ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jan Drda 9. ročník.
Advertisements

Svět pohádek.
Základní škola a Mateřská škola mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
Základní škola Církvice, okres Kutná Hora VY_32_INOVACE_CJ.1.2.LH49 Metodická poznámka: Projekt vyjde cca na 3 – 4 vyučovací hodiny. Děti přišly v maskách.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_02 Tematická.
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk
Osobnosti národního obrození
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Pohádky Literární výchova 6. ročník ZŠ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Projekt 3.B Pohádkový svět K.J.Erbena
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jan Drda Český jazyk 6. ročník ZŠ
Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
K AREL J AROMÍR E RBEN (1811 Miletín – 1870 Praha)
Spisovatelé dětské literatury
Šablona číslo : III/2 Název : Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Předmět : Český jazyk Ročník : V I.-IX.ročník Téma : Spisovatelé.
Urči autora Český jazyk 6. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
TEST : Pohádky K.J. Erbena
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Pohádka ČÍSLO PROJEKTU:
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sběratelé lidových pohádek u nás
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_25.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_15 TÉMA:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_CJI_POHÁDKA.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Karel Jaromír Erben - život a dílo
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Balady a romance Balada – lyricko-epický útvar se smutným dějem a často tragickým koncem Romance – lyricko-epický útvar s veselým dějem Co.
VY_32_INOVACE_17_MATEMATIKA_2_ČÍSLA A POHÁDKY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace Registrační.
Božena Němcová - pohádky VY_32_INOVACE_ _B. Němcová (pohádky) Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana VY_32_Inovace_ Pohádka
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
AUTOR:Světlana Havránková
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
Spisovatelé dětské literatury
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Spisovatelé a ilustrátoři
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_25.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Transkript prezentace:

ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

KAREL JAROMÍR ERBEN (1811 – 1870) - český historik, právník, archivář, spisovatel, básník, překladatel a sběratel českých lidových písní a pohádek ČESKÉ POHÁDKY O Zlatovlásce, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Dvojčata – zfilmováno jako Třetí princ, Boháč a chudák, Jabloňová panna, Hrnečku, vař!, Pták Ohnivák a liška Ryška, Otesánek, Sněhurka, Rozum a štěstí – zfilmováno jako Nesmrtelná teta, Obuchu, hýbej se! – zfilmováno jako Obušku, z pytle ven!, O třech přadlenách, Živá voda, Jezinky, Slepička a kohoutek

ERBENOVY POHÁDKY

BOŽENA NĚMCOVÁ (1820 – 1862) -česká spisovatelka NÁRODNÍ BÁCHORKY A POVĚSTI Neohrožený Mikeš – zfilmováno jako O statečném kováři, O Popelce, Čertův švagr – film S čerty nejsou žerty, Sedmero krkavců, Sůl nad zlato – zfilmováno jako Byl jednou jeden král, Princ Bajaja, Čert a Káča, O Perníkové chaloupce, O dvanácti měsíčkách, O princezně se zlatou hvězdou, Šternberk – zfilmováno jako Jak si zasloužit princeznu, Potrestaná pýcha – zfilmováno jako Pyšná princezna, O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku – zfilmováno jako Princ a Večernice, O chytré princezně a Spravedlivý Bohumil – zfilmováno jako Čertova nevěsta, Chytrá horákyně, O Smolíčkovi, O kohoutkovi a slepičce, O hloupém Honzovi

POHÁDKY BOŽENY NĚMCOVÉ

JAN DRDA (1915 – 1970) - český novinář, politik, prozaik a dramatik ČESKÉ POHÁDKY O Matějovi a Majdalénce, O princezně, která hádala, až prohádala – zfilmováno jako Nejkrásnější hádanka, O princezně Jasněnce a ševci, který létal – film O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Český Honza – zfilmováno jako Z pekla štěstí, Dařbuján a Pandrhola, Hrátky s čertem, Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert

DRDOVY POHÁDKY

JOSEF ŠTEFAN KUBÍN (1864 – 1965) -středoškolský pedagog, folklorista, sběratel lidových vyprávění a pohádek, etnograf, dialektolog, literární publicista a spisovatel ZLATODOL POHÁDEK ČAROVNÉ KVÍTÍ POHÁDEK JAKO KVÍTÍ KDYŽ SE ČERTI ROJILI

ZDROJE