VY__III/2__INOVACE__211 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 8. 12. 2012 Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co vidíme na obloze?.
Advertisements

Voda ve všech skupenstvích
Voda a její okolí.
Ptáci v okolí lidských sídel
Organizace ochrany přírody v ČR
Potravní vazby rostlin a živočichů
Životní podmínky organizmů
Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.
Tomáš Novotný, 2.L SPŠE Olomouc
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceu Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Třída: 2L Školní rok: 2014/15 Jméno: Zajonc Petr Předmět: Biologie Obor: Technické.
Jedovaté rostliny kolem nás
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Výškové stupně rostlinstva
VY_32_INOVACE_01_Sluneční záření Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
Člověk a jeho svět 4. ročník
Afrika – poloha, rozloha
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
VY__III/2__INOVACE__214 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Vypracoval: Radek Navrátil Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:11.12.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - SVĚTLO Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Školení CDV 1 Značení je vizuální prostředek komunikace pro vysílání sdělení cílové skupině použitím symbolů, znaků nebo obrázků. Základní principyviditelnosti.
VY__III/2__INOVACE__213 FYZIKA Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Ochrana.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__216. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
VY __III/2__ INOVACE __237. Autor DUMAlena Kopřivová Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy6. ročník základní školy praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
Proč se střídá den a noc.
VY__III/2__INOVACE__130 Prvouka Frýdlant. AnotaceŽák ve skupině sleduje prezentaci se současným komentářem učitele a odpovídá na kladené otázky. V prezentaci.
VY__III/2__INOVACE__140 PRVOUKA Autor DUMMgr. Petra Válková Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 2. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních.
Váza ze sklenice od kávy
VY__III/2__INOVACE__210 FYZIKA SPEKTRUM BAREV.
VY__III/2__INOVACE__198 Pracovní činnosti Ubrousková technika 1.
VY__III/2__INOVACE__194 Pracovní činnosti KYTIČKY Z PAPÍRU.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA -prezentace
VY__III/2__INOVACE__206 FYZIKA METEOROID METEOR METEORIT.
Mgr. Jindřich Láska, s využitím publikace internetových stránek
VY__III/2__INOVACE__192 Pracovní činnosti Tea Bag Folding Kytička.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Měsíc a jeho podoby.
EU_32_sada 2_07_PV_Počasí-koloběh vody_Duch
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
VY__III/2__INOVACE__06 Český jazyk PŘÍDAVNÁ JMÉNA.
Biota ČR - Prezentace s výkladem
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
VY__III/2__INOVACE__163 Voda a kov.
OCHRANA PŘÍRODY Chráněná území ČR
Bez vody by nebyl život na Zemi
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
VY__ III/2__INOVACE__201 FYZIKA MAGNETY
VY__III/2__INOVACE__144 Geometrické tvary.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY__III/2__INOVACE__196 Pracovní činnosti Stromeček z korálků.
POVRCH EVROPY – POHOŘÍ A NÍŽINY
VY__III/ 2__INOVACE__199 Pracovní činnosti Window color - MANDALA.
Transkript prezentace:

VY__III/2__INOVACE__211 FYZIKA

Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací oborČlověk a příroda Vyučovací předmět Fyzika Téma (klíčová slova) Světelné znečištění, oblast tmy, negativní vliv, chráníme tmu, Jizerské hory Očekávaný výstup Žák se podrobně seznámí s pojmem světelné znečištění, s jeho negativními důsledky na člověka a přírodu. Dále se dozví základní informace o Jizerské oblasti tmavé oblohy. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuze, odpovídá na otázky související s prezentací. Žákům lze prezentaci přeposlat na jednotlivé počítače na jejich školní y. Velikost10,4 MB

SVĚTELNÉ ZNEČIŠTĚNÍ Obr. č.1

Když se setmí, ve městech a na vesnicích se rozsvítí pouliční lampy. Lidé svítí doma, v práci, na úřadech, je nutné svítit v nočním provozu, všude blikají reklamy, jsou osvětlené výlohy obchodů. Často se stává, že osvětlení je nastaveno špatně - světlo ozařuje plochu, kterou nepotřebujeme osvítit nebo světlo svítí na oblohu. Takto vyplýtvané světlo vytváří světelné znečištění. Projevuje se to nárůstem jasu noční oblohy. Obr. č.2

Důsledky světelného znečištění 1. lampy svíticí do očí oslňují 2. negativní vliv na chování rostlin a živočichů 3. negativní vliv na člověka 4. plýtvání elektrickým proudem Obr. č.3

1. Lampy svítící do očí oslňují  Kvůli oslnění se oko nemůže přizpůsobit rozdílům jasu. Důsledkem je nepříjemný pocit a menší schopnost vidění tmavších oblastí.  Nadměrné, nerovnoměrné a oslňující pouliční osvětlení ztěžuje vidění účastníků silničního provozu, odvrací jejich pozornost od překážek a tím tak přispívá ke vzniku dopravních nehod.  Špatné osvětlení představuje značné riziko pro lidi se zrakovými vadami. Obr. č.4

2. Negativní vliv na chování rostlin i živočichů Nedostatek tmy v noci narušuje přírodní střídání světla a tmy. Světelné znečištění může:  ovlivňovat získávání obživy, rozmnožování, komunikaci  měnit vzájemné vztahy mezi různými druhy  narušovat prostorovou orientaci zvířat Bylo zjištěno,že osvětlení ve městech urychluje sexuální vyspělost kosů – hnízdí o 26 dnů dříve než kos lesní. Obr. č.5

3. Negativní vliv na člověka  přílišné množství umělého světla v noci mění náš přirozený denní cyklus  vliv světelného znečištění na zdraví se může projevovat jako časté bolesti hlavy, únava, stres, pocit neklidu, nespavost

Obr. č. 6

4. Plýtvání elektrickým proudem  špatné osvětlení znamená plýtvání elektrickým proudem a tím také plýtvání penězi  světlo, které nesvítí tam, kam je třeba, které je příliš jasné, je stejně tak užitečné jako teplo, které v zimě uniká z bytů netěsnými okny a které tak ohřívá venkovní vzduch.  vzhledem k tomu, že většina elektráren spaluje fosilní paliva, zvyšuje se množství znečišťujících látek Obr. č. 7

Co můžeme dělat?  omezit zbytečné plýtvání světla  chránit ty oblasti Země, které nejsou znečištěné světlem Obr. č. 8

Omezení plýtvání světla Kdybychom jsme zhasli veškerá světla, bylo by to nebezpečné, minuli by jsme se účinkem. Řešením je svítit efektivně: - svítit plně cloněnými lampami pod sebe - používat oranžové světlo sodíkových výbojek (ne bílé halogenové) - svítit s menší intenzitou Obr. č. 9

Chráníme tmu Po celém světě se zakládají místa, která kromě toho, že chrání přírodu, chrání také tmu. Na světě existuje víc než deset chráněných oblastí a rezervací tmavé oblohy. Nacházejí se v Severní Americe a Evropě, plánuje se zřízení na Novém Zélandě. Ochrana tmy se pomalu zařazuje již do existujících chráněných oblastí. V České republice se nachází jedna oblast, a to v Jizerských horách.

Obr. č. 10

Jizerská oblast tmavé oblohy Jizerská oblast tmavé oblohy zabírá uzemí 75km ². Rozkládá se podél potoku Jizera a zahrnuje území dvou států: Česká republika a Polsko. Tato oblast je slabě obydlena, zároveň je dobře cloněna horskými hřebeny od světel obcí v Jizerských horách. Obr. č. 11

 Z hlediska přírody je to oblast zajímavá a cenná.  Oblast byla zřízena s cílem informovat a vzdělávat veřejnost ohledně problematiky světelného znečištění, propagovat ochranu nočního životního prostředí.  Astroturistika – turisti můžou pozorovat pomocí dalekohledů tmavou jizerskohorskou oblohu a díky tomu vidět až 2000 hvězd. Obr. č. 12

Obr. č. 13

Obr. č.14

Bortleho stupnice  K určení kvality oblohy se užívá 9. stupňová stupnice.  Praha dosahuje stupeň 9 - obloha je přesvícená  Nejodlehlejší oblasti v České republice dosahují stupeň 3. Oblasti s nižším stupněm se na území ČR nevyskytují.  Stupeň 1 mají např. oblast Atacama v Chile, poušť Namib Namíbii a v Austrálii. Obr. č.15

Obr. č.16

1.Charakterizuj pojem světlené znečištění. 2.Jaké jsou důsledky světelného znečištění? 3.Kde se nachází oblast tmavé oblohy v ČR?

Použité zdroje informací:  Obr. č. 1: se svolením autora: Jan Kondziolka  Obr. č. 2: se svolením autora: Jan Kondziolka  Obr. č. 3: se svolením autora: Ľubomír Maslík  Obr. č. 4: Schweidler Florian, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW:  Obr. č. 5 : SonNy, cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW:  Obr. č. 6:se svolením autora: Daniela Rapavá  Obr. č. 7: se svolením autora: Jan Kondziolka  Obr. č. 8: se svolením autora: Jan Kondziolka  Obr. č. 9: NASA, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW:  Obr. č. 10: se svolením autora: Jan Kondziolka  Obr. č. 11 – 14 autorka DUM Jarmila Borecká  Obr. č. 15: L amiot, [cit ]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW:  Obr. č.16: se svolením autora: Jan Kondziolka