Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Advertisements

Mechanické vlastnosti kapalin - opakování Vypracovala: Mgr. Monika Schubertová.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Technologie Teorie obrábění I. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
Přechodové charakteristiky různých typů soustav. Statická soustava nultého řádu Statická soustava prvního řádu Statická soustava druhého řádu a vyšších.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
Senzory pro EZS.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Základy rovnovážné termodynamiky
Dynamika hmotného bodu
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
VY_32_INOVACE_ Snímače hladiny
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
CZ.1.07/1.5.00/ SOUSTRUŽENÍ.
Regulace teplovodních otopných soustav vypracovala: Ing
„Svět se skládá z atomů“
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
Rovnání a ohýbání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Řešení pomocí metody konečných prvků- program ADINA
Důsledky základních postulátů STR
Důsledky základních postulátů STR
02 – Fluidní mechanika Petr Zbořil
02 – Fluidní mechanika Petr Zbořil
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
VY_32_INOVACE_
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
(a s Coriolisovou silou)
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Přídavná zařízení.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Kalorimetrie měření tepla
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Speciální teorie relativity
Analogové násobičky.
Měrná tepelná kapacita látky
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Kmity.
Soustava částic a tuhé těleso
Ivan Lomachenkov Překlad R.Halaš
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Elektrické měřící přístroje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_10 Zvukové jevy –opakování B
VLASTNOSTI KAPALIN
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Základy chemických technologií
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
Obecná teorie relativity
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč

Základní pojmy Objemový průtok množství tekutiny (vyjádřeno objemem), které proteče potrubím daného průřezu za jednotku času množství tekutiny (vyjádřeno objemem), které proteče potrubím daného průřezu za jednotku času Q v = V / t Q v = S.v [m 3.s -1 ] Hmotnostní průtok množství tekutiny (vyjádřeno hmotností), které proteče potrubím daného průřezu za jednotku času množství tekutiny (vyjádřeno hmotností), které proteče potrubím daného průřezu za jednotku času Q m = m / t Q m = ρ. Q v [kg.s -1 ]

Přehled

Plovákové snímače rotametr plovák, který se pohybuje v nádobě tvaru kužele plovák, který se pohybuje v nádobě tvaru kužele princip rovnováhy sil působících na plovák princip rovnováhy sil působících na plovák poloha plováku snímána senzorem polohy poloha plováku snímána senzorem polohy Citlivé na viskozitu, často vzniká turbulentní proudění v místě za plovákem.

Plovákové snímače

Rychlostní snímače Vrtulkové snímače průtoku měření v plynu i v kapalině princip: rychlost otáčení vrtulky je úměrná průtokové rychlosti, není závislá na hustotě, tlaku a teplotě tekutiny snímání otáček vrtulky je prováděno induktivními snímači – nedochází k brždění vrtulky zjišťování směru proudění – dva induktivní snímače

Vrtulkové snímače průtoku Cylindrická sonda

Vrtulkové snímače průtoku rozsah měřené rychlosti: 0.2 – 120 m/s v plynech 0.01 – 10 m/s v kapalinách - závisí na typu vrtulky průměr 14 – 30 mm pracovní teplota do 500 °C (dle typu) materiál: hliník, korozivzdorná ocel, titan

Kalorimetrické snímače průtoku využívá dva teplotní snímače a topné tělísko žádné pohyblivé prvky princip:  první i druhý snímač měří teplotu po zahřátí topným tělískem, druhý je umístěn v tekutině  dodržován konstantní teplotní rozdíl Δt mezi oběma teplotami  s rostoucí rychlostí proudění plynu se odvádí více tepla druhého tělíska  k zajištění Δt, proud protékající topným tělískem roste, tento růst /pokles/ je vyhodnocován  na základě geometrických parametrů potrubí přepočet na průtokovou rychlost

Kalorimetrické snímače průtoku plynu

Ultrazvukové snímače průtoku  neinvazivní Dopplerův průtokoměr  vyžaduje v kapalině obsah pevných částic nebo bublinek (minimálně 100 ppm částic velikosti alespoň 100 um)  vhodný pro měření v odpadních vodách nebo znečištěných tekutinách, nikoliv destilované nebo pitné vody  Princip: - využití frekvenčního posunu (Dopplerův jev) ultrazvukového signálu (f = 1 MHz), odraženého od pevných částic nebo bublinek - změna frekvence odraženého paprsku je úměrná rychlosti proudící tekutiny

Ultrazvukové snímače průtoku

Značkovací snímače princip: do proudící tekutiny jsou aplikovány „značky“ ve formě barviva, elektrolytu, ionizační směs apod. do proudící tekutiny jsou aplikovány „značky“ ve formě barviva, elektrolytu, ionizační směs apod. měření časového intervalu průchodu značky mezi dvěma body měření časového intervalu průchodu značky mezi dvěma body

Coriolisův průtokoměr Coriolisova síla působí na tělesa pohybující se rovnoměrně přímočaře v soustavě, která se otáčí závisí na rychlosti otáčení ω, hmotnosti tělesa m, rychlosti pohybu tělesa v trubice s tekutinou proudící rychlostí v se otáčí kolem osy, Coriolisova síla je kolmá na osu otáčení a směr proudění – dochází k ohýbání trubice Coriolisova síla je úměrná hmotnostnímu průtoku

Coriolisův průtokoměr  symetricky umístěné měřící trubice 1 a 2 jsou uváděny do protisměrného kmitavého pohybu, měří se průběh kmitů v určitém místě  jestliže je okamžitý průtok roven nule, pak úseky RS1 a RS2 obou měřících trubic opisují dráhu o tvaru kruhové výseče  průtokem tekutiny oběma měřícími trubicemi jsou částice protékající větví RS 1 urychlovány různou rychlostí a výsledkem tohoto jevu je skutečnost, že na trubici jako celek působí Coriolisova síla způsobující její deformaci  obdobná síla s opačnou orientací působí na druhou měřící trubici RS2

Coriolisův průtokoměr

Zdroje Ripka,P Ďaďo,S: Senzory a převodníky,FEL