V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PETROLOGIE úvod a vyvřelé horniny.
Advertisements

Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Autor Mgr. Hana Makovičková
HORNINY.
© copyleft Jiří Trávník
Horniny přeměněné.
HORNINY VYVŘELÉ (magmatické)
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Horniny přeměněné (Metamorfované).
Vyvřelé (magmatické) horniny
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: VYVŘELÉ HORNINY
VYVŘELINY Mgr. Helena Tlapáková.
Př_137_Geologie_Vyvřelé horniny
Jaká je definice horniny ? Jak se liší hornina a minerál ?
Horniny.
Dělení hornin Podle vzniku.
Geologické děje , vyvřelé horniny přírodopis 9. třída
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
HLUBINNÉ VYVŘELÉ HORNINY
Výlevné vyvřelé horniny
Název Petrologie 1 Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Př_136_Geologie_Petrologie
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VÝLEVNÉ VYVŘELÉ HORNINY
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Vyvřelé horniny = vyvřeliny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s tříděním vyvřelých hornin, jejich.
HORNINY VYVŘELÉ (magmatické)
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
H ORNINY Mgr. Miroslava Zbavitelová Fotografie z vlastních zdrojů 2014/15 „Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“
Horniny vyvřelé Autor: Mgr. Marian Solčanský
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová.
G EOLOGIE Z EMĚ Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola.
M ETAMORFÓZY LISTU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
 vznikají z hornin vyvřelých, usazených i přeměněných za vysokých tlaků a teplot  při metamorfóze nedochází k roztavení hornin  nejvyšší možná teplota.
METAMORFÓZY KOŘENE Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
1. H ETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_141_ Horniny vyvřelé TEMA:
Horniny vyvřelé Geologie vypracovala: Mgr Monika Štrejbarová.
VYVŘELÉ HORNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Sobotka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
NEŽIVÁ PŘÍRODA - HORNINY
Metamorfózy stonku Mgr. Michal Střeštík.
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
B) Výlevné vyvřeliny Vznikly utuhnutím magmatu vylitého na zemský povrch (lávy). Jsou jemnozrnné až celistvé.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Horniny přeměněné - metamorfované
Prezentace pro výuku přírodopisu 9. ročník
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, horniny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Sekáči Mgr. Michal Střeštík.
VYVŘELÉ HORNINY (MAGAMTIKÉ)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
Škola:. Základní škola Kladruby
Poznávačka horniny Aneta Gobernacová 9.A.
VY_32_INOVACE_19_Horniny
HORNINY PŘÍRODOPIS 9.
Transkript prezentace:

V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638, Svitavy IČO Operační programOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.1.28/ Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_2.BI.35 Tematická oblast Geologie Název vzdělávacího materiálu Vyvřelé horniny - magmatické Druh učebního materiálu Power Pointová prezentace Anotace Prezentace seznamuje žáky se vznikem, rozdělením a nejběžnějšími zástupci vyvřelých hornin i s jejich praktickým využitím. Slouží k výuce a zápisu nejdůležitějších faktů. Klíčová slova heterogenní, magma, hlubinné a výlevné vyvřeliny Ročník 4. ročník a 8.V., 4.V.A. Typická věková skupina let, 14. let Autor Mgr. Michal Střeštík Zhotoveno 5/2014 Celková velikost6 600 kB

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vyvřelé horniny -magmatické 1

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Definice Hornina je anorganická přírodnina - heterogenní směs tvořená různými minerály (výjimka např. mramor = jeden minerál) Ve všech částech má různé složení, stavbu, fyzikální a chemické vlastnosti věda: petrologie 23

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Rozdělení hornin HORNINY Vyvřelé horniny (magmatické) a) hlubinné b) výlevné Usazené horniny (sedimentární) a) úlomkovité b) jílovité c) organogenní d) chemické Přeměněné horniny (metamorfované)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy vyvřelé horniny  v hloubkách je horninový materiál v roztaveném stavu = magma  magma stoupá trhlinami k povrchu = magmatická činnost  magma tuhne – vznikají vyvřeliny (vyvřelé horniny) A) Hlubinné vyvřeliny  magma neproniká na povrch, ochlazuje se zvolna  tuhne v hloubkách v tzv. masívech 4Montblanský masiv

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Žula (granit)  nejznámější hlubinná vyvřelina  živec, křemen, slída  šedomodrá i červená  zrnitá s kvádrovitou odlučností  použití: stavební kámen, obklady, dlažební kostky, štěrk, kamenické práce 5

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 6

Gabro  tmavá hlubinná vyvřelina (šedočerná)  drobně zrnitá struktura  dekorační účely – obklady budov, náhrobní kameny 7

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy B) Výlevné vyvřeliny  magma proniká na povrch, vylévá se jako láva  rychle chladne  tvoří kupy, proudy, štíty Čedič (bazalt)  nejrozšířenější výlevná vyvřelina + „měsíční kámen“  šedý až černý, jemnozrnný  utuhl na zemském povrchu nebo mořském dně  odlučnost často sloupcovitá 8 9 Panská skála

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy  tmavé měsíční pláně se nazývají moře (lat. mare)  staří astronomové věřili, že jde o moře naplněná vodou  ve skutečnosti se jedná o rozlehlé prastaré čedičové proudy lávy 10

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Andezit  název odvozen od pohoří Andy  šedý, zelený, černý  sopečná pohoří  stavební kámen 11 Znělec  šedý až nazelenalý  dlažba tmavé obalové sklo štěrk 12

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování 1. Jak dělíme vyvřelé horniny? Hlubinné, výlevné 2. Která hornina může nést označení měsíční kámen? čedič 3. Co je to granit? žula 4. Žula tuhne: a) v proudech b) masívech c) kupách b)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a použitá literatura Jakeš P.: 1989:Planeta Země. Praha, Mladá Fronta

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 1.CAUPOLICAN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2.DAVID MONNIAUX. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3.JONATHUNDER. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 4.JD. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 5.JSTUBY. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 6.MARK A. WILSON. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 7.WILSON wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 10.LUC VIATOUR. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 8.NEZNÁMÝ. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 9.MIREK256. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy 11.JAMES ST. JOHN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 12.SIIM SEPP. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: