Básník JAN NERUDA (1834 – 1891) „Moudré je říct si každého dne: Kéž si uchovám lásku k životu.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

Je to také Antonín, co vám dříve vozil kmín a přeje příjemný zážitek
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
JÁ SVOU VÍRU 1) V HORKU STÍNEM, V NOCI ÚTOČIŠTĚM MÝM, SILNÝM ŽÁREM
Číslo v digitálním archivu školy
ABECEDA ŽIVOTA Ruční posun.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Jan Neruda Český jazyk 6. ročník ZŠ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_48_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Vítězslav Hálek Májovci
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Jiří Orten Život, dílo, citáty. Jiří Orten Život, dílo, citáty.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
MÁJOVCI lit. skupina let 19. století vydali almanach Máj
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_12 Tematická.
Český jazyk a literatura
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
1. Nechť nám srdce plní radost, | upřímného vděku ctít! | Otec v nebi zve nás dětmi, | tak můžeme šťastni být. | Vždy veselo vždy veselo, každodenně slunka.
Pro svého miláčka na dobré ráno ….. Já a Ty Jsme my.
Jan Neruda –
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Vítězslav Hálek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Jan Neruda (1834 – 1891) (1834 – 1891) básnická tvorba OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Jan Neruda Básník a fejetonista. Májovci
Jan Neruda - dílo.
CHARAKTERISTIKA JAN NERUDA Mgr. Michal Oblouk
Jan Neruda - život.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Jan Neruda 8. ročník.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Jan Neruda Open Presentation.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_48_Jan Neruda
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro 
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Přeji krásný den... Pro Tebe.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Básník JAN NERUDA (1834 – 1891) „Moudré je říct si každého dne: Kéž si uchovám lásku k životu.“

Život… celý život strávil v Praze nejznámější je jeho pobyt na Malé Straně na ulici Ostruhová v domě U Dvou slunců, kde prožil své dětství a mládí  dnes se tato ulice nazývá Nerudova vystudoval pražské gymnázium, vysokou školu nikdy nedokončil nikdy se neoženil (milostná aférka s Karolínou Světlou) údajně nebyl příliš pilný a staromládenecký život si zpestřoval alkoholem žil velmi skromně (chudobně)

Dům U Dvou slunců…

Pamětní deska Jana Nerudy U Dvou slunců Nerudově ulici č. p. 47 na fasádě domu U Dvou slunců na Nerudově ulici č. p. 47

Karolína SVĚTLÁJan NERUDA MILENCI(!?)

Dílo… básník, prozaik, novinář básnické sbírky:  Hřbitovní  Knihy  Balady a  Prosté  Písně  Zpěvy kvítí romance páteční kosmické veršů motivy

HŘBITOVNÍ KVÍTÍ (1857) o sbírka plná smutku, osamění a zklamání Ticho - jako ráno v dálném poli, kdesi jenom o kov hruda zvoní, - aj to stařec, - opřen o lopatu k zemi shrblá záda pracně kloní. Nevíš, kde zde přítel leží? - Čím byl? Čím měl býti, blázne, - člověkem! A jak umřel? - Puklo mu jen srdce, že mu oplatila lásku nevděkem! A kdy skonal? - Není dávno tomu! Kde by asi ležel, nevím víc; neboť věřte, kterým srdce puklo, že jich leží tuto na tisíc.

KNIHY VERŠŮ (1867) o čtivější básně plné lásky (milenecké, k rodičům, k národu)

PÍSNĚ KOSMICKÉ (1878) o optimistická sbírka, oslavuje lidskou touhu po poznání a vesmír Věřte, že také hvězdičky Věřte, že také hvězdičky mnoho, ba mnoho bolí, každá si s námi naříká slzavé na oudolí. Mají svou drsnou lopotu, točí se, běží, svítí, sto tisíc mil vám přeběhnou pro kousek živobytí. Do únavy se lopotí, trýzní svá zlatá těla, kosmický prach si stírají ze vznešeného čela.

BALADY A ROMANCE (1878 – 1883) balada a romance balada a romance – jsou lyricko-epické útvary (básně, které mají děj), ale: LYRIKA EPIKA nedějovost odstavce verše děj BALADA a ROMANCE balada má děj smutný, ponurý a s tragickým koncem romance má děj veselý se šťastným koncem

PROSTÉ MOTIVY (1883) o život člověka zde přirovnává k ročním obdobím o JARO – mládí o LÉTO – dospělost o PODZIM – stáří o ZIMA – smrt Buď požehnán, ty lístku první, jenž ve smaragdu bujné zdobě jsi zrak můj s životem zas spoutal po té tak teskně dlouhé době! Buď požehnána, písni první, jež vylétlas z lesního houští a zvonkovou svou manu sila po srdce mého zprahlé poušti!

ZPĚVY PÁTEČNÍ (1896) o vyšla až po smrti Jana Nerudy o život českého národa přirovnává k Velkému pátku, věří v jeho vzkříšení Kdy si připomínáme Velký pátek? Co se vlastně v tento den stalo? Jaké pověry se k tomuto dni vážou? Jen dál Z bouřného času jsme se narodili a krok za krokem v bouřných mračnech jdem vstříc hrdě vznešenému svému cíli, šíj kloníce jen před svým národem. My věděli, co na nás cestou čeká; byť hrom však bil a mráz nám v kosti vál — toť jenom česká hudba odevěká, my při ní půjdem k předu — dál, jen dál!

KONEC „Člověku neschází síla, ale vůle.“ Jan Neruda