K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měření na mapách.
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Procvičování – práce s mapou
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
MAPY.
Měřítko mapy, plánu Matematika 7. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Kartografie a topografie
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
DRUHY MAP.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
Zobrazení zrcadlem a čočkou
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
M AKROREGIONY SVĚTA – JÁDRA A PERIFERIE Autor: Hana Brýdlová.
Kartografie – tematické mapy, kartografické vyjadřovací metody
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
M ETAMORFÓZY LISTU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
H YDROSFÉRA – POHYBY MOŘSKÉ VODY Autor: Hana Brýdlová.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
T VORBA KARTOGRAMU Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
J IŽNÍ E VROPA - OBLAST S TŘEDOMOŘÍ Autor: Hana Brýdlová.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Inkscape – tvorba loga Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_173 Předmět: Český jazyk - Náš svět (Člověk a jeho svět)
Hromadné úpravy fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
PowerPoint zásady tvorby prezentací Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY I. Autor: Hana Brýdlová.
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_170 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět)
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
J IŽNÍ A FRIKA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
PROJEKT KYSELÝ DÉŠŤ Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Tilt-shift efekt Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
METAMORFÓZY KOŘENE Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
1. H ETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
U RČOVÁNÍ ZEMĚPISNÉ POLOHY, MĚŘÍTKO - PROCVIČENÍ Autor: Hana Brýdlová.
Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, Křižany Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Autor.
Typografie – úvod, písma Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Tvorba HDR fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
P(r)opletené kruhy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
úvod a kartografická zobrazení
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN V PŘÍRODĚ
Měřítko mapy, plánu Matematika 7. ročník
Věcné učení Hodiny, určování času
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Transkript prezentace:

K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová

Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, Svitavy IČO Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.ZE.01…45 Tematická oblastZnázornění Země na mapách Název vzdělávacího materiáluKartografie – měřítko mapy, azimut Druh učebního materiálu EVM - prezentace Anotace Výuková prezentace, seznámení s tématem, procvičení, práce s měřítkem mapy Klíčová slova kartografie, obsah mapy, měřítko, azimut Ročník prima Typická věková skupina 11 – 12 let Speciální vzdělávací potřebyžádné AutorHana Brýdlová Zhotovenoprosinec 2013 Celková velikostVelikost souboru kB

KARTOGRAFIE Věda o mapách Mapa je:  zmenšený  zkreslený  zjednodušený obraz zemského povrchu nebo jiných vesmírných těles

Obsah mapy Pět základních prvků: 1. Název mapy 2. Mapa 3. Legenda, vysvětlivky 4. Měřítko 5. Tiráž – kdo a kdy mapu vytvořil

Měřítko mapy Udává, kolikrát je mapa zmenšená oproti skutečnosti např. 1 cm na mapě 1: zobrazuje 200m ve skutečnosti Mapa → skutečnost x (NÁSOBÍME MĚŘÍTKEM) Skutečnost → mapa / ( DĚLÍME MĚŘÍTKEM )

Mapy se dělí dle měřítka na Mapy velkého měřítka: podrobné - měřítko do 1 : plány ( 1 : : ) Mapy středního měřítka: méně podrobné - měřítko do 1 : mapa států Mapy malého měřítka: nejméně podrobné - měřítko nad : mapy kontinentů

Mapy velkého měřítka: podrobné - měřítko do 1 : plány (1 : : )

Mapy středního měřítka: méně podrobné - měřítko do 1 : mapa států

Mapy malého měřítka: nejméně podrobné - měřítko nad : mapy kontinentů

Měřítko mapy3 cm na mapě = v terénu 4 km v terénu = na mapě 1 : : : : :

Měřítko mapy3 cm na mapě = v terénu 4 km v terénu = na mapě 1 : cm =750m16 cm 1 : m8 cm 1 : m4 cm 1 : m8 mm 1 : m4 mm

Typy měřítek:  Numerické např. 1 :  Grafické

Měření na mapě Měření délky - pravítko, kružítko, provázek Měření úhlů - úhloměr, buzola

Určete vzdálenost na mapě Afriky: Iskandarija (Alexandrie) – Mogadisho Luanda – Kinshasa Dakar – Maputo Dar es-Salaam - Lagos Tunis – Kapské Město a mapě ČR: Svitavy – Olomouc Karlovy Vary - Liberec

Iskandarija – Mogadisho 3600 km Luanda – Kinshasa 500 km Dakar – Maputo 7000 km Dar es-Salaam – Lagos 4200 km Tunis – Kapské Město 7700 km Svitavy – Olomouc 60 km Karlovy Vary – Liberec 170 km

Azimut je orientovaný úhel, který svírá určitý směr (např. pochodová osa, směr k pozorovanému objektu, směr pohybu …) od směru severního. Měří se po směru pohybu hodinových ručiček.

Do jakého města dojdete, když půjdete z Bujumbury 1800 km a směr vaší chůze bude podle buzoly 180°?

Harare

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. 1.Státy Afriky a jejich hlavní města [online] [cit ]. Dostupné z: 2.Větrná mapa [online] [cit ]. Dostupné z: egp/vetrna-energie/vetrna-mapa.html 3.Brno a okolí [online] [cit ]. Dostupné z: 4.Základní fyzickogeografická charakteristika ČR [online] [cit ]. Dostupné z: 5.HANS BRAXMEIER. Reliefmap of Australia [online] [cit ]. Dostupné z: 6.Orientace s buzolou i bez ní [online] [cit ]. Dostupné z: