Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ 10.2.2016 Pavel Štěpánek, ČBA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Advertisements

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Bankovní služby pro malé a střední podniky Autor:Ladislav Mach Vedoucí práce:Ing. Olga Šeflová Oponent práce: Eva Faměrová.
Mezinárodní ekonomické právo 1.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Integrační procesy v ekonomice
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Institucionální.
Vývoj regulatorního prostředí v ČR jako součásti EU Sylva Floríková, Head of Compliance, Komerční banka 23. května 2012.
Rizika a finanční řízení banky
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Základy marketingu šestá přednáška
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
2.Marketingové prostředí
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Marketing finančních služeb 2.
3. Kurzové systémy a platební bilance
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
1 Rizika podnikání Odvracet rizika znamená předvídat a vytvářet adekvátní finanční zdroje, aby organizace mohla účinně čelit dopadům očekávaných rizik.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Integrace finančního trhu EMU Petr Čermák. Cíl : Cílem bylo prozkoumat vývoj a míru integrace finančního trhu Evropské měnové unie od počátku jejího vzniku.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Petráčková Jozová Cézová
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
II.PŘ Strategie podniku a růst hodnoty podniku 1.Strategie českých podniků v EU 2. Světové trendy podnikových strategií 3. Strategické podmínky konkurenceschopnosti.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Mezinárodní finance a rozvoj
Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák. Osnova Měnový×finanční systém Měnový×finanční systém Kapitálové toky Kapitálové toky Dluhová krize RZ Dluhová.
Evropská unie - fungování JVT volný pohyb zboží volný pohyb služeb volný pohyb kapitálu volný pohyb osob +………politiky? mobilita ochrana duševního vlastnictví.
13. Mezinárodní finanční trhy a euro
Př.MPO 2: strategie podniku a růst hodnoty podniku Strategie Růst výkonnosti podniku Růst hodnoty podniku.
NOVÉ TRENDY REGULACE FINANČNÍCH TRHŮ Lenka Jurošková, Ministerstvo financí konference Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – Změna modelu fungování.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
Cynismus a naivita v regulaci finančních trhů se zaměřením na distribuci finančních produktů Petr Stuchlík, VŠE v Praze 10. února 2016.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
1 7a. Přístupy k transformaci CPE 1.Úkoly transformace 2.Makroekonomická rizika (náklady) transformace 3.Klíčové otázky strategie transformace 4.Morální.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA

5 trendů Digitalizace Bankovní i nebankovní konkurence Regulace Ochrana spotřebitele Banky jako veřejná utilita (plíživá etatizace bank)

Nová pyramida rizik Kybernetické riziko se dere nahoru Nekonzistence regulací Morální hazard produkovaný regulací „Tradiční rizika“ (úvěrové, likviditní, tržní, operační …) Riziko nebankovních (FinTech) finančních institucí: riziko domino efektů na kredibilitu celého finančního systému

Další faktory Level playing field vs. diverzita jako zdroj stability … … vliv sjednocování pravidel EU na konkurenční pozici českého bankovního sektoru Efekty národních legislativ na pan-evropský trh vč. ČR Měnový vývoj, politika a vyvolaný tlak na ziskovost bank

Komparativní výhody bank Stabilita, kapitálová síla, likvidita Investiční kapacita Big data: customizace vztahu se zákazníkem Inovativní schopnost Propracovaný a účinný systém řízení rizik Důvěra veřejnosti

Na druhou stranu … Nákladovost daná velikostí institucí, četností systémů (netýká se všech bank) a nutností jejich údržby a upgradů: potřeba racionalizovat technologickou infrastrukturu Regulatorní zátěž (navíc příprava na minulé války), náklady compliance Rezervy interface se zákazníkem Regulatorní hendikep při střetu s progresívní ale také méně regulovanou (nebo vůbec neregulovanou) konkurencí

Spotřebitelské téma Postupně se mění fundamentální vztah mezi odpovědností poskytovatele půjčky a odpovědností klienta – oslabuje se pozice věřitele Slovo o národním goldplatingu … Zákon o spotřebitelském úvěru Green paper EU o retailových službách PAD a zákl. bank účet PSD2 Fin-tech a nové platformy: v čem jsou jiné …

Regulatorika: stav a výhled CRD IV a CRR BRRD/MREL Velké a suverénní expozice, riziko protistrany Strukturální reforma Bankovní unie CRD V a CRR 2?

Banky 2025 Nezaniknou, jejich klíčová role ve finanční obsluze ekonomiky potrvá Zachovají si svou inovativní schopnost Ekosystém integrující finanční i nefinanční služby Procesní, produktová i prodejní konzistence Řízení klientských zážitků na základě digitální stopy – fungující interface s korporátní i individuální klientelou Klíčový hráč v budování důvěry ve finanční systém: lepší ochrana před riziky než „tam venku“