Česká ekonomika po světové krizi Tomáš Holub IES FSV UK 21. dubna 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Měnová politika 11.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 2014 Stav a výhled české ekonomiky.
Agregátní poptávka a nabídka
Dopad změn sazeb daní v roce 2008 do inflace Robert Murárik, ČNB,
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Fiskální a monetární politika
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
Česká ekonomika: aktuální vývoj a očekávání podniků Vladimír Tomšík 25. ledna 2013.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Inflace.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Globální finanční krize a finanční stabilita v ČR Smilovice, 2. prosince 2008 Jan Frait Samostatný odbor ekonomického výzkumu a finanční stability.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Monetární a fiskální politika
Zabije silná koruna český průmysl? Silné koruně je nutné čelit růstem produktivity Fórum Hospodářských novin 16. září 2008 Vladimír Tomšík Člen bankovní.
Stabilita bankovního sektoru - současnost a vstup do eurozóny Tomáš Holub ČNB Seminář MF ČR, Smilovice,
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Jak předpovídat propady cen nemovitostí?
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 EKONOMICKÉ ÚDAJE ZA ROK 2010 produkce, obchod, zaměstnanost Při příležitosti souběžné.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
K URZOVÝ ZÁVAZEK : R OK A PŮL POTÉ Mojmír Hampl XIV. Exportní fórum, Asociace exportérů Mladé Buky,
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Česká ekonomika : lepší časy? Miroslav Zámečník Poradce prezidenta, Hospodářská komora ČR Praha, 12. února 2015.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Česká ekonomika po světové krizi a během evropské krize Tomáš Holub IES FSV UK 17. května 2012.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Nekonvenční měnová politika: stylizovaná fakta Tomáš Holub 1 VS ČSE 26. listopadu 2015.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Česká ekonomika během světové krize Tomáš Holub IES FSV UK 8. dubna 2010.
Vývoj české ekonomiky, její srovnání se zeměmi Visegradu, prognóza ČNB a budoucí exit z kurzového závazku Mafra – Budoucnost V4 Praha, 26. září 2016 Jiří.
Aktuální otázky měnové politiky: příklad ČNB Jiří Rusnok Člen bankovní rady Česká národní banka Hradecké ekonomické dny Univerzita Hradec Králové 2. února.
Devizové intervence Měnové právo.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
MONETÁRNÍ POLITIKA.
OECD zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky ČR na 4,3 %
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Peníze a měnová politika
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Česká ekonomika po světové krizi Tomáš Holub IES FSV UK 21. dubna 2011

2 Vybrané otázky Jak hluboký byl pokles v krizi a co je zdrojem oživení? Co činila měnová politika a měla vliv na ekonomiku? Jak zafungoval volně plovoucí kurz během krize?

3 Vybrané otázky Jak hluboký byl pokles v krizi a co je zdrojem oživení? Co činila měnová politika a měla vliv na ekonomiku? Jak zafungoval volně plovoucí kurz během krize?

4 Vývoj HDP v ČR a EU Vývoj HDP během krize i následného oživení silně synchronizován s celou EU i eurozónou. Tempo růstu reálného HDP, mzr. v %

5 Příspěvky k vývoji HDP Pokles i následné oživení taženy čistým vývozem a zejména investicemi do zásob (v menší míře i HTFK). Příspěvky jednotlivých složek poptávky do meziročních změn HDP, v p.b.

6 Vývoj vývozu a dovozu Primárním důvodem recese propad zahraničního obchodu na přelomu let 2008 a 2009; v roce 2010 výrazné oživení. Vývoz a dovoz, meziročně v %

7 Příspěvky odvětví k vývoji ekonomiky Nejvýrazněji se na poklesu ekonomiky podílel průmysl. Aktuálně je naopak průmysl jedním z tahounů růstu. Příspěvky odvětví do meziročních změn HPH, v p.b.

8 Průmysl Průmysl je hlavním tahounem oživení ekonomiky – těží z rychlého růstu v Německu. Produkce je zhruba na úrovni poloviny roku 2007.

9 Stavebnictví a maloobchod Stavebnictví se vrátilo k meziročnímu růstu (efekt základny), avšak úroveň produkce zůstává nízká. Maloobchod přes dílčí oživení v lednu a únoru 2011 zůstává utlumený. Celkově dvou- rychlostní ekonomika.

10 Trh práce Míra registrované nezaměstnanosti (v %) Obecná míra nezaměstnanosti (v %, sez. oč.) Na trhu práce dochází ke stabilizaci situace: pokles zaměstnanosti se téměř zastavil (-0,2 % meziročně), míra nezaměstnanosti stagnuje či mírně klesá. Růst mezd zpomalil na historicky nízkou hodnotu (v soukromém sektoru 2,1 %; ve veřejném sektoru -3,9 % ).

11 Míra nejistoty je veliká, všechny odhady však ukazují zpomalení tempa růstu potenciálního produktu. Odhady růstu potenciálu a mezery výstupu

12 Produkční funkce - rozklad na faktory Na zpomalení růstu potenciálního produktu se podílely všechny faktory, nejvíce však produktivita a zaměstnanost. Příspěvky k růstu potenciálu (meziroční změny v %, příspěvky v p.b)

13 Podle studií IMF a OECD (Furceri, Mourougane, 2009) mají finanční krize dlouhodobý dopad na úroveň (nikoli růst) výstupu. Dlouhodobé dopady krizí IMF‘s study (WEO, Oct 2009) OECD study (2009)

14 I v ČR bude důsledkem krize dlouhodobý propad úrovně HDP. Tempo růstu ale zpomalí spíše vlivem pokroku v konvergenci. Dlouhodobý dopad krize na ČR Úroveň HDP a potenciálního produktu

15 Prognóza vývoje HDP Prognóza ČNB očekává dočasné zpomalení růstu v roce 2011 vlivem fiskální restrikce, odeznění investic do obnovy zásob a solárních elektráren i pomalejšího zahraničního růstu. Tempo růstu reálného HDP, mzr. v %

16 Alternativní scénáře prognózy Alternativní scénáře odráží rizika vývoje v zahraničí. Měnový kurz 3M PRIBOR, % Růst HDP (mzr.) Zahr. poptávka (mzr.)

17 Vybrané otázky Jak hluboký byl pokles v krizi a co je zdrojem oživení? Co činila měnová politika a měla vliv na ekonomiku? Jak zafungoval volně plovoucí kurz během krize?

18 Úrokové sazby ČNB 2T repo sazba od srpna 2008 celkově klesla z 3,75 % na 0,75 %.

19 Inflace Výkyvy inflace způsobené zejména cenami komodit a zčásti regulovanými cenami a změnami nepřímých daní.

20 Vývoj inflace a prognóza ČNB Krize = propad zahraniční poptávky a cen komodit. Nyní zpět na cíli, komodity opět hlavním zdrojem inflace. Inflace, mzr. v %

21 Riziková prémie na mezibankovním trhu Během krize vzniklo rozpětí mezi sazbami ČNB a peněžního trhu. Od r však je již stabilní, s tendencí k mírnému poklesu. Poslední změny repo sazby se tak přenášely standardně.

22 Transmise MP – úrokový kanál Robustní propojení mezi náklady financování bank a klientskými sazbami (výjimka: spotřební úvěry) Úplný přenos pro hypoteční úvěry a krátkodobé vklady Specifický vliv nedávné globální krize a recese: −S výjimkou úvěrů na bydlení mírné oslabení nebo zpomalení transmise Odhady míry a rychlosti transmise tržních sazeb do sazeb klientských Pozn.: *** - parametr stat. významný na 1% hladině významnosti (standardní odchylky v závorce),  - parametry stat. významně nižší než odhadnuté parametry pro období 2004–2008, symbol  parametr stat.významně vyšší. Rychlost návratu zaokrouhlena.

23 Transmise do sazeb z úvěrů Měnová politika musela „přetlačovat“ nárůst klientských rizikových prémií a dočasně i výnosů dlouhodobých vládních dluhopisů. Nejlépe fungoval přenos do sazeb z úvěrů podnikům a do sazeb z vkladů (plus do kurzu koruny – viz dále). Měnověpolitické, tržní a klientské úrokové sazby (nové obchody, v %)

24 Klientské riziková prémie Nárůst klientské rizikové prémie do značné míry odrážel nepříznivou fázi cyklu (viz korelace s vývojem nezaměstnanosti).

25 Transmise MP – úrokový kanál (pokračování) : Rozklad klientské prémie na vliv cyklu a residuum Hypotéky a malé firemní úvěry do 5 let splatnosti: značná část nárůstu rizikové prémie vysvětlena makro faktory. Nárůst rezidua na přelomu let 2009/2010. Pozn.: autorem analýzy je J. Brůha.

26 Transmise MP – úrokový kanál (pokračování) Míra diferenciace mezi klienty vzrostla zejména u úvěrů s krátkými fixacemi. Pozn.: Časové řady zobrazují vývoj průměrné standardní odchylky úrokových sazeb z daných typů úvěrů (váženo celkovými aktivy bank). Míra diferenciace bank mezi klienty z hlediska úrokových sazeb

27 Nekonvenční nástroje měnové politiky v zahraničí Nekonvenční opatření: v situaci dosažení nulové výše úrokových sazeb či poruch ve fungování finančního sektoru a transmise. Viz Monitoring centrálních bank ( ). ano

28 Proč jsme se vyhnuli použití nekonvenčních nástrojů MP? V ČR je dlouhodobě přebytek likvidity v bankovním sektoru. Nebylo dosaženo nulové úrovně úrokových sazeb. Přenos změn sazeb do ekonomiky měl poruchy, ale stále fungoval. Finanční systém je relativně stabilní. K uvolnění měnových podmínek došlo mj. oslabením kurzu.

29 Výhled úrokových sazeb S aktuální prognózou a jejími předpoklady je v souladu nejprve stabilita tržních úrokových sazeb poblíž stávající úrovně, následovaná jejich pozvolným růstem od konce roku M PRIBOR, v %

30 Vybrané otázky Jak hluboký byl pokles v krizi a co je zdrojem oživení? Co činila měnová politika a měla vliv na ekonomiku? Jak zafungoval volně plovoucí kurz během krize?

31 Vývoj kurzu koruny Kurz se v posledních letech pohyboval „správným“ směrem. Posílení v letech tlumilo inflaci a přehřátí ekonomiky, oslabení v období pomáhalo tlumit dopady krize.

32 Rozklad vývozu na faktory Oslabení kurzu poněkud ztlumilo vliv propadu zahraniční poptávky. Rezidua od poloviny r – mj. vliv zahraničního šrotovného?

33 Vývoj reálného kurzu vůči euru v zemích regionu Posilující trend je zřetelný nezávisle na kurzovém režimu, k zřetelnému reálnému oslabení během krize ale došlo jen při floatingu (+ v menší míře i v SK a LV díky nižší inflaci).

34 Vývoje deficitu běžného účtu v zemích s pevným kurzem Země s pevným kurzem nahromadily před krizí výrazné nerovnováhy, ty prohloubily problémy během krize.

35 Euroizace ekonomiky Zdroj: ČNB, ZFS 2008/2009 Úvěry v cizí měně ve vybraných zemích EU (v % celkových úvěrů danému segmentu, 2008) Země s pevným/plovoucím kurzem se rovněž vyznačují větší/menší mírou spontánní euroizace ekonomiky.

36 Euroizace ekonomiky a CDS spready během krize Zdroj: IMF, WEO, duben 2009 Dle analýz IMF byla větší míra euroizace spojena s vyšším nárůstem CDS spreadů vládních obligací (přinejmenším během nejhoršího období krize).

37 Prognóza kurzu koruny Prognóza ČNB počítá s postupným posilováním kurzu koruny v souladu s dlouhodobým trendem. CZK/EUR

38 Shrnutí Krize v ČR souvisela zejména v propadem zahraniční poptávky. Ta je i hlavním zdrojem současného oživení. Měnová politika reagovala výrazným snížením úrokových sazeb. Pokles MP sazeb z části přetlačoval nárůst rizikových prémií. ČNB nebyla nucena použít nekonvenčních nástrojů měnové politiky. K uvolnění měnových podmínek došlo mj. oslabením kurzu. Plovoucí kurz přispěl k prevenci vzniku makro-finančních nerovnováh.

Děkuji za pozornost Tomáš Holub