SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze středním školám
Advertisements

ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
LOGICKÉ DVOJICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Fylogeneze pohybu živočichů- test
Pohybová soustava.
Činnost nervové soustavy
Nervová soustava vyšších obratlovců
Soustava pohybová – SVALOVÁ
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KOZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tundra a polární pustina
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vlastnosti látek − hustota
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Doprava na kartičkách Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Středočeský kraj Pravidla soutěže = poznávací soutěž = START!
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr. Taťána Radimská Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_III.Vu_LIDSKÉ.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
Znáš dobře mluvnici? Hodnocení testu
Skládání sil, rovnováha sil
Vylučovací soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_12_Svaly
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8
POHYBOVÁ SOUSTAVA I..
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Orofacionální cvičení I
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Jak by ses cítil(a) na poušti?
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Soustava svalová.
Vedení proudu v kapalinách
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Ruský obrázkový slovník XXVI Přídavná jména B
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_soustava pohybová
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Body Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Vlastnosti látek − hustota
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, člověk a jeho zdraví.
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

SOUSTAVA SVALOVÁ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Soustava svalová  Spolu s kosterní soustavou tvoří pohybovou soustavu  Spolu s kosterní soustavou tvoří pohybovou soustavu.  Svaly jsou nejobjemnější tělesnou soustavou.  Představují asi 40 % celkové tělesné hmotnosti.  Lidské tělo obsahuje asi 600 svalů.

Stavba kosterního svalu  Na kosterním svalu rozlišujeme masitou část – svalové bříško a šlachy.  Základní stavební jednotkou masité části jsou svalová vlákna, která jsou mnohojaderná.  Větší počet vláken je spojen řídkým vazivem a tvoří snopečky, které se spojují ve snopce.  Soubor všech snopců spojených vazivem tvoří svalové bříško.  Na jeho povrchu je tenký vazivový obal – svalová povázka.  K oběma koncům přechází sval v pevné šlachy, kterými se připojuje ke kostem.

Submikroskopická stavba myofibrily  V cytoplazmě svalového vlákna jsou podélně uloženy myofibrily, které jsou příčinou jeho příčného pruhování.  Myofibrily jsou tvořeny dvojlomnou bílkovinou myosinem a jednolomnou bílkovinou aktinem.  Myofibrila je tak tvořena základními válcovitými úseky, které umožňují její smršťování. Tyto základní úseky se nazývají sarkomery.  Při svalovém stahu se myosin nasouvá na aktin, a tím se zkracuje délka myofibrily.  Podnět pro svalový stah je veden po motorickém vlákně, jedno vlákno inervuje více svalových vláken.  Nervový vzruch způsobí vylití mediátoru (acetylcholin) do štěrbiny nervosvalové ploténky. Tím dojde k vzniku akčního potenciálu, proběhne reakce mezi myosinem a aktinem – nastává svalový stah.  Posléze se vazby mezi myosinem a aktinem uvolní – nastává natažení svalu.

Stavba svalu a myofibrily

Názvy a funkce jednotlivých svalů Názvy se tvoří podle:  funkce, kterou vykonávají: ohybače – flexory ohybače – flexory natahovače – extenzory natahovače – extenzory přitahovače – adduktory přitahovače – adduktory odtahovače – abduktory odtahovače – abduktory svěrače – sfinktery svěrače – sfinktery rozvěrače – dilatátory rozvěrače – dilatátory  směru svalových snopců: svaly přímé, šikmé, příčné svaly přímé, šikmé, příčné  krajiny, kde leží: sval spánkový, prsní, čelní apod. sval spánkový, prsní, čelní apod.  obrysu (sval kruhový)  počtu hlav (sval dvojhlavý, trojhlavý apod.)  tvaru (sval dlouhý, krátký, plochý apod.) Svaly se při své činnosti doplňují, jeden a tentýž pohyb je zabezpečen více svaly. Spolupracující svaly se nazývají synergisté, skupiny svalů zabezpečujících opačný pohyb se označují jako antagonisté.

Svaly zad

Použitá literatura: JELÍNEK, J.; ZICHÁČEK, V. Biologie pro střední školy gymnazijního typu. Olomouc : FIN PUBLISHING, ISBN 80–86002–01-2. Obrázky: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na Creative Commons Creative Commons Str. 5: Str. 7: