Veřejné knihovny - místa mezigeneračního setkávání PhDr. Ivana Štrossová Krajská knihovna Vysočiny Jihlava, 31.března 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
Besedy pro veřejnost a návštěvníky Knihovny Václava Štecha ve Slaném.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Regionální literatura ve venkovských knihovnách Přibližování historie regionu a vytváření vztahu k místu, kde žijeme.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EQUAL / MOPPS Knihovnická dílna – Praha
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
KISK MU Metody knihovnické práce 1. Vývoj knihovnictví po roce Knihovnická legislativa, normy, standardy 3. Organizace knihovnictví,
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Komunitní a otevřená škola
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Četba a čtenáři v České republice v roce 2007 Knihovnická bašta – akce knihoven k Týdnu knihoven 2007 – PhDr. Vít Richter – předseda SKIP Knihovna roku.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
Umí knihovny zaujmout čtenáře?
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
9. Knihovna jako centrum komunitních aktivit a kreativity 14. Knihovna jako garant přístupu k internetu 15. Regionální funkce 16. Aktualizovat a zavést.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
PROJEKTY FINANČNĚ PODPOŘENÉ SKIP VELKÁ MORAVA
Čtenářsky podnětné prostředí
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Transkript prezentace:

Veřejné knihovny - místa mezigeneračního setkávání PhDr. Ivana Štrossová Krajská knihovna Vysočiny Jihlava, 31.března 2011

U nás asi není občana, který by neznal nebo nevěděl, co je to knihovna. I ti nejstarší navštěvují knihovnu a maminky půjčují dětem knížky, které ještě neumí číst. Potřebovaly by jsme velké prostory a více počítačů. z ankety Kamarádka knihovna

Co jsou veřejné knihovny Knihovna je strašně dobrý dům. z ankety Kamarádka knihovna zákon 257/2001 Sb. o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihoven a informačních služeb rovný přístup ke službám a informacím budování knihovních fondů a jejich zpřístupňování.

Poslání a cíle Uklidňuje mě a pomáhá mě připravit se do života. z ankety Kamarádka knihovna Poslání - celoživotní vzdělávání jednotlivců i skupin Cíl: - podpora čtenářství, vzdělávání, sebevzdělávání, informační a počítačové gramotnosti - zajištění informovanosti, kulturnosti, přístupu ke kulturnímu dědictví - uchování a rozvoj mezigeneračních vztahů, regionálních a kulturních tradic

Knihovny v kraji Vysočina Cestou do knihovny protáhnu líné kosti z ankety Kamarádka knihovna Síť knihoven v kraji Vysočina - Krajská knihovna Vysočiny, - 4 MěK v bývalých okresních městech, - 35 MěK/MK s profesionálními pracovníky, MK s neprofesionálními pracovníky - 75 poboček Knihovny a projekt MOPPS -zapojení veřejných knihoven do vzdělávacích a informačních aktivit projektu

Role veřejných knihoven Jen tak dál, co bych si bez vás počala? z ankety Kamarádka knihovna Průzkumy agentury DEMA a.s -rok 2007 a 2009 a jejich porovnání Knihovna funguje jako: -půjčovna dokumentů, prostor k četbě a studiu, práce s počítačem, přístup na Internet -místo pro setkávání s lidmi a přáteli -místo pro kulturní a osvětová činnost (výstavy, přednášky, besedy)

Centrum dění Naše knihovna je velmi dobré pracoviště pro vyhledávání různých zajímavých informací, ale také dobrý prostor pro zábavu. z ankety Kamarádka knihovna Knihovny a jejich komunitní role -místní služba pro místní společnost -centrum vzdělávání a poskytování informací -porovnání výsledků průzkumů v letech 2007 a 2009 ukazuje, že společnost si komunitní roli knihoven uvědomuje

Možnosti veřejných knihoven No je tam prdec, ale spokojená bych byla i bez knih z ankety Kamarádka knihovna Knihovny nabízejí: -poskytování základních knihovnických a informačních služeb a bohatý knihovní fond -pozitivní trávení volného času, informace pro všechny, vzdělání, Internet, místo pro setkávání, estetické vnímání, účast na životě v obci, rozvoj pozitivního vztahu k místu (obci), rozvoj spolupráce s dalšími organizacemi

Knihovny a volný čas Abych si odpočinula od všeho! z ankety Kamarádka knihovna Kulturní a vzdělávací akce - Statistické ukazatele 2009: kulturních akcí pro návštěvníků vzdělávacích akcí pro návštěvníků registrovaných čtenářů v r veřejných knihoven

Knihovny a rodina Naše knihovna je prostě skvělá, je mi tam dobře. z ankety Kamarádka knihovna Aktivity veřejných knihoven -rodiče a knihovna -prostředí přátelské rodině a mezigeneračnímu setkávání -četba a studium -kulturní akce -ostatní akce podporující děti, rodiče i mezigenerační dialog

Prostředí knihoven Na stěnách je krásná pohádková výzdoba. Je zde útulně a nikdy se mi nechce jít zpět do školy. Píše to za mne paní učitelka, protože jsem tělesně postižená a nemohu psát. z ankety Kamarádka knihovna Přístupnost knihoven: -dobrá poloha v centru obce a dostupnost, -otevřené provozy bez bariér, vyhovující otevírací doba -ochotný a odborně vyškolený personál -knihovny a soutěž Společnost přátelská rodině

Četba a studium S pomocí knihovnice si vyberu vždy alespoň jednu knihu, která mi padne do noty. Vždy, když mám volný čas, jdu do knihovny. z ankety Kamarádka knihovna Propagace čtení a čtenářství: -Celé Česko čte dětem, Den pro dětskou knihu, Březen měsíc čtenářství (BMČ) -zapojení knihoven v kraji Vysočina do akce BMČ -soutěž o nejlepšího čtenáře -mezigenerační vztahy v aktivitách knihoven

Kulturní akce pro celou rodinu Tuto knihovnu bych nevyměnila za žádný nejdokonalejší počítač. z ankety Kamarádka knihovna Aktivity veřejných knihoven -akce pro vybrané cílové skupiny (besedy, povídání o literatuře, cestování, hudbě nebo poslech hudby) -Den dětí, Den pro dětskou knihu, Poprvé do školy – poprvé do knihovny -Noc s Andersenem -Knihovny pro všechny (Týden knihoven 2010)

Četba a studium S pomocí knihovnice si vyberu vždy alespoň jednu knihu, která mi padne do noty. Vždy, když mám volný čas, jdu do knihovny. z ankety Kamarádka knihovna Propagace čtení a čtenářství: -Celé Česko čte dětem, Den pro dětskou knihu, Březen měsíc čtenářství (BMČ) -soutěž o nejlepšího čtenáře -prorodinné aktivity (rodinné průkazky, Babičky čtěte vnoučatům, vnoučata čtěte babičkám …)

Vzdělávací akce Nemusím sedět doma a koukat do stropu z ankety Kamarádka knihovna Knihovny a vzdělávání: -důležitá role v oblasti celoživotního vzdělávání -spolupráce s tradičními partnery (školy) -vzdělávací aktivity -spolupráce se neziskovým sektorem, státní správou a samosprávou -rodina, rodičovství, manželství, mezigenerační vztahy v aktivitách knihoven

Co knihovny nabízejí Líbí se mi programy, projekty a další akce, které vymýšlí. Knihovnicím přeji hodně další nápadů a aby to s námi (dětmi) vydržely. z ankety Kamarádka knihovna Co knihovny nabízejí: -výtvarné dílny na nejrůznější téma -pasování prvňáčků, výstavy fotografií na téma rodiny, soutěže pro rodiny, oslavy tradičních svátků (Vánoce, Velikonoce…) -prostory pro volný čas (čajovny, cukrárny, herny…) -aktivity k lokální historii a k lokálnímu dění

Spolupráce z různých pohledů Byla jednou jedna knihovna a ta knihovna byla a pořád ještě je to nejhezčí v našem městě. z ankety Kamarádka knihovna Spolupráce mezi knihovnami -formální a neformální spolupráce mezi knihovnami Spolupráce s obcí/městem -vztah zřizovatel/knihovna Spolupráce s ostatními subjekty -spolupráce s neziskovým sektorem

Co brání v rozvoji Jen jedno se mi nelíbí: myslím, že by si zasloužila VĚTŠÍ, přehlednější a novější prostor. A z toho, co slyším od spolužáků, by tím jistě přilákala víc čtenářů. z ankety Kamarádka knihovna Omezení: -stagnující a snižující se rozpočty knihoven -omezené prostory a tím omezené kapacity na realizaci akcí -omezené lidské zdroje

Co pomáhá v rozvoji Naše knihovna je opravdu naše! Jsou zde milé a ochotné knihovnice, které poradí, pomohou a jsou vždy k dispozici. Knihovna je vždy, když přijdu, pěkně vyzdobena. z ankety Kamarádka knihovna Co pomáhá: -kreativita personálu knihoven, schopnost najít správné téma, ochota hledat partnery a sponzory, schopnost komunikovat, informovanost, propagace, vytrvalost, znalost komunity a oslovení široké veřejnosti (čtenáři – nečtenáři), aktivní zapojení rodin do akcí knihoven, správné vyhodnocení možností

Závěr Máme tam ideální knihovnice. Jsou to dvě dámy a nepředstavujte si žádné zapšklé ženy, které ničemu nerozumí, tak to vůbec není. Jsou to dámy s velkým D vybraných způsobů a ochotné poradit vám v jakékoliv situaci. Jsou to knihovnice, které mají takový přehled, že by jim to mohl kdekdo závidět. Jsou to opravdu ty nejúžasnější paní, které jsem kdy potkala. z ankety Kamarádka knihovna

Použitá literatura -DEMA a.s.: Veřejné knihovny II. Základní výsledky výzkumu. Reprezentativní výzkum v kraji Vysočina. Zpráva Vydána JOZÍFKOVÁ, Bohumíra: Role veřejných knihoven v tvorbě prorodinného klimatu I. – Čtenář, Čtenář, 2008, roč. 60, č. 5 -JOZÍFKOVÁ, Bohumíra: Role veřejných knihoven v tvorbě prorodinného klimatu II. – Čtenář, Čtenář, 2008, roč. 60, č. 6 -webové stránky veřejných knihoven ČR, SKIP, SDRUK -legislativní dokumenty a doporučení k problematice rozvoje a fungování veřejných knihoven

Děkuji za pozornost.