Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Asociace aktivních škol
Advertisements

Seminář k PISA 2012 RNDr. Jana Palečková
Školní zpráva s výsledky z hlavního šetření PIRLS 2011 a TIMSS 2011.
PISA 2012 – oblast řešení problémů
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Příprava a realizace PISA 2015
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Využití výsledků PISA ve školách PhDr. Josef Basl, Ph.D., Mgr. Radek Blažek Oddělení zjišťování výsledků vzdělávání.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Metodika šetření PISA PhDr. Josef Basl, Ph.D.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Analýza kvantitativních dat I.,II.,III. Mezinárodní komparativní výzkumné projekty: data pro sekundární analýzu UK FHS Historická sociologie (LS 2014+)
PISA 2012 Matematická gramotnost patnáctiletých žáků
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Odbor 10 mezinárodních vztahů INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů.
Přínos programu SVES pro činnost ČŠI PaedDr. Jaroslav Müllner.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Rožnov pod Radhoštěm
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1 Mezinárodní inspirace pro hodnocení výsledků vzdělávání: Celostátní testování žáků v Evropě Studie EURYDICE Český překlad:
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA prosince 2010.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
1. Systém vzdělávání v České republice
Kariérové poradenství v českém středním školství
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
PhDr. Ondřej Andrys, MAE náměstek ústředního školního inspektora
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání AKTIVITY A VÝSTUPY PROJEKTU KAP
Didaktické prostředky
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
KVALITA rozvojový program kraje
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Budování kapacit pro rozvoj škol II
Komplexní systém hodnocení
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Mgr. Milan Rambousek ředitel Libereckého inspektorátu
Hlavní manažér SP Kvalita I
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Vítejte na třetí místní konferenci
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Standardy pro základní vzdělávání
Transkript prezentace:

Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence III, Praha

mezinárodní zjišťování výsledků vzdělávání jsou nedílnou součástí činností České školní inspekce, které jako celek umožňují poskytovat ucelené informace o kvalitě a efektivitě počátečního vzdělávání v České republice do října 2011 zajišťoval realizaci mezinárodních šetření typu PISA Ústav pro informace ve vzdělávání, jeho role však byla spíše organizační a administrativní, neboť fakticky byla mezinárodní šetření ve školách zadávána a následně i částečně vyhodnocována pracovníky České školní inspekce s účinností k byla realizací mezinárodních zjišťování ministrem školství, mládeže a tělovýchovy pověřena Česká školní inspekce

formálním důvodem bylo zrušení ÚIV, které si převod mezinárodních šetření na jinou instituci vynutilo důvodem byla také snaha uvést situaci do korektního režimu, tedy zajistit, aby Česká školní inspekce, která mezinárodní šetření ve školách fakticky prováděla, za ně měla také organizační odpovědnost hlavním důvodem bylo rozšířit portfolio činností České školní inspekce o mezinárodní zjišťování s cílem umožnit České školní inspekci propojovat národní i mezinárodní zjištění a vypovídat o kvalitě a efektivitě počátečního vzdělávání z komplexního pohledu

mezinárodní šetření jsou zaměřena na hodnocení výsledků žáků zejména ve čtenářské, matematické, přírodovědné nebo informační gramotnosti hodnocení míry podpory a dosažené úrovně v jednotlivých gramotnostech náleží na národní úrovni právě České školní inspekci, mimo jiné proto je spojení národních a mezinárodních šetření tohoto typu do gesce České školní inspekce pochopitelným krokem

od roku 2011 je problematika mezinárodních šetření pevně ukotvena v koncepčních a strategických dokumentech České školní inspekce s realizací mezinárodních šetření prostřednictvím České školní inspekce se počítá také na úrovni strategických dokumentů rezortu školství (např. dlouhodobý záměr rozvoje vzdělávání v ČR, Strategie celoživotního učení apod.), právě s cílem hodnotit kvalitu a efektivitu vzdělávání v mezinárodním kontextu

s realizací mezinárodních šetření ze strany České školní inspekce s cílem propojovat externí hodnocení s hodno- cením vlastím je počítáno také v rámci připravovaného individuálního projektu systémového Komplexní systém hodnocení, jehož charta byla schválena ministryní školství, mládeže a tělovýchovy i monitorovacím výborem OP VVV realizovat mezinárodní šetření znamená být i u přípravných fází jednotlivých šetření, během nichž se koncipuje jejich obsah a zaměření Česká školní inspekce díky tomu může koordinovat cíle i obsah inspekční činnosti s cíli a obsahem mezinárodních šetření (např. modifikací inspekční metodiky v zájmu dosažení komplementarity a synergické podpory výsledků)

informace získané prostřednictvím mezinárodních šetření Česká školní inspekce dále analyzuje a propojuje je s informacemi získanými na základě hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání ve školách a školských zařízeních realizace mezinárodních šetření tak České školní inspekci umožňuje poskytovat komplexní a kvalitativně silné informace o kvalitě a efektivitě počátečního vzdělávání, které v sobě synergicky propojují informace, zjištění a údaje z různých forem inspekční činnosti

Matematická gramotnost Přírodovědná gramotnost Čtenářská gramotnost Počítačová a informační gramotnost Finanční gramotnost Schopnost řešit problémy Hlavní testované oblasti

PISA (Programme for International Student Assessment) 15letí žáci přírodovědná, matematická, čtenářská, řešení problémů TALIS (Teaching and Learning International Survey) šetření v oblasti vyučování a učení dotazování učitelů (2. stupeň ZŠ a nižší roč. VG) OECD

TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) 4. ročník ZŠ matematika a přírodověda PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) 4. ročník ZŠ čtenářská gramotnost Mezinárodní asociace pro hodnocení výsledků vzdělávání

ICILS (International Computer and Information Literacy Study) 8. ročník ŽŠ a odpovídající roč. VG počítačová a informační gramotnost Mezinárodní asociace pro hodnocení výsledků vzdělávání

reprezentativní vzorek škol - TIMSS, PIRLS, ICILS (cca 160 škol) - PISA (cca 350 škol) - TALIS (cca 220 škol) žákovský test dotazníky (žákovský, ředitelský, učitelský, rodičovský – pouze TIMSS a PIRLS) TALIS (učitelský a ředitelský dotazník) Realizace

Mezinárodní zpráva Národní zpráva Školní zprávy pro zúčastněné školy Výstupy

národní zpráva sekundární analýzy formulace doporučení pro vzdělávací politiku Reakce na zjištění

Děkuji za pozornost Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Fráni Šrámka 37, Praha 5 Tel.: ǀ Fax: ǀ