Lokus => gen podvojné založení znaků: gen => 2 alely vztah mezi dvěmi alelami alelického páru jednoho genu: Dominance a recesivita: A, aAA Aa aa Neúplná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Svobodová Gymnázium Na Zatlance
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
ZÁKLADY DĚDIČNOSTI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
GENETIKA MNOHOBUNĚČNÝCH ORGANISMŮ
Genetika eukaryotní buňky
Mendelistická genetika
Genetika Biologická věda zabývající se zkoumáním zákonitostí dědičnosti a proměnlivosti organismů.
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Co je to genetika a proč je důležitá?
Dědičnost monogenních znaků
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Morganovo číslo, Morganovy zákony, příklady
Genetika Aktivita č. 4: Genetika Prezentace č. 7 Autor: Pavla Plšková
Základy genetiky.
Opakování 1. K čemu slouží DNA? 2. Kde jsou umístěny chromozomy?
II. Mendel Museum (Museum of Genetics) Genetika Genetika je obecně věda zabývající se dědičností a proměnlivostí živých soustav. Sleduje variabilitu, rozdílnost.
Základy genetiky Role nukleových kyselin DNA – A,T,C,G báze
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Dědičnost monogenní znaků
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Dědičnost základní zákonitosti.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
 Biologie 19. století má dvě hvězdy první velikosti : Darwina a Mendela.
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do obecné genetiky
Mendelistická genetika
Vazba genů seminář č. 405 Dědičnost
Principy dědičnosti, Mendelovy zákony Marie Černá
meiotická segregace a kombinace genů
Tercie 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Příklady z mendelovské genetiky
Autozomální dědičnost
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2 ŽIVOT - OBECNÉ VLASTNOSTI (III.) (ROZMNOŽOVÁNÍ základy genetiky) Ing. Helena Jedličková.
3. Mendelovy zákony. Rostlinné modely J. G. Mendela orlíček hledík zvonek ostřice pcháč tykev hvozdík třezalka netýkavka hrachor lnice kohoutek fiala.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Úvod do genetiky – Mendelovská genetika Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /2 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vazba genů – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/8 Šablona: III/2 Inovace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Mendelovská genetika – Dihybridismus: procvičování modelových příkladů Číslo vzdělávacího materiálu:
VY_32_INOVACE_15_PR_ZÁKLADY GENETIKY Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace.
Genetika v příkladech I - monohybridní křížení Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost vázaná na pohlaví – příklady k procvičování Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/10 Šablona:
Vazba genů I Autor: Mgr. Jitka MaškováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Genetika Přírodopis 9. r..
3. Mendelovy zákony.
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Hardyův – Weinbergův zákon genetické rovnováhy v populacích
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Genetické zákony.
Genetika.
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
37. Bi-2 Cytologie, molekulární biologie a genetika
VY_32_INOVACE_130_Chov_skotu
Genetika. Pojmy: dědičnost genetika proměnlivost DNA.
Transkript prezentace:

lokus => gen podvojné založení znaků: gen => 2 alely vztah mezi dvěmi alelami alelického páru jednoho genu: Dominance a recesivita: A, aAA Aa aa Neúplná dominance: A, aAA Aa aa Kodominance: A, BAA AB BB A 1, A 2, A 3, A 4, A 5 atd. genotyp a příslušný fenotyp

Gregor Johann Mendel ( - mnich - zakladatel genetiky - opat augustiniánského kláštera sv. Tomáše v Brně - meteorolog, včelař, sadař atd. ŽIVOTOPIS I Narozen 20. července (pokřtěn 22. července) v Hynčicích na severní Moravě (v tehdejším Rakousko-Uhersku) v rolnické rodině Antona a Rosiny Filosofický ústav v Olomouci. Mendel studoval matematiku, fyziku, filologii, teoretickou a praktickou filosofii a etiku Augustiniánské opatství na Starém Brně. Mendel byl přijat jako novic do kláštera, jehož opatem byl C. F. Napp ( ) a přijal řeholní jméno Gregor. Napp a farář F. M. Klácel ( ) podstatně ovlivnili Mendelův zájem o vědecké bádání Teologický ústav v Brně. V roce 1846 navštěvoval Mendel přednášky o zemědělství, ovocnářství a vinařství Mendel byl vysvěcen na kněze řádu Augustiniánů.

1863 První článek o meteorologických pozorováních. Mendel pokračoval v těchto aktivitách až do roku Přednášky “Pokusy s rostlinnými hybridy” (“Experiments in Plant Hybrids”) na únorovém a březnovém zasedání Přírodovědného spolku v Brně. Mendel své přednášky v roce 1866 publikoval a na základě této práce je považován za “otce genetiky”. V témže roce začala jeho korespondence s Carlem Nägelim ( ) Mendel se stal opatem poté, co v roce 1867 zemřel opat Napp Uveřejnění pokusů s Hieracium v Brně Stavba včelína na zahradě opatství Mendel byl vyznamenán křížem Královského a císařského řádu Františka Josefa I Mendel zemřel 6. ledna. O tři dny později byl pohřben na Ústředním hřbitově v Brně. V nekrologu společnosti Gesellschaft zur Beförderung des Ackerbaues, der Natur- und Landeskunde 1884, č. 1, se praví: “ jeho pokusy s rostlinnými hybridy byly přímo epochální”. ŽIVOTOPIS II Univerzita ve Vídni. Mendel studoval fyziku, matematiku a přírodní vědy a navštěvoval přednášky z “Experimentální fyziky” (Christian Doppler, ), “Anatomie a fyziologie rostlin” (Franz Unger, ) a “Praktická cvičení v používání mikroskopu” Stavba skleníku v zahradě opatství Vyšší německá reálka v Brně. Mendel vyučoval fyziku a přírodní vědy Pokusy s hrachem. Mendel prováděl pokusy s hybridizací rostlin v zahradě opatství, v nichž se zaměřil zvláště na Pisum sativum. Dva roky věnoval přípravě linií Pisum s konstantními znaky Spoluzakladatel Přírodovědného spolku v Brně Mendel se seznámil s německým překladem druhého vydání (1860) Darwinovy knihy “O původu druhů” (“On the Origin of Species”) a udělal si na okrajích poznámky.

Mendelova pravidla (zákony) 1. Pravidlo uniformity a identity reciprokých křížení Při křížení rodičovských forem s homozygotními genotypy dochází k uniformitě hybridů v první filiální generaci. Tato fenotypová a genotypová shoda není změněna směrem křížení tj. zda dominantní znak nese otec nebo matka. 2. Pravidlo čistoty vloh (segregace) a štěpení Hybridní genotypy (např. monohybrid) neprodukují pohlavní buňky hybridní, ale vlohově zcela analogické gametám rodičovským. V potomstvu monohybrida se vyštěpují homozygotní a heterozygotní genotypy v poměru 1 : 2 : 1 a ve fenotypovém štěpném poměru 3 : 1 na stejné skupiny shodné s rodičovskými formami (při úplné dominanci). 3. Pravidlo volné kombinovatelnosti Každý znak je určen dvěma samostatnými alelami v alelickém páru. Tyto dvojice alel při vzniku gamet segregují. U polyhybrida (dihybrid, trihybrid, tetrahybrid atd.) vzniká při tvorbě gamet tolik kombinací, kolik je jich možných, mezi veličinami na sobě nezávislými tj. podle pravidel kombinatoriky (pokud jsou umístěny v různých párech homologických chromozomů).

Monohybridní křížení Monohybrid – je kříženec, kterého rodiče se lišili v jednom sledovaném znaku (jeden pár alel). barva semene hrachuA - a - Rodiče (P)AAxaa Gamety rodičůAa Potomci F 1 Aa Gamety F 1 A, a Potomci F 2 Aa AAAAa aAaaa Genotypový štěpný poměr v F 2 generaciAA : 2 Aa : aa Fenotypový štěpný poměr v F 2 generaci3 :1 Zpětné (testovací) křížení RodičeAax aa Gamety rodičůA, aa Potomstvo (BC 1 )Aa aAaaa Genotypový (fenotypový) štěpný poměrAa: aa vztah: dominance a recesivita

Monohybridní křížení Barva květu A - a - Rodiče (P)AAxaa Gamety rodičůAa Potomci F 1 Aa Gamety F 1 A, a Potomci F 2 Aa AAAAa aAaaa Genotypový štěpný poměr v F 2 generaciAA : 2 Aa : aa Fenotypový štěpný poměr v F 2 generaci1 :2 : 1 Zpětné (testovací) křížení RodičeAax aa Gamety rodičůA, aa Potomstvo (BC 1 )Aa aAaaa Genotypový (fenotypový) štěpný poměrAa: aa vztah: neúplná dominance

Ověření výsledků pokusu a jeho shody s teoreticky očekávanými poměry chí-kvadrát (χ 2 ) Postup výpočtuFenotypová kategorie semena žlutásemena zelená Skutečně získaných (a) Teoreticky očekávaných 3:1 (e) Diference (d) = a -e -6+6 Druhá mocnina diference (d 2 ) 36 Hodnoty χ 2 projednotlivé třídy (d 2 /e) 0,310,947 Vypočtený χ 2 1,257 Tabulkový χ 2 3,84 Vypočtená χ 2 hodnota je nižší jak tabulková. Bylo potvrzeno mendelistické štěpení monohybrida 3:1.

Dihybridní křížení Dihybrid – je kříženec, který se liší ve dvou sledovaných znacích (dvou párech alel). Barva semene hrachuA - a - Tvar semene hrachuB - b – /kulatý//svrasklý/ P: genotypAABBXaabb fenotyp F 1 : genotypAaBb fenotyp gametyABAbaB ab F2:F2:gametyABAbaBab ABAABBAABbAaBBAaBb AbAABbAAbbAaBbAabb aBAaBBAaBbaaBBaaBb abAaBbAabbaaBbaabb genotyp1 AABB:2 AABb:1 AAbb:2 AaBB:4 AaBb:2 Aabb:1 aaBB:2 aaBb:1 aabb fenotyp9 :3 : 1

Zpětné (testovací) křížení dihybrida Rodiče (P)AaBbxaabb Gamety rodičůAB, Ab, aB, abab Potomstvo (BC 1 )ABAbaBab abAaBbAabbaaBbaabb Genotypový (fenotypový) štěpný poměr AaBb :Aabb:aaBb: aabb Zpětné (testovací) křížení je definováno jako křížení jedince F 1 generace s recesivně homozygotním rodičem. !!!POZOR!!! Nezaměňovat zpětné (testovací) křížení s reciprokým křížení!!! Reciproké křížení – je když provedeme výměnu mateřského a otcovského genotypu. Příklad: křížení č. 1: ♀ AA x ♂ aa; reciproké křížení ke křížení č. 1: ♀ aa x ♂ AA

Polyhybrid - je kříženec, který se liší ve více sledovaných znacích (více párech alel), např. trihybrid – tři páry alel, atd. Zobecnění zákonitostí Mendelových hybridizačních pokusů PočetVzorecn = 1n = 2n = 3 n= 4 Gametických kombinací v F 1 2n2n Genotypů v F 2 3n3n Homozygotů v F 2 2n2n Šlechtitelských novinek 2 n – Heterozygotů v F 2 2 2n -2 n Fenotypových kategorií v F 2 2n2n Obecný vzorec (3+1) n Fenotypový štěpný poměr v F 2 generaci při úplné dominanci všech znaků Monohybrid 3 : 1 Dihybrid 9 : 3 : 3 : 1 Trihybrid 27 : 9 : 9 : 9 : 3 : 3 : 3 : 1 Tetrahybrid 81 : 27 : 27 : 27: 27 : 9 : 9 : 9 : 9 : 3 : 3 : 3 : 3 : 1

Podmínky platnosti Mendelových pravidel I. Mendelova pravidla se týkají pouze znaků "mendelisticky dědičných" tj. znaků kvalitativních nebo oligogenních (např. barva a tvar plodu hrachu, tvar zralých hrachových lusků, barva srsti zvířat, polymorfních znaků proteinů, krevních skupin, polymorfismu DNA atd.), jejichž hmotné základy jsou přenášeny z generace na generaci mechanizmem chromozomů (nesmí se jednat o mimojaderný přenos genetické informace). Hmotné základy sledovaných znaků se musí nacházet v různých autozomech. Pokud by se nacházely ve stejných, existovala by možnost vzniku vazby mezi nimi a nedocházelo by k volné nahodilé kombinaci. Sledované lokusy se dále nesmí nacházet v pohlavních chromozomech (heterochromozomech), neboť pak by se mohlo jednat o úplnou nebo neúplnou vazbu genů na pohlaví. Také exprese genů nesmí být pohlavím ovlivněna nebo ovládána. Uniformita hybridů v F 1 generaci je podmíněna homozygotním genotypem obou rodičů.

Podmínky platnosti Mendelových pravidel II. Nesmí docházet k spolupůsobení (k interakci) genů z různých alelických párů, ze stejných nebo různých párových chromozomů, neboť pak dochází k různým typům interakcí, které se vyznačují změnou štěpných poměrů v F2 generaci. Musí existovat stejná pravděpodobnost vzniku a setkání gamet a stejná pravděpodobnost přežití zygot a jedinců. Nesmí docházet k omezení možnosti křížení různých jedinců. Soubor sledovaných potomků musí být dostatečně početný. Nesmí docházet k mutaci alel atd.

Kodominance - obě přítomné alely se u heterozygota projeví v celé míře a navzájem se neovlivňují. Příklad s lidskými krevními skupinami: Alely A a B jsou vůči sobě kodominantní a vůči alele 0 dominantní. Heterozygot A0 - skupina A; heterozygot B0 - skupina B; heterozygot AB - skupina AB (tvoří se oba aglutinogeny); homozygot AA - skupina A; homozygot BB - skupina B; homozygot 00 - skupina nula. Superdominance - heterozygot (Aa) vykazuje silnější formu znaku než oba typy homozygotů (aa, AA) AAAaaa př. intenzita červeného zbarvení

Mendelova práce s dalšími druhy rostlin zdroj: forum.living.cz U nocenky revidoval tehdy rozšířené chybné představy o oplození jako splynutí vaječné buňky s jádry většího počtu pylových zrn. U knotovky (silenky) se dostal až na práh poznání genetické determinace pohlaví. Jestřábník chlupáček zdroj: botanika.wendys.cz U různých druhů jestřábníků bylo potomstvo zdánlivě „konstantní“. Vytušil odchylku od pohlavního rozmnožování. Později popsána apomixie, tj. tvoření semen bez uplatnění pohlavních buněk (u jestřábníku kontrolováno dominantními alelami).