Prezentace k 2. březnu 2011. IRSKO  Mnoho keltských božstev bylo transformováno do podoby křesťanských světců a světic  Irsko nebylo zasaženo vlivem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Advertisements

Kytice Karel jaromír erben.
Číslo v digitálním archivu školy
Téma: Středověká literatura
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_006_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
KELTOVÉ 2014.
Dávní Slované Eliška Rybová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Starověká Palestina.
ROMÁNSKÁ KULTURA.
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Science fiction & fantasy
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
KELTOVÉ.
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_10.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
POHÁDKY.
Identifikátor materiálu: EU
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Literární výchova 3.ročník ZŠ „ Staré pověsti české“
FANTASTICKÁ LITERATURA
Velká Morava Lubomír Berka.
Autor: Bc. Eva Doležalová
DRUHY POHÁDEK Mgr. Michal Oblouk
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Spisovatelé dětské literatury
Slované.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
 Markéta Slapničková, HKS, 3. ročník Thomas Cahill.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
RYTÍŘSKÁ EPIKA – ANGLIE Jaká je tvá představa o rytíři? Jaké vlastnosti jsou rytíři připisovány? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
Romský slovesný folklor
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
MEZOPOTÁMIE.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Autor: Mgr. Radana Marelová
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 2.část
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Asyřané Eliška Juhaňáková
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
JEDNOROŽEC Aneta Mešková.
Transkript prezentace:

Prezentace k 2. březnu 2011

IRSKO  Mnoho keltských božstev bylo transformováno do podoby křesťanských světců a světic  Irsko nebylo zasaženo vlivem romanizace  Dominuje snaha potlačit pohanské zvyky domorodého obyvatelstva  Není znám žádný příběh o vzniku světa  Lebor Gabála Érenn = Kniha o záborech Irska, „pseudohistorie“

 Cesair  Parholónovci  Nemedovci  Fir Bolgové  Tuatha Dé Dannan  Mílésiané  Fomóriové Irsko se zde nazývá Inis Fáil, tedy Ostrov osudu.

 Také Caesair nebo Cessair  Žena s biblickými kořeny, které nebylo umožněno vstoupit do archy  Její manžel uprchne v podobě lososa a Cesair umírá  Po její smrti zůstane Irsko 312 let neobydlené CESAIR

PARTHOLÓNOVCI  Tato imigrační vlna je pojmenována podle svého vůdce  Přistanou u irských břehů o svátku beltine  Éra rozkvětu, rozdělení Irska na 4 části  Partholónovi bratři se jmenuji: Eólas („vědění“) Fios („inteligence“) Fochmarc („zvídavost“)

NEMEDOVCI  37 let po vymření Partholónovců přistanou Nemedovci  Nemed = další postava s biblickými kořeny  Postupují podobně jako předchozí generace  Nemedův syn je praotcem čtvrté vlny kolonizátorů

FOMÓRIOVÉ  Původ názvu není jasný  Den přistání = svátek lugnasad  Vládnou Irsku pouze 37 let  Nepatří do žádné vlny kolonizátorů  Hrají velmi negativní roli  Dnes jsou považováni za generaci mořských bohů FIR BOLGOVÉ

TUATHA DÉ DANNAN  Nastupují 37 let po příchodu Fir Bolgů  Je to jednoznačně polobožská generace – hrají velmi významnou roli  „Lid (kmen) bohyně D-“  Významní příslušníci: Dagda Lugh Bóand Donn Ogma Goibniu Brigid Trojice – Badb, Macha, Mórrígan

TUATHA DÉ DANNAN  Přišli do Irska ze vzdálených kouzelných měst: Fálias Findias Gorias Murias  Do Irska si s sebou přinesli 4 předměty: Lia Fáil, kámen osudu Meč krále Núadu Lugovo kopí Dagdův kotel

MÍLÉSIANÉ  Nejlidštější ze všech kolonizátorských vln  I oni mají částečně biblický původ  Vlády nad Irskem se ujali na asi 100 let  Poté došlo ke vzpouře ras přeživších po předchozích kolonizátorských vlnách

KELTSKÉ SVÁTKY:  Imbolc: 1. – 2. února  Beltaine: 1. května  Lugnasad: 1. srpna  Samain: 31. října – 1. listopadu

 Kompilátoři Knihy o záborech Irska se velmi snažili, aby jimi popisované odpovídalo skutečnému stavu věcí  Například legendy vztahující se k názvům některých míst  Obecně staré irské příběhy dělíme do 4 větví (nepřesně) Mytologický cyklus Ulaidský cyklus Fianský cyklus Cykly králů Lidé, kteří ve středověku tyto příběhy zapisovali, měli své vlastní dělení – podle námětu.

MYTOLOGICKÝ CYKLUS  Zaměřený především na Tuatha Dé Dannan  Velký výskyt nadpřirozených jevů, kouzel a magických proměn  Kniha o záborech Irska je nejrozsáhlejším spisem tohoto cyklu

ULAIDSKÝ CYKLUS  Také „ulsterský“ nebo „ultonský“  Nejstarší – jejich zaznamenávání započalo již v 7. století n. l.  Prozaické texty  Epos Uloupení býka z Cúailnge

FIANSKÝ CYKLUS  Častým tématem je boj  Středovou postavou je hrdina Fionn mac Cumhaill  Je ze všech čtyř nejobjemnější a jako jediný dodnes živý

CYKLY KRÁLŮ  Nemají jednotící námět, dobu nebo postavu  Např. různé legendy, které se týkají místních jmen apod.

WALES  Méně dochovaných písemných památek  Není jasné, co jaké míry souvisí irská s velšskou literaturou  Zdrojem je starší ústní tradice  Mabinogi – 11 středověkých pověstí  Významný příběh je Culhwch a Olwen (asi 1100)  Zdroje: Bílá kniha Rhydderchova Červená kniha hergestská

CULHWCH A OLWEN  Je rovněž zařazen do souboru Mabinogi, ale velmi se liší  Je mnohem starší  Kontrastnější prvky, než u ostatních  Připomíná spíše lidovou pohádku