v propasti), můžeme slyšet i několikanásobnou ozvěnu. Jestliže je však odrážející stěna blíže než 17 m, odražený zvuk začne v uchu splývat se zvukem původním, tím se zesilňuje a prodlužuje. Tento jev se nazývá dozvuk. Dozvuk vzniká například v prázdné místnosti bez nábytku. V místnosti s nábytkem je zvuk pohlcován látkami (dřevo, papír, textil). Látky, které dobře pohlcují zvuk, se používají ke zvukové izolaci. Zvuková izolace se používá například v rozhlasových a nahrávacích studiích, ale i v domácnostech (koberce), v okolí rychlostních silnic a železnic se staví protihlukové stěny..

Využití odrazu zvuku:  vyšetření ultrazvukem  sonar  navigace některých živočichů (delfíni, velryby, netopýři …)  měření délek, hloubky Zvuk se může odrážet a ohýbat. Odraz zvuku od velkých ploch způsobuje ozvěnu. Abychom ozvěnu rozpoznali, musí být od nás plocha daleko alespoň 17 m. Při menších vzdálenostech slyšíme odražený zvuk jen jako prodloužení původního zvuku, slyšíme dozvuk. Příklady: 1)Jak daleko je skála, od které se ozvěnou vrátil zvuk za 1,2 s? t = 1,2 s v = 340 m/s s = ? m Skála je ve vzdálenosti 204 m.

2)Jaká je hloubka moře v zálivu, jestliže mezi vysláním signálu a jeho návratem uplynula doba 0,05 s a rychlost šíření zvuku ve vodě je asi m/s? t = 0,05 s v = m/s s = ? m Hloubka moře v zálivu je 36,5 m. 3)Ultrazvukový měřič délky ukazuje vzdálenost stěny 4,25 m. Vypočítej dobu mezi vysláním a přijetím signálu. s = 4,25 m v = 340 m/s t = ? s Mezi vysláním a přijetím signálu uplynulo 0,025 s. K měření hloubky moře se používá zvukových zdrojů a měří se doba, která uplyne mezi vysláním zvukového signálu z lodi ke dnu moře a zachycením odraženého zvukového signálu od dna.