Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití cloudových služeb ve školství
Advertisements

Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
FUNKCE SHORA A ZDOLA OMEZENÁ
 výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti, zkoumání a myšlení  Hodnota práv k duševnímu vlastnictví.
Software Zákon a etika.
Informatika Licence pro používání software Počítačová kriminalita.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
License Compliance Ochrana autorských práv k softwaru Markéta Zemanová License Compliance Manager.
Informace a informační zdroje
SOFTWAROVÁ KRIMINALITA
WBI Systems a.s. Barákova Říčany T: F: E: W: SQL Server 2008 R2 Základy licencování.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.
Autorské právo a Open Access
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
Informace a informační zdroje
2) Informace a informační zdroje
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Část 4 Hlava II, Díl 2, oddíl 5 NOZ §§
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Licence WinFAS Skalský dvůr Licence Licence umožňuje provoz IS WinFAS dle následujících kategorií: režim provozu - časové rozlišení licenční.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
SW PRÁVO Vypracovali: Martin Babák, Klára Marešová.
I NFORMACE A INFORMAČNÍ ZDROJE Otázka č.2. INFORMAČNÍ ETIKA Etika je věda o morálce ( jak se správně chovat) Souvisí s informační činností: Zlepšení informačních.
Výtah z autorského zákona
GNU /Linux Jakub Konečný Simona Bartková. CO nabízí? moderní koncepce stabilní systém svoboda použití žádné viry žádný spyware ohromná základna aplikací.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
Malware - opakování.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Vývoj výpočetního modelu
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Počítačová bezpečnost
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
LICENČNÍ SMLOUVY V DIVADLE Zpracováno s využitím habilitační práce doc. JUDr. Jiřího Srstky „Autorské právo v divadle“ JUDr. Lenka Valová DIFA JAMU 2007.
Informační a komunikační technologie 2.4 Autorské právo, licence Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Jakub Petr. Bez možnosti vyzkoušet si oblečení Větší výběr sortimentu Nižší cena Ušetření času Nakupování z pohodlí Nakupování z pohodlí domova Problémy.
Autorské právo Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12.
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Autorské právo a ochrana dat
Franchising VY_62_INOVACE_ ledna 2014
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
V YUŽÍVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ Loučková, Hrabinová, Jurášková.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
 softwerová licence  nechává autorovi autorská práva, ale umožňuje ostatním bezplatný přístup k softwaru  software nesmí být pozměňován  autoři poskytují.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Cloud computing a ukládání dat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Freeware Shareware Demoverze Public domain
Základy informatiky Aplikační SW - licence
Tato prezentace byla vytvořena
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Stahování na internetu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Bankovnictví Mgr. Yvetta Kałužová
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Užití autorských děl na Internetu a z Internetu Marie Šebelova, advokátka.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Informace a informační zdroje
MAXIMUM A MINIMUM FUNKCE
Transkript prezentace:

Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2

Počítačový program: „ je původní, pokud je autorovým vlastním duševním výtvorem.“ Cloud computing: je na internetu založený model vývoje a používaní počítačových technologií. Lze ho také charakterizovat jako poskytování služeb či programů uložených na serverech na Internetu s tím, že uživatelé k nim mohou přistupovat například pomocí webového prohlížeče nebo klienta dané aplikace a používat je prakticky odkudkoliv. Uživatelé neplatí (za předpokladu, že je služba placená) za vlastní software, ale za jeho užití. Outsoursing: vyčlenění různé podpůrné a vedlejší činnosti dodavateli, specializovanému na příslušnou činnost. Některé pojmy

Softwarem kolem nás

CÍL

malicious + software = MALWARE VIRY SPYWARE Špehovací programy TROJŠTÍ KONĚ RANSOMWARE vyděračské viry Organizace zaznamenávají útoky malwaru každé 3 minuty Problémy s malwarem ve spojitosti s nelicencovaným softwarem stály firmy v roce 2014 téměř 500 miliard dolarů.

 Česku patří 12. nejnižší míra pirátství ve světě. Vedeme si dokonce lépe než mnoho západoevropských států, například Francie (36 %), Itálie (47 %), nebo Španělsko (45 %),“  V roce 2014 se v Česku užívalo 34 procent softwaru bez řádné licence  Průměrný podíl nelegálního softwaru v Evropské unii činí 31 procent  celosvětová míra pirátství byla 43 procent.  Znamená to, že v Česku byl téměř každý třetí software instalován nelegálně, tedy bez řádné licence. Komerční hodnota nelicencovaného softwaru jen v tomto roce činí v Česku 3,6 miliardy korun,“  Ve firmách se často instaluje více kopií softwaru, než umožňuje zakoupená licence. Ze studie softwarového pirátství

Nadužívání softwaru Je-li uživatelů více než licence povoluje, znamená to „nadužívání“. Padělání softwaru Nelegální rozmnožování a prodej materiálů chráněných autorskými právy se záměrem přímo napodobit původní produkt. Různé druhy

Trestně-právní:  možné odnětí svobody až na pět let,  finanční/majetkový dopad Občansko-právní:  soudní příkaz k zastavení dalšího používání softwaru a ke smazání nebo odevzdání nelegálních kopií (i s možností uvěznění v případě porušení)  náhrada škod či ušlého zisku vzniklých vlastníkovi autorských práv v důsledku nelegálního užívání nebo rozšiřování  náhrada soudních výloh Možné nároky

NÁLEŽITOSTI  Licenční smlouvou autor poskytuje nabyvateli oprávnění k výkonu práva dílo užít (licenci) k jednotlivým způsobům nebo ke všem způsobům užití, v rozsahu omezeném nebo neomezeném, a nabyvatel se zavazuje poskytnout autorovi odměnu.  Musí mít písemnou formou, pokud se poskytuje licence jako výhradní.  Odměna (cena) musí být ve smlouvě dohodnuta (výše) nebo způsob jejího určení. LICENČNÍ SMLOUVA

 Možnost užít  Absence protiprávnosti  Rozsah oprávnění LICENČNÍ SOUHLAS

? DĚKUJI ZA POZORNOST! DOTAZY