S OCIÁLNÍ STRUKTURA Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.06.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět a prameny pracovního práva
Advertisements

sociální psychologie Škola:
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Sociální vztahy.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Rozdíly mezi osobnostmi
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Člověk jako přírodní a společenská bytost
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Socializace,
Psychologie II Sociální psychologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Sociální diferenciace
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Socializace Občanský a společenskovědní základ
Sociální stratifikace
Šárka Hučíková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Sociální psychologie se zaměřením na sport
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Současné struktury společnosti Kritérium Typ struktury Charakteristika skupiny majetek/ třídní struktura třída výrobní prostředky zaměstnání.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Sociální stratifikace
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_STRATIFIKACE_13 Název školyStřední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
7lOSnQ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Sociální skupiny a role
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Kultura Vladimír Velešík.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Paměť Mgr. Vladimír Velešík.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Socializace Kejřová.
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Sociální psychologie.
Pedagogika a psychologie
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Transkript prezentace:

S OCIÁLNÍ STRUKTURA Mgr. Vladimír Velešík

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.06 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: únor Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborObčanský a společenskovědní základ Tematický okruhČlověk ve společnosti Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků s problematikou sociální struktury společnosti. Materiál je použit ve výkladové části hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Sociální struktura

Sociální struktura – je síť, soustava sociálních vztahů mezi jedinci a skupinami; jedinec se zařazuje do určité pozice bez možnosti strukturu změnit; zároveň je sociální struktura vytvářena (reprodukována a modifikována) aktéry a jejich interakcemi je relativně stabilní, mění se v závislosti na vnitřních a vnějších faktorech skupinového života (např. historické události – válka, revoluce) patří do sociální statiky

Pohyb mezi sociálními pozicemi  ve společenské struktuře nazýváme sociální mobilitou = změna sociálního statusu a, mobilita horizontální – nemění se postavení na společenském žebříčku  při horizontálním dělení nelze stanovit, která seskupení jsou lepší nebo horší, vyšší nebo nižší (člen svazu zahrádkářů  člen svazu včelařů) b, mobilita vertikální – dochází ke změně na společenském žebříčku  vzestup a pád; při vertikálním dělení vyjadřujeme hierarchii vyšší – nižší, lepší – horší (student VŠ  vrátný)

Podle rozsahu pohybu rozlišujeme společnost na: a, mobilitně otevřenou – společnost evropského typu b, mobilitně uzavřenou – stavy ve feudální společnosti, kasty, svobodní zednáři Příčiny mobility: a, objektivní – jedinec nemůže ovlivnit (změna politického režimu, ekonomického systému) b, subjektivní – změna vychází z jedince, obvykle se týká pouze konkrétního člověka (rezignace na kariéru, alternativní životní styl) Jiné druhy mobility  prostorová (migrace – emigrace, imigrace), profesní ekonomická aktivita)

Postavení člověka ve společnosti  dáno celou řadou faktorů (věk, rasa, vzdělání, povolání, majetek, podíl na moci) Model společnosti – společnost je tak tvořena velkými, ostře vymezenými vrstvami (třídami) Druhy sociálních vrstev: a, třídy b, stavy c, kasty

Různé přístupy k dělení společnosti: a, třídní přístup  autorem je Karl Marx – existují vždy dvě hlavní třídy (z hlediska sociologie jde o agregáty), které stojí ve vzájemném nepřátelském postavení (antagoniostický postoj – otroci x otrokáři, dělníci x kapitalisté); třídní rozdíly jsou založeny především na vztazích k výrobním prostředkům, na pozici v dělbě práce, ve směně a v rozdělování  cílem je odstranit třídní společnost (násilná revoluce) a nastolit beztřídní společnost

dnešní teorie tříd (tzv. nekonfliktní pojetí tříd)  nehovoří o antagonistických protikladech a násilné revoluci – třídy naopak spolupracují a navzájem se potřebují; časté je dělení na vyšší, střední a nižší třídu  stabilitu společnosti má zajišťovat střední třída (drobní podnikatelé, právníci, lékaři, vysoce kvalifikovaní dělníci) tzv. třída vědění (knowledge-class)  odborníci, experti – disponují informacemi (kapitál dneška)

b, stratifikační teorie  autorem Max Weber; společnost je rozdělena na straty (vrstvy)  toto zařazení zohledňuje nejen ekonomické postavení, ale i politické postavení a sociálně kulturní dovednosti (dnes např. dobrá nebo špatná adresa; automobil patřičné třídy apod.); zařazování do vrstev je určováno subjektivními (sebezařazení, prestiž) a objektivními (příjem, moc, povolání, vzdělání) kritérii  vrstvy tvoří jednotlivci (a jejich rodiny), kteří mají podobný status

c, teorie elit  autoři Vilfredo Pareto, Gaetano Mosca; společnost je tvořena úzkou skupinou schopných a vládnoucích – elitou a většinovou a ovládanou masou; elity se průběžně obměňují d, teorie sociálních hnutí  A. Touraine – výrazný vliv mají tzv. sociální hnutí (ekologická, mírová, ženská)  členové se skládají z různých společenských vrstev

Strukturální analýza jde o popis členění společnosti; tedy sítě vztahů a pozic; uplatňujeme zde různá diferenciační kritéria = znaky  provádíme rozbor (analýzu) a vytváříme tzv. strukturální řezy společnosti a, sociodemografická struktura – studuje rozdílné pozice a role mužů a žen, jejich vztahy (feminismus, manismus); dále sociální zvláštnosti věkových skupin; generační spory b, struktura etnických a národnostních vztahů – studuje odlišnosti kultur, vnitřní a vnější vztahy těchto skupin; zájmové a politické skupiny a hnutí (rasismus, nacionalismus, xenofobie) c, struktura příjmů a majetku – postavení v systému vlastnictví; diferenciace životní úrovně d, profesní struktura – klasifikace lidí podle povolání (kvalifikace); otázka společenské nerovnosti (viz problémy společnosti); sociální konflikty f, ekologická struktura – zahrnuje prostorové rozložení společnosti, typy osídlení, vztahy k prostředí – přírodnímu, umělému i sociálnímu

Socializace je to proces začleňování člověka do společnosti; díky socializaci se z člověka jako biologické jednotky stává společenská bytost  dlouhodobý socializační proces (po celý život si osvojuje hodnoty a sociální normy skupiny v níž žije a působí) primární socializace  probíhá od narození dítěte v rámci výchovy v rodině – zprostředkuje základní normy a modely chování sekundární socializace  navazuje na primární; jde o celoživotní proces, probíhá ve škole, pokračuje v dospělosti; uskutečňuje se vlivem skupin (jejichž členem se člověk stává – školní třída, pracovní skupina atd.)

Socializace Uskutečňuje se prostřednictvím sociálního učení – formy (způsoby sociálního učení): a, sociální posilování (zpevňování) – žádoucí chování je posíleno (odměněno); chování odporující sociálním normám je trestáno b, observační učení (odezírání) – učení pozorováním druhých osob (zda je chování odměňováno nebo trestáno) c, imitace – napodobování chování pozorovaného modelu d, identifikace (ztotožnění) – přebírání způsobů chování modelu k němuž má jedinec citový vztah a s nímž se ztotožňuje f, asociace (podmiňování) – vytváření spojů mezi podněty působícími na jednotlivce v prostorové a časové návaznosti a odpověďmi jedince na ně

Socializace z pozice sociologie je zkoumána úloha druhých(sociálního prostředí) při začleňování do společnosti člověk žije velmi složitý svět, který má dvě složky: a, přírodní b, společenskou, kulturní – člověk se do ní musí včlenit, není k tomu však náležitě vybaven  musí se naučit rozumět sociálnímu prostředí (musí pochopit základní pravidla, naučit se základním způsobům chování)  musí se naučit hrát sociální role – je to chování, které společnost od jedince očekává v určité sociální situaci na základě jeho sociálního postavení (lékař, duchovní, horník) – pojmem se zabýval např. sociolog T. Parsons složky hraní sociálních rolí: a, porozumění – porozumět kultuře dané společnosti b, internalizace – přijmout za svůj soubor hodnot (které společnost sdílí) a určitý soubor norem c, jednání, činnost – ovládnout základní způsoby chování

Socializace komunikace probíhá podle určitých vzorů  jsou srozumitelné všem chování v určitých pozicích a situacích se odehrává podle odzkoušených funkčních vzorů uplatňují se rituály – tj. ustálené modely individuálního nebo kolektivního způsobu chování (svatba, pohřeb)  stylizace jedince do určité role – sociální role mohou být: a, krátkodobé, dočasné – student b, dlouhodobé, stálé – rodičovská role, profesní role (lékař, učitel) Dále mohou být: a, přijaté – člověk se s nimi identifikuje, soulad s vnitřním přesvědčením b, vynucené – malá nebo žádní identifikace s rolí, role proti vůli člověka, odmítané role (falešná role – např. úspěšný podnikatel, ale podvodník) konflikt rolí  každý člověk má mnoho rolí, ze kterých mohou vyplývat protichůdná očekávání – učitel učí ve škole své dítě

Sociální status ve společnosti existuje poměrně stabilní rozdělení pozic (status)  hodnotou postavení ve společnosti (lékař) jsou tak vymezeny sociální role  sociální status = základní postavení člověka ve společnosti: a, askripce – sociální status může být člověku předem dán, připsán („dítě z lepší rodiny“) b, diferenciace – sociální status získán na základě výkonnosti člověka

Sociální kontrola sociální kontrola  konfrontace reálného chování člověka nebo skupiny s kolektivně sdílenými kulturními hodnotami a normami, je neuvědomovaná a během života provází člověka prakticky neustále (viz problémy společnosti)  sociální kontrolu udržuje systém sankcí – cílem je stabilita sociálního řádu formy sociální kontroly: a, vnější – ze strany druhých b, vnitřní – sebekontrola formy sankcí: a, pozitivní – ocenění za dodržování norem a hodnot – např. státní vyznamenání b, negativní – trest za porušení norem a nerespektování hodnot – např. trestní stíhání pachatele trestného činu

Funkce socializace a, z hlediska jednotlivce – špatně socializovaný jedinec špatně přežívá, nesocializovaný nepřežívá b, z hlediska společnosti – zachována kontinuita společenského vývoje, stabilita společenského uspořádání (hodnotový a normativní konsenzus)  společenský řád (vylučuje příliš velké odchylky od převládajících hodnot), zachování kulturních tradic (komplex kulturních hodnot – přežívají jen základní hodnoty) problematika socializace  pouhé pasivní přizpůsobování – možnost „standardního jedince“ – musí proto existovat určitá míra volnosti  výsledkem je diferencovaná osobnost personalizace  aktivní stránka procesu socializace a enkulturace  vytváření osobnosti

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. 1.BARTONÍČKOVÁ, Klára a kol. Občanský a společenskovědní základ. přehled středoškolského učiva.. Brno: Computer Press, a.s., 2011, ISBN