Využití systémů GNSS a lokátorů kabelů k mapování podzemních sítí Petr Albrecht SŽDC, s.o., OŘ Hradec Králové SSZT Hradec Králové Seminář 16.-17.dubna.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Leica Zeno GIS Ucelený GNSS systém pro sběr GIS dat
geodetická měření pomocí GNSS, specifické možnosti při využití sítí
Podklady pro GP vydávané z ISKN prostřednictvím NVF
Ukázková data grafická jsou majetkem IMIP. Popisná data jsou fiktivní.
3.4 Jednosnímková metoda Základní pojmy
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Aplikace GNSS v IG Grečnár Jiří.
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Vypracoval: Jakub Papež
Způsoby přesné družicové navigace
MAGNET – NOVÁ ŘADA PROGRAMŮ TOPCON
Projektování bodových polí, trendy budování bodových polí
ZKUŠENOSTI S MODELOVÁNÍM TROPOSFÉRY V SÍTÍCH CZEPOS A APOS Jaroslav Nágl.
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
OvzdusiSQL Kvasar, spol. s r. o.. Obsah Opravy Novinky Nastavení programu Nastavení pro IT Export hlášení ISPOP Karta měření Karta emise Možnosti importů.
Inovativní metody sběru dat Trimble - krok do budoucnosti
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Měřické metody v zeměměřictví
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Činnost odboru centrální dokumentace v rámci SŽG Praha
SIPVZ – úvodní modul P Pokročilá práce s textem metodické poznámky (4 h)
Korekční signály pro GPS přijímače Trimble AgGPS
Inerciální měřící systémy
AgGPSÒ EZ-Map Představujeme
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
GPS – Global Positioning System
Výkresové soubory Přednáška č.6. Témata přednášky Typy výkresových souborů –*.dwt, *.dwc, *.dwg, *.dxf DXF formát Ochrana souborů před poškozením Export.
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
ISKN informační systém katastru nemovitostí
Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Jan Synek Lukáš Bocan Jiří Kratochvíl Hana Kadlecová.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
Školení dodavatelů geodetických prací
PPK vs. 3Dosa Školení dodavatelů geodetických prací, Brno,
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
Bc. Ivana Řezníková ČVUT Fakulta stavební Praha 6 Thákurova 7
Navigační systémy pro určení polohy na Zemi
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
Komunikace MOS s externími informačními systémy Lucie Steinocherová Vedoucí práce: Ing. Václav Novák, CSc.
Globální družicové polohové systémy Galileo a GLONASS
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
ZÁKLADY NAVIGACE.
Navigace a mapování pomocí GPS
Pedagogická přednáška pro habilitační řízení
Možnosti využití programu HYDATA. Co je HYDATA? program pro tvorbu databáze dat a jejich dalšího zpracování –(srážky, průtok, výpar a další meteorologická.
Princip určování polohy pomocí satelitu
DIPLOMOVÁ PRÁCE Vedoucí: Doc.Ing.Petr Rapant,CSc. z VŠB-TU Ostrava
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Satelitní měření polohy
Publikování výsledků skenování Ntrip Casters pomocí mapového serveru Autor: Bc. Filip Lombart Vedoucí: Ing. David Vojtek Ph.D.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o. XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o.
Obsah prezentace Princip fungování Technické parametry Proces realizace Závěrečné zhodnocení 4.
CRAB z pohledu dodavatele Pilotní pasportizace dodavatel sběru dat do pasportu a dalších specifických informací o budovách 1 1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Vstup a zpracování speciálních znaků v UIS
Speciální projekty založené na principu HÚL
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
Činnost společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje s.r.o. Konference IDS Žďár nad Sázavou,
Transkript prezentace:

Využití systémů GNSS a lokátorů kabelů k mapování podzemních sítí Petr Albrecht SŽDC, s.o., OŘ Hradec Králové SSZT Hradec Králové Seminář dubna Kurdějov

GNSS = globální družicový polohový systém GNSS Navstar GPS – USA Glonass – Rusko Galileo – EU (nefunguje…) Compass – Čína GNSS standardní přesnost = maximálně 3,5 m SBAS zlepšení přesnosti – koriguje chyby GPS (EU – EGNOS) nad rovníkem 3 stacionární družice – zpřesnění až na 0,5 m Pozemní korekce – dosažení přesnosti na jednotky cm (geodeti až mm) - placené korekce – CZEPOS, Trimble, TopNET - příjem korekcí přes GSM – data, mobilní tarif, SIM karta v přístroji - v reálném čase - lze i po skončení měření = postprocessing Seminář dubna Kurdějov Co je GNSS a jeho přesnost? 2

Měření polohy kabelů v terénu GPS Rover = výpočetní mašinka pro měření aktuální polohy v terénu Bluetooth = „modrozub“ - spojení Windows , GPS Software, GPS přijímač řada výrobců, různá kvalita a cena GeoExplorer výrobce Trimble cena cca ,- včetně SW přesnost v terénu až 10 cm Lokátor kabelůRD8000 PDLM Modrozub – posílá data do GPS Roveru Obsluha1-3 osoby 1 osoba – dělá vše sama (nepohodlné) 2 osoby – 1. GPS, 2. lokátor kabelů 3 osoby – 1. GPS, 2. lokátor, 3. přípravář Prostředívelký vliv – vegetace, roční období, GSM síť Seminář dubna Kurdějov 3

Praktická zkušenost v terénu Hledač kabelů – stiskem tlačítka pošle data do GPS GPS Rover Viditelnost satelitů – zářezy, vysoké stromy, budovy, roční období Dostupnost GSM – výpadky, síla signálu, obnovení příjmu Kódové výpočty – ustálení – prodleva cca 1 minuta po zapnutí SBAS – viditelnost jižního horizontu – přesnost bez online korekcí Praktický počet náměrů na bod – cca 10 a více Měřené objekty – linie (kolej, silnice), bod – kabel, zab. zař. Časová náročnost Středně velká odbočná stanice cca hodin měření Malá stanice cca hodin měření Traťový úsek s přejezdy cca 1,5 hodiny/kilometr Seminář dubna Kurdějov 4

Praktická zkušenost v terénu 5

Zpracování v kanceláři 1 Seminář dubna Kurdějov 6 SW GPS Roveru Stažení dat z GPS Roveru (automaticky po připojení) Kontrola + postprocesní korekce Export *.DXF; *.DGN; *.TXT; *.MDB atd. Časová náročnost cca minut / soubor

Seminář dubna Kurdějov 7 Zpracování v kanceláři 2 Postprocesní korekce CZEPOS SpiderWeb Zjištění času Výběr stanice Zadání výpočtu Stažení souborů

Seminář dubna Kurdějov 8 Zpracování v kanceláři 3 Kreslení polohopisu – MGeo (GiSoft) + MicroStation (Bentley) Běží připomínkové řízení k SW MGeo Import dat – různé varianty – TXT, DGN TXT – nese s sebou příznaky o typu zařízení – vkládá symboly z knihovny DGN – nese s sebou štítky se zaznamenanými údaji z terénu Vkládání symbolů z knihovny MGeo (JŽM, TSI – v připomínkování) Informace o hloubce kabelu? – dosud nevyřešeno  (číslice vedle bodu) Prvky v kolejišti – podrobnější informace Vše se kreslí v souřadnicích JTSK Lze připojovat referenční a rastrové soubory Výstup – tisk mapových listů, výstup do PDF – nevyřešeno  Kótování osových vzdáleností – lze (není optimální  )

MGEO – Ostroměř Seminář dubna Kurdějov 9

10 MGEO – Ostroměř – detail

Seminář dubna Kurdějov 11

Seminář dubna Kurdějov 12 MGEO – Ostroměř + ortofoto

Seminář dubna Kurdějov 13 MGEO – Ostroměř + katastr

MGEO – Dobšice n/C. - kóty Seminář dubna Kurdějov 14

Seminář dubna Kurdějov 15 GPS Rover – Terra Sync SW běžící na GPS Roveru Data Dictionary Uživatelsky definovaná knihovna Více úrovní – dle struktury prvků, které sbíráme Kabel – definována proměnná pro data z lokátoru RD8000 Kabel – poměrně složitý datagram s řadou informací Texty, čísla, fotky, výběr z rozbalovacích menu Prvky reprezentovány definovanými SYMBOLY V terénu vybíráme z tabulky prvky a provádíme náměry V terénu nás mapa většinou nezajímá – sbíráme polohové náměry Lze zobrazit podkladovou mapu (online/offline) – orotfoto, katastr, vlastní mapové podklady

Seminář dubna Kurdějov 16 GPS Rover – Terra Sync

Seminář dubna Kurdějov 17 Sběr dat v terénu - budoucnost GPS Rover – drobné úpravy knihovny + exporty Lokátory kabelů – možnost úpravy datagramů naměřených hodnot… MGeo Vyřešení problémů s importem dat – posun souřadnic Automatické přiřazování prvků změřeným bodům v *.DGN Uživatelsky definované mapové listy pro tisk Afinní transformace… Geodetická zaměření v MGeu Zobrazení hloubky kabelů Bezproblémové importy křivek z DWG a DXF Standardizace parametrů nakupovaných GPS Roverů společně se SŽG

DOTAZY A ODPOVĚDI Seminář dubna Kurdějov 18 +=

© Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Děkuji za pozornost