Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
Česká poezie 1. poloviny 20. století
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
Sdružení Devětsil a jeho podoby
¨-4-.
Srovnávací a vědomostní test
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Poetismus charakteristika literárního.
Bratři Čapkové.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
František Hrubín Jan Musil.
Autor: Bc. Eva Doležalová
Christian Morgenstern
VÍTĚZSLAV NEZVAL (surrealismus)
Poezie ve světové literatuře
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Český jazyk a literatura
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Emil František Burian
Poetismus – jak se rodí báseň
VÍTĚZSLAV NEZVAL Mgr. Michal Oblouk
Surrealismus.
ČESKÝ SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Jaroslav Seifert
Vítězslav Hálek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁSNICKÉ PROSTŘEDKY Abeceda (Pantomima) - VÍTĚZSLAV NEZVAL A nazváno.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.7 poetismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Vítězslav Nezval Martin Vocl C3B. Obsah Základní informace Život Dílo Charakter tvorby Pantomima Ukázka Otázky.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Proletářská poezie 20. století.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká literatura 1. poloviny 20. století Meziválečná česká literatura
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková VÍTĚZSLAV NEZVAL Literatura 1.pol. 20. stol.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Meziválečná poezie a drama
Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty. Vítězslav Nezval Život, tvorba, citáty.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20. století – Vítězslav Nezval I. Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Česká literatura 20. století Ročník třetí Datum tvorby AnotaceVítězslav Nezval, poetismus, život Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test. Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Vítězslav Nezval

ŽivotŽivot narodil se v Biskoupkách u Brna český básník, spisovatel a překladatel, spoluzakladatel poetismu, vůdčí osobnost českého surrealismu, národní umělec narodil se v rodině venkovského učitele, na dětství často vzpomínal i ve svém díle studoval práva v Brně a filozofickou fakultu v Praze, studia ale nedokončil 1922 vstoupil do Devětsilu a stal se organizátorem avantgardního hnutí - podílel se na vzniku poetismu 1924 vstoupil do KSČ 2/V%C3%ADt%C4%9Bzslav_Nezval%2C_Dale%C5%A1i ce_Bust.jpg Bysta Vítězslava Nezvala v Dalešicích.

ŽivotŽivot od roku 1925 se věnoval výhradně literatuře psal do novin a časopisů - Rudé právo, Tvorba, Odeon, Nová scéna, Lidové noviny hodně cestoval - např. SSSR, Francie, Itálie a Řecko, osobně poznal francouzské surrealisty (André Breton) a pod jeho vlivem založil v roce Skupinu surrealistů v ČSR Po 2. světové válce byl velmi aktivní v KSČ, získal řadu oficiálních poct a funkcí – 5 let řídil filmový odbor na ministerstvu informací. Jeho tvorba této doby není moc kvalitní, dosahuje úrovně budovatelské poezie. Je pohřben je v Praze na vyšehradském hřbitově Portrét Vítězslava Nezvala na /vydania/ /photo/f4b763a3 42dc39f7fec3cfee6 ce9b7f3.jpg

TvorbaTvorba Rysy Lehkost tvorby, smysl pro rytmus a hudebnost verše odvaha experimentovat, hrát si se slovy Fantazie, představivost, bohaté asociace Silně ovlivněn evropským surrealismem Karikatura Vítězslava Nezvala od Adolfa Hofmeistera na content/uploads/2011/04/ANOTACE _V._Nezval__karikatura_Adolf_Hofm eister_Sloky_o_Praze.jpg

Tvorba - 1. období Most Most – napsán pod vlivem proletářské poezie. Odráží se zde doba jeho středoškolských studií. Vzpomíná na domov, ale zároveň se zde zabývá novými citovými zkušenostmi.

Tvorba - 2. období - poetismus Poetismus Poetismus – směr 20. let 20. století, rozvíjel se pouze v českém prostředí. Jeho propagátory byl Karel Teige a Vítězslav Nezval. Karel Teige poetismus charakterizoval jako umění života, umění žít a užívat si. Znaky poetismu: 1.Silně ovlivněn tvorbou G. Apollinaira 2.Obdivovali techniku, velkoměsto, exotiku a cestování. Inspirovali se cirkusovým prostředím, poutěmi, filmem 3.Poetismus chce být živou básní. 4.Odmítá konvence v literatuře, hledá nové prostředky uměleckého vyjádření, tvůrčím prostředkem je zejména asociace a hra. Manifesty poetismu Karel Teige – Poetismus V. Nezval – Papoušek na motocyklu - oba texty vyšly v časopise Host v roce 1924

Tvorba - 2. období - poetismus Podivuhodný kouzelník Jedna z nejvýraznějších básní českého poetismu Kouzelník uvádí člověka do tajemství a krás života, probouzí fantazii. Chce, aby lidé odmítli vše staré, osvobodili se a radovali se ze života. Kouzelník je sama poezie Pantomima Depeše na kolečkách Panoptikum Abeceda. Pantomima - soubor textů, patří sem Depeše na kolečkách, Panoptikum a Abeceda. Známá je zejména báseň Abeceda, která je příkladem volných asociací, které se vynořují při pohledu na grafickou podobu písmen. Každému písmenu je věnováno jedno čtyřverší, nechal se inspirovat Rimbaudem. cdatu.jpg

Abeceda A A nazváno buď prostou chatrčí Ó palmy přeneste svůj rovník nad Vltavu Šnek má svůj prostý dům z nějž růžky vystrčí a člověk neví kam by složil hlavu D luk jenž od západu napíná se Indián shlédl stopu na zemi Poslední druhové zhynuli v dávném čase a měsíc dorůstá prérie kamení E nevím k čemu bych tě přirovnal Tři linky táhlý tón tvůj zaznívá Telegrafistce někdo lásku lhal? Tři linky každá stejně pravdivá k_images/size2/img278Nezval%20Abeceda.jpg

Edison skládá se z pěti zpěvů Rozsáhlá poéma obsahující více témat, později byla zařazena do souboru Básně noci (spolu s básní Akrobat) Inspirace apollinairovským pásmem Síla objevovat něco nového je vždy spojena pocitem štěstí, ale zároveň je „vykoupena“ častými pochybnostmi, depresí. Tyto dva protipóly jsou vyjádřeny pravidelně se střídající refrény „Bylo tu však něco krásného co drtí odvaha a radost z života i smrti“ „Bylo tu však něco těžkého co drtí smutek, stesk a úzkost z života i smrti“ Obdivuje technické vynálezy, tvůrčí sílu člověka – Edisona Nejde ale o životopisnou báseň, životem slavného vynálezce se nechává inspirovat jen volně Zamýšlí se nad tím, co zůstane po člověku po jeho smrti a dochází k závěru, že je to jeho dílo

Edison 1. zpěv pocit osobní deprese a smutku vyvolává představu sebevraha, který ho doprovází na cestě noční Prahou nejedná se o skutečnou postavu, ale o přízrak 2. zpěv převažuje objektivní ráz - vypovídá o otci Edisona, zmínka i o otci Nezvala 3. zpěv oslava práce vynálezce oslava tvůrčí činnosti, kterou přirovnává k dobrodružství motiv žárovky jako symbol pokroku a civilizace 4. zpěv skladba vrcholí - jak Edisonovy vynálezy změnily svět, motiv uznání a slávy, ale i smutku 5. zpěv část subjektivní, přemýšlí o práci, vynálezce připodobňuje k básníkovi

Edison Usedl jsem za stůl nad kupy svých knih pozoruje oknem padající sníh pozoruje vločky jak své věnce vijí se svou věčně chimérickou nostalgií piják nezachytitelných odstínů piják světel potopených do stínů piják žen jichž poslouchají sny a hadi piják žen jež pochovávají své mládí piják krutých hazardních a krásných žen piják rozkoše a zkrvavělých pěn piják všeho krutého co štve a drtí piják hrůz a smutku z života i smrti Řekl jsem si zapomeň už na stíny otvíraje týden staré noviny kde jsem v pachu novinářské černi tona uzřel velkou podobiznu Edisona byl tu jeho nejnovější vynález seděl v taláru jak středověký kněz bylo tu však něco krásného co drtí odvaha a radost z života i smrti.

Charakterizujte poetismus? Které Nezvalovo dílo je manifestem poetismu? Jakým francouzským básníkem se nechávají poetisté inspirovat? Kolik částí má Edison a co je jejich obsahem? Jaké dva refrény se v Edisonovi střídají? OtázkyOtázky

VLADIMÍR PROKOP. Přehled české literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.soft, Literatura pro 3. ročník středních škol. 1. vyd. Brno: Didaktis, ISBN Zdroje obrázků použitých knih citovány přímo v textu VÍTĚZSLAV NEZVAL. Pantomima. Praha: Akropolis, ISBN VÍTĚZSLAV NEZVAL. Edison. Praha: Československý spisovatel, ISBN Materiál stažen Zdroje: