Aktivity regionálního rozvoje Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, 23. 9. 2015, Olomouc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Advertisements

Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Podpora podnikání a zaměstnanosti v Olomouckém kraji
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
Spolupráce Středočeského kraje s mikroregiony Mgr. Kateřina Štětinová Odbor regionálního rozvoje
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
1 Region á ln í operačn í program regionu soudržnosti Středn í Morava 2007 – 2013 (ROP)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
Rozvoj venkova Olomouckého kraje Setkání aktérů venkova, Všechovice - Příleský mlýn,
Průkazy energetické náročnosti budov Novela zákona č.406/2000 Sb, o hospodaření energií Resort školství Setkání ředitelů škol Oddělení sekretariát.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Aktuální informace o činnosti oddělení regionálního rozvoje Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
01  PF02-12 Podprogram na podporu obnovy venkova  PF03-12 Podprogram podpory předprojektové přípravy projektů regenerace brownfields ve ZK  PF04-12.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Regionální akční plán Libereckého kraje Inovační platforma pro Strategii inteligentní specializace 6. března 2015, science centrum iQLANDIA.
Setkání s generálními sekretáři Rady pro fondy SRR Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Role Olomouckého kraje při implementaci programu INTERREG V-A ČR-Polsko Seminář „Jak na přeshraniční projekty s Polskem v období “, Olomouc, 3.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Integrovaný regionální operační program
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Přehled preferenčních kritérií
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Programové dotace Olomouckého kraje 2018
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
Ing. Miloslav Roman Vedoucí oddělení regionálního rozvoje
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Podpora Olomouckého kraje se zaměřením na mezigenerační soužití
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Aktivity regionálního rozvoje Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Olomouc

Obsah prezentace: A. Koncepční oblast B. Oblast energetiky C. Oblast venkova D. Připravované projekty EU v oblasti regionálního rozvoje E. Spolupráce v regionálním rozvoji Aktuální informace z regionálního rozvoje kraje 2

A. Koncepční oblast – regionální rozvoj 1. Program rozvoje územního obvodu Olomouckého kraje V ZOK bude schvalována aktualizace Na rok 2016 se připravuje vydání publikace (statistický atlas + priority) 2. Zásady územního rozvoje Olomouckého kraje V ZOK bude schvalována částečná aktualizace (zóna Přerov- Bochoř) Na kompletní aktualizaci se dále pracuje 3. Spolupráce s MMR Databáze strategií – MMR oživilo projekt databáze strategií a chce co nejvíce strategií vložit do této databáze ( Můžeme pomoci i s vložením strategií obcí Nástroj pro strategie obcí – ObcePro ( 3

B. Oblast energetiky 1. Krajská energetická agentura Do roku 2017 zajišťuje E- Resources s.r.o. Příprava EPC na budovách OK Zpracování energetických auditů Zpracování průkazů energetické náročnosti budov OK Odborné poradenství, konzultace, zpracování analýz, stanovisek 2. Aktualizace Územní energetické koncepce OK Schválena Státní energetická koncepce Vybrán dodavatel pro krajskou – aktualizace v roce Centrální nákup elektřiny a plynu Převzalo oddělení centrálního nákupu služeb a produktů Vysoutěžené ceny pro rok 2016 jsou v následující tabulce 4. Optimalizace trafostanic Vybírá se dodavatel na 4 roky, který bude opět řešit vlastnické vztahy a optimalizace trafostanic 4

B. Oblast energetiky 3. Centrální soutěž pro dodávky pro OK a jeho PO Úspora oproti cenám roku 2015 je cca 8 mil. Kč bez DPH Energie Typ odběru Množstv í Cena za MWh vyvolávací Cena za MWh skutečná Náklady vyvolávací Náklady po aukci Úspora z aukcí Cena za MWh skutečná Náklady po aukci Úspora - rozdíl 2015 MWhKč bez DPH Plyn VO MO Elektřina VN NN Celkem na rok

C. Oblast venkova – POV 2015 celková finanční alokace 17 mil. Kč Oblast podpory č. 1 Finanční alokace 13,7 mil. Kč výstavba, obnova, rekonstrukce infrastruktury a objektů v majetku obce výstavba, rekonstrukce, oprava, místních komunikací a chodníků výstavba, rekonstrukce, oprava budov základní a mateřské školy výstavba, rekonstrukce, oprava veřejného osvětlení příprava a/nebo realizace protipovodňových opatření (hráze, zatravnění, meze, úpravy na kanalizaci apod., včetně projektové dokumentace) Výše příspěvku: Minimální částka: ,- Kč Maximální částka: ,- Kč Procentní sazba: maximálně do 50 % celkových výdajů projektu Oblast podpory č. 2 Finanční alokace 1,3 mil. Kč zaměřena na podporu tvorby územně plánovací dokumentace. Výše příspěvku: Minimální částka: ,- Kč Maximální částka: ,- Kč Procentní sazba: maximálně do 50 % celkových výdajů projektu. Oblast podpory č. 3 Finanční alokace 2 mil. Kč zaměřena na podporu činností místních akčních skupin (MAS) se sídlem v kraji při procesu standardizace a certifikace strategií a/nebo spolupráce MAS s obcemi na tvorbě koncepčních dokumentů. Výše příspěvku: Minimální částka: ,- Kč Maximální částka: ,- Kč Procentní sazba: maximálně do 60 % celkových výdajů projektu. Harmonogram: Podávání žádostí: – (do 14:00 hod) Schválení navržených žádostí k podpoře ZOK: Podpis smluv do Ukončení realizace projektů do Celkem podáno 188 žádostí o dotaci cca 45,6 mil. Kč Podpořeno 75 projektů s dotací cca 17 mil. Kč (2 odstoupili, osloveni 3 náhradníci)

1. Olomoucký kraj chystá standardizaci dotační politiky1. Olomoucký kraj chystá standardizaci dotační politiky Navazuje a novelu zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů Standardizace postupů přidělování dotací (hodnotící kritéria, schvalování) Jednotné formuláře (žádost o dotaci, smlouva, vyúčtování) Elektronizace (formuláře, evidence dotací, napojení na účetní systém) 2. Dotační tituly navržené pro oblast venkova na rok Dotační tituly navržené pro oblast venkova na rok 2016 Dotační program „Program obnovy venkova Olomouckého kraje 2016“ –Podpora budování a obnovy infrastruktury obce –Podpora zpracování územně plánovací dokumentace Dotační program „Program místních produktů 2016“ –Podpora regionálního značení –Podpora farmářských trhů C. Oblast venkova - dotace 7

1. Projekt technické pomoci Olomouckého kraje v rámci INTERREG V-A Česká republika – Polsko1. Projekt technické pomoci Olomouckého kraje v rámci INTERREG V-A Česká republika – Polsko Snahou je i nadále zajišťovat kontaktní místo a poskytovat konzultace Navázání na spolupráci v rámci ESÚS Novum 2. Smart Akcelerátor Olomouckého kraje2. Smart Akcelerátor Olomouckého kraje Zajištění naplňování RIS3 strategie Nyní Program RIS3 Olomouckého kraje 2015 – vlastní dotace Podpora a koordinace inovačních aktivit v regionu 3. Projekt Rozvoj regionálního partnerství v programovém období EU 2014 – Projekt Rozvoj regionálního partnerství v programovém období EU 2014 – 2020 Zajištění činnosti Regionální stálé konference, včetně sekretariátu Zpracování a hodnocení Regionálního akčního plánu SRR Další budování partnerství v regionu D. Připravované projekty EU v oblasti regionálního rozvoje 8

4. Snížení emisí z lokálního vytápění rodinných domů v Olomouckém kraji4. Snížení emisí z lokálního vytápění rodinných domů v Olomouckém kraji Tzv. kotlíkové dotace Kraj podá vlastní projekt do OPŽP V roce 2016 pak bude výzva pro samotné domácnosti Zajišťuje stávající oddělení grantových schémat 5. Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje5. Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Olomoucký kraj připravuje projekt dle metodiky MŠMT Zaměřeno do oblasti středního školství Bude spolupráce s dalšími provozovateli středních škol Některá styčná témata s Místními akčními plány rozvoje vzdělávání (kariérní poradenství, sociální začleňování apod.) D. Připravované projekty v oblasti regionálního rozvoje 9

1. Podpora zaměstnanosti v Olomouckém kraji1. Podpora zaměstnanosti v Olomouckém kraji Spolupráce s vedením kraje, Úřady práce, OSSZ, ČSÚ na sledování ukazatelů zaměstnanosti Organizace kulatých stolů s podnikateli a veřejnou správou Podpora sociálního podnikání Partnerství Olomouckého kraje v projektech 2. Podpora podnikání2. Podpora podnikání Projevuje se snaha koordinace ministerstvo-kraj-obec Řešená témata (mimo inovací): –Podpora exportu (veletrhy, kulaté stoly,…) –Začínající podnikatelé (poradenství, usnadnění styku s veřejnou správou) –Podnikatelské nemovitosti (databáze nemovitostí, dotace, …) Nástrojem je sdílení informací, společný sběr dat a koordinace Další aktéři: CzechInvest, hospodářské komory, klastry E. Spolupráce v regionálním rozvoji 10

Ing. Marta Novotná vedoucí Oddělení regionálního rozvoje Děkuji za pozornost 11