Situace na Slovensku v době 2. světové války 1939–1945.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
REVOLUCE 1848.
Vytvořil: Michal Mikula
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Slovenské národní povstání a osvobození Československa
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
Česká republika Demokratický stát.
příprava na 2. světovou válku
Totalitní režimy.
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Emil Hácha Vendula Žižková.
Slovensko Slovenské národní povstání Osvobození republiky
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Obnovení Československé republiky
VY_32_INOVACE_1D.9.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Osvobozování Československa
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Charakteristické rysy československé demokracie
NA CESTĚ K VÁLCE ČSR PO MNICHOVU říjen 1938 – březen 1939.
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
Československo po 2. světové válce
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Tomáš Garrigue Masaryk
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
Českoslovenští prezidenti ( ) Českoslovenští prezidenti ( ) Jan Jašek Jan Jašek.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Iveta Kohoutová Název: VY_32_INOVACE_2A_12_Druhá světová válka Téma: Vlastivěda Datum tvorby:
Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Období „Druhé republiky“. Do konce 30. let vložilo ČSR do svého opevnění více než 10 mld. Kč Obranou linii tvořilo větších či menších pevnůstek.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
2. Světová válka v Československu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
Protektorát Čechy a Morava
Druhá republika.
VY_32_INOVACE_23_Opakování – ČSR po první světové válce
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protektorát Čechy a Morava
Slovensko Autor: Lenka Mulačová
Nástup totality v Československu
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
VY_32_INOVACE_08_Nebezpečí nového válečného konfliktu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Obnovení demokracie v Československu
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
OSVOBOZOVÁNÍ ČESKOSLOVENSKA
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Češi za první světové války
První čs. republika.
Druhá republika –
Politický systém ČSR.
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

Situace na Slovensku v době 2. světové války 1939–1945

Na Slovensku byla jediná vládnoucí strana a to Hlinkova slovenská lidová strana Byla to pravicová politická strana se záměrem autonomie Slovenska. Opírala se hlavně o nacionalistickou inteligenci a obecně křesťansky smýšlející obyvatelstvo. Válečná vlajka Slovenského státu 1939–1945 cs.wikipedia.org

Jozef Tiso Narozen 13.října 1887 – 18. dubna 1947 V čele slovenského státu stojí římskokatolický kněz, slovenský politik a člen Hlinkovy slovenské lidové strany Jozef Tiso. colnect.com

od 26. října 1939 do 8. května 1945 je prezidentem Slovenské republiky, satelitního státu nacistického Německa. Po válce byl československým Národním soudem odsouzen k smrti za vlastizradu a popraven.

Slovensko se stalo vazalským (závislým) státem Německé říše a vznikl zde totalitní režim který likvidoval veškerou demokratickou i komunistickou opozici.

Odtržení Slovenska od Československa Když byl Tiso pozván do Berlína, jednal s Hitlerem,který požadoval okamžité odtržení Slovenska od Československa a vytvoření samostatného slovenského státu, jinak hrozil,že v případě nesouhlasu přenechá slovenský prostor Maďarsku. Tiso souhlasil a slovenský sněm vyhlásil v Bratislavě 14.března nezávislý a samostatný slovenský stát.

Hlinkova garda Pod kontrolou Hlinkové slovenské lidové strany vznikla Hlinkova garda. Byla to jediná obranná polovojenská organizace na slovenském území Když se garda rozrostla, bylo stanoveno povinné členství mužů od 6 do 60 let věku. (polovojenská organizace) Nebáli se udávat, popřípadě vyvražďovat.

Vlajka Hlinkovy gardy cs.wikipedia.org Znak Hlinkovy gardy aktualne.atlas.sk

Desatero přikázání Hlinkovců 1. Buď věrný svému slovenskému národu. 2. Drž se svých slovenských zásad. 3. Přiznej se věrně ke svému slovenskému a křesťanskému přesvědčení. 4. Cti a udrž zákon a veřejný pořádek. 5. Braň každého před nezákonným násilím. 6. Buď oddaným svým spolubratrům. 7. Zadrž disciplínu. 8. Zachovej mlčenlivost. 9. Získej nových rodobrancov. 10. Cti slobodu jiného přesvědčení.

Židé roku 1942 byl přijat zákon o vystěhování Židů (do koncentračních táborů) – Židů Slovensko bylo jeden z nejvstřícnějších států který nejenže Židy vydávalo, dokonce za jejich odvoz nacistickému Německu platilo. Slovenský židé byli odváženi například do Komplexu táborů Mauthausen-Gusen a taky Osvětimi.

wikipedia.org Snímky z Mauthausenu

Slovenské národní povstání Vypuklo 29. srpna 1944 Hlavním důvodem povstání bylo pomoci spojeneckým vojskům urychlit osvobození Slovenska. Dne 28. srpna byli v Martině postřeleni členové německé vojenské mise. Ještě týž den předložilo Německo Tisovi návrh na vojenský zásah na slovenském území, s nímž Tiso vyslovil souhlas.

29. srpna začaly do země proudit německé jednotky. V reakci na to byl vydán signál k zahájení povstání. Povstání vypuklo předčasně což se fatálně promítlo do jeho průběhu. (Německý velvyslanec Hanns Elard Ludin požádal Německo o vojenský zásah který křížil plány povstalců.) Centrum odboje, Banská Bystrica, padlo 27. října Klíčoví povstalečtí velitelé Ján Golian a Rudolf Viest zatčeni. Zbytky povstaleckého vojska se stáhli do hor a přešli na partyzánský způsob boje.

Ján Golian Rudolf Viest Wikipedia.com axishistory.com Hanns Elard Ludin

Slovenské národní povstání cs.wikipedia.org Jozef Tiso u ríšskeho kancelára Adolfa Hitlera sme.sk

Situace v prvních dnech SNP

Helena Karafová Za svobodna Machová Narozena na Slovensku v Levicích Otec byl zedník. Matka v domácnosti. Měla jednu mladší a jednu starší sestru. Ve svých 18 letech, roku 1939 šla do domácího odboje se svým otcem. Protože nesouhlasili s Hlinkovou gardou. Mířili do hor. Od Levic do Banské Bystřice. Tam se zapojili s otcem do boje s partyzány. Matka a mladší sestra paní Jiřiny zůstaly doma.

Autor: Jirka Pokorný

Její otec cestou zachránil jednoho židovského kluka kterého ukryl u pastýře.

V horách pobývalo zhruba 20 lidí z toho každý měl svůj úkol. Roku 1940 paní Karafová pracovala jako spojka. Donášela informace a potraviny. Také pomáhala jako zdravotní sestra. Nejčastější problém byli vši.

Ve skalách si dokonce udělali dveře z kukuřic aby se tam lépe drželo teplo. Neměli žádné okna krom dveří.

Od 18ti let byla se svým přítelem s kterým si slíbili že se po válce vezmou. Odešel do války a vrátil se z Itálie po válce v červenci roku 1945

K(